Gemeente Rotterdam

Nr. 14
6 februari 2004

Rotterdam kandidaat Floriade 2012

Rotterdam is officieel kandidaat voor de Wereldtentoonstelling Floriade in 2012. Dat maakte wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) vanmiddag tijdens een persconferentie bekend. Rotterdam wil de Floriade organiseren op de locaties Oranjebuitenpolder en de Landtong Rozenburg. Wethouder Bolsius: "Deze locaties liggen op het snijvlak van de haven en van het Westland. Daardoor bieden ze uitgelezen mogelijkheden om tot een spannende, veelzijdige en geheel vernieuwde Floriade te komen."

Concept Floriade 2012
Door hun ligging bieden de Landtong Rozenburg en de Oranjebuitenpolder het unieke decor om de tuinbouw en de haven in al hun facetten te tonen aan een breed publiek. De Floriade 2012 zal daarbij inspelen op de logistieke relatie tussen de haven, de tuinbouw en het stedelijk gebied. Daarmee zal Rotterdam van de Floriade een aansprekend evenement maken met een zeer veelzijdig programma en met een zeer bijzondere internationale uitstraling.

Locatie
Rotterdam heeft de laatste 2 jaar de mogelijkheden onderzocht om de Floriade naar de stad te halen. Een aantal locaties is daarbij tegen het licht gehouden. Uit deze 'quick-scan' is gebleken dat de Oranjebuitenpolder in combinatie met de Landtong Rozenburg het beste aan de eisen voldoet. Onder meer vanwege de beschikbare oppervlakte, de ligging, de bereikbaarheid per auto, openbaar vervoer en over het water en de mogelijkheid om tijdig een Floriadeterrein in te richten. De gebieden waar Rotterdam in 2012 de Floriade wil organiseren, krijgen in de komende jaren een duurzame inrichting als recreatiegebied. Zij maken deel uit van in totaal 1750 ha groen die in en rond Rotterdam worden aangelegd als onderdeel van de ontwikkeling van de haven. Bij de Oranjebuitenpolder wordt bovendien gewerkt aan een tweede ontsluitingsweg voor Hoek van Holland.

Draagvlak
Vanuit het college is in de afgelopen maanden bij diverse besturen gepolst of een Floriade in 2012 kan rekenen op steun vanuit de regio. Met bestuurlijke vertegenwoordigers van de deelgemeente Hoek van Holland, van de gemeenten Maassluis, Rozenburg, Westland en van de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden, is onlangs gesproken over een mogelijke kandidatuur van Rotterdam. Deze zijn allen enthousiast over het initiatief van Rotterdam én de voorgestelde locatie en hebben te kennen gegeven bij het vervolg betrokken te willen worden. Verder zijn er de eerste contacten gelegd met veilingen en Kamers van Koophandel over een mogelijke steun en betrokkenheid van die kant.

Procedure
Gemeenten die eerder te kennen hebben gegeven dat ze belangstelling hadden om de Floriade te organiseren, moeten vóór 16 februari 2004 hun kandidatuur bekend maken aan de Nederlandse Tuinbouwraad. Na een voorselectie wordt een aantal kandidaten uitgenodigd door de NTR om een zogeheten 'bid book' op te stellen. In dit 'bid book' zal het concept voor de Floriade nader worden uitgewerkt en worden de kosten voor het organiseren van het evenement in kaart gebracht. Als Rotterdam uitgenodigd wordt om de Floriade te organiseren, keert deze wereldtentoonstelling na een halve eeuw terug in Rotterdam.

noot voor de redactie/