De Unie


Kinderopvang - CAO-akkoord

6 februari 2004 - De CAO voor de Kinderopvang 2004 is een feit. Op 4 februari heeft De Unie samen met de overige werknemersorganisaties een onderhandelingsakkoord gesloten met de werkgevers in de kinderopvang. In voorgaande jaren lukte het partijen niet om zonder acties tot een aanvaardbaar akkoord te komen. Dit jaar liep het dus anders. De CAO geldt voor 38.000 werknemers in de kinderopvang.

Wat vooraf ging aan het akkoord
Eind november wisselde partijen hun voorstellen uit tot wijziging van de CAO. Ondanks de economische tegenwind, veel instellingen hebben moeite het hoofd boven water te houden, en het gesloten najaarsakkoord kwamen een aantal partijen toch met stevige verlanglijstjes. De wens bij de werkgevers was dat de cao regelgeving in verre gaande mate zou moeten worden gedecentraliseerd, dat wil zeggen dat een groot aantal op dit moment centraal geregelde zaken op instellingsniveau zouden moeten worden uitonderhandeld. De werkgevers stonden verder op het standpunt dat verbeteringen van arbeidsvoorwaarden gepaard zouden gaan met besparingen waaruit de daaruit voortvloeiende kosten betaald zouden kunnen worden. De Unie wenste geen verslechteringen in het huidige arbeidsvoorwaarden pakket en een compensatie voor de gevolgen van de kabinetsmaatregelen.

De eerste maanden van de onderhandelingen hebben vooral in het teken gestaan van uitvoerige toelichting op de eigen voorstellen en het aftasten van mogelijke openingen tot overeenstemming. Keer op keer bleek echter dat de standpunten ver uiteen lagen. Het zag er lange tijd naar uit dat wij op een CAO-loos jaar zouden afstevenen. Tot er op 4 februari een onverwachte wijziging in de opstelling kwam en de hoge ambities opzij werden gezet. Hierna bleek het akkoord snel te kunnen worden gerealiseerd.

Het onderhandelingsresultaat

Het onderhandelingsresultaat is als volgt:

* 2% structurele einde jaarsuitkering met bodem (dat wil zeggen minimaal berekend over inpassingsnummer 22)
* 1% eenmalige uitkering per december 2004. In 2005 wordt deze omgezet in een resultaatsafhankelijke uitkering gekoppeld aan het financiele resultaat van de onderneming.

* 1% resultaatsafhankelijke uitkering per december 2004 afhankelijk gesteld van immateriele/personeelsgebonden doelen.
* Voor de resultaatsafhankelijke uitkeringen is het van belang dat men op de pijldatum in dienst is van de werkgever. Er is dus geen sprake van een opbouwsysteem waarbij men een deel van de uitkering ontvangt bij vroegtijdig vertrek.

* De verdeling van de premie stijging PGGM is 50% - 50% verdeeld met dien verstande dat deze verdeling pas ingaat per 1 maart. Hierdoor blijven ze ongeveer op het oude niveau.

* Ziektekosten: Mede in verband met de alsmaar stijgende kosten voor de ziektekostenverzekeringen hebben partijen zich gebonden aan het verrichten van een onderzoek naar de verschillende ziektekostenregelingen waarbij ondermeer gekeken gaat worden naar evt. collectieve ziektekostenregelingen en indexatieregeling van de particulier verzekerden. Voor 2004 (met ingang van 1 maart) zijn partijen overeengekomen om alle werknemer ongeacht de omvang van het dienstverband en de wijze waarop men is verzekerd een maandelijkse tegemoetkoming van 5.50 te geven. De indexatie van de in de cao opgenomen vergoedingen worden dit jaar bevroren.
* Het huidige recht op het continueren van het dienstverband na het behalen van het diploma wordt gewijzigd. Het automatisme wordt afgeschaft en vervangen door een bepaling dat indien er formatieruimte/vacature beschikbaar is en de (ex)leerling geschikt is voor betreffende functie er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangeboden.

* Aspirant leerlingen die voorafgaand aan de opleiding een EVC-procedure (elders verworven competenties) hebben moeten betalen krijgen deze kosten bij daadwerkelijke indiensttreding vergoed.

* Naar aanleiding van de overheidsmaatregelen die betrekking hebben op de WAO zullen partijen een studie verrichten naar de gevolgen voor de doorbetaling vanaf de 13de ziekte maand. Bij deze studie zullen faciliteiten reintegratie, niveau van doorbetaling bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en preventie worden betrokken.
* De werknemers hebben het recht op een jaargesprek, hierbij kunnen ondermeer het functioneren, opleiding en loopbaanplannen aan de orde komen.

* Voor 1 september 2004 zal er een uitwerking komen voor een CAO a la Carte. Het betreft hier een meerkeuze systeem arbeidsvoorwaarden waarbij de individuele werknemer bronnen (bijvoorbeeld vakantiedagen) kunnen ruilen tegen doelen (bijvoorbeeld extra pensioenproducten).

* Partijen hebben zich gebonden aan het verbeteren van de leesbaarheid en de structuur van de CAO.

* Gezamenlijke aanbeveling/adviesregeling met betrekking tot een rouwprotocol.

Ter toelichting op de afspraken over de eindejaarsuitkering het volgende. Deze regeling komt in plaats van de huidige eindejaarsregeling van 3.5%. Het artikel (47) wat dit regelde gold tot einde 2003 en stond als zodanig opnieuw ter discussie zowel wat de vorm als wat de hoogte betreft. Werkgevers wilden de regeling totaal resultaatsafhankelijk maken. Wij menen dat de huidige differentiatie beter past bij de sector. De uitwerking van de resultaatsafhankelijke uitkeringen moeten nog plaatsvinden.
Al met al een sober maar degelijk akkoord dat past in het huidige tijdsgewricht waarbij alle partijen water bij de wijn hebben moeten doen. De Unie is tevreden met het eind resultaat en legt ook zodanig voor aan de leden.

In de CAO-Kinderopvang is op 31 december 2003 een nieuwe salarisregeling ingevoerd waardoor de meeste werknemers er in salaris er (iets) op vooruit zijn gegaan.

Pepijn ten Kate
Bestuurder

vrijdag, 6 februari 2004