KPMG


Schade Mydoom in Nederland verwaarloosbaar

6 februari 2004

Het Mydoom-virus dat op 26 januari voor het eerst werd waargenomen en zich binnen 24 uur wereldwijd verspreidde, heeft in Nederland niet tot noemenswaardige schade geleid.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG en de Universiteit van Amsterdam onder IT-managers en securitymanagers van middelgrote en grote bedrijven en instellingen in Nederland naar de schade van het virus. Mydoom wordt algemeen gezien als het zich snelst verspreidende virus ooit. De geschatte schade die wereldwijd uiteenliep van 200 miljoen euro tot zon 30 miljard euro, bleef in Nederland beperkt. Het hoogste schadebedrag door een Nederlands bedrijf wordt geraamd op zon 24.000 euro. Volgens KPMG en de Universiteit van Amsterdam is de beperkte schade een bewijs dat Nederlandse bedrijven in instellingen goed beveiligd zijn tegen dit soort calamiteiten.

Mydoom blijkt weliswaar overal druk aan de poort te hebben gerammeld, maar heeft vrijwel nergens tot schade van enige omvang geleid, constateert Edo Roos Lindgreen van KPMG Information Risk Management. In bijna alle gevallen werden mailberichten met Mydoom-bijlage door een firewall onderschept. In enkele gevallen was sprake van een infectie, die binnen korte tijd kon worden bestreden. Enkele bedrijven ondervonden schade doordat internetaanbieders uit de lucht waren, zodat het mailverkeer stil kwam te liggen en geen orders via internet binnenkwamen. Het hoogste, geschatte schadebedrag bedraagt zon 24.000 euro. Veel bedrijven geven aan dat een extra inspanning nodig was om te controleren of de bescherming afdoende was.

De grote internetaanbieders blijken meer last te hebben ondervonden van het virus. Zij onderschepten honderdduizenden besmette mailberichten. Zij waren gedwongen tijdelijk extra capaciteit in te zetten om de mailberichten op te slaan van klanten die de verbinding even hadden afgesloten om hun virussoftware bij te werken. De ervaringen van bedrijven met het Mydoom-virus staan in schril contrast met eerdere schattingen over de schade. Roos Lindgreen: Die liepen wereldwijd uiteen van honderden miljoenen tot tientallen miljarden euros. De afgelopen jaren hebben virussen, zoals Melissa, I love you, Bugbear, Slammer, Blaster en Sobig.behoorlijke schade aangericht. Daardoor staan veel bedrijven op scherp.

De beperkte schade door het virus wijst er volgens Roos Lindgreen op dat Nederlandse bedrijven goed beschermd zijn tegen virussen. Het geld dat we met zn allen uitgeven aan virusbestrijding naar schatting zon 50 euro per werkplek per jaar blijkt duidelijk goed besteed. Zonder deze maatregelen was er ongetwijfeld sprake geweest van aanzienlijke schade.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039