Stichting Aids Fonds

IAVI en GG&GD starten onderzoek naar kandidaat hiv-vaccin

Amsterdam, 6 februari 2004

De GG&GD Amsterdam is gestart met het werven van vrijwilligers voor deelname aan een test van een kandidaat-vaccin tegen hiv. De non-profit organisatie International Aids Vaccine Initiative (IAVI) coördineert het onderzoek. De test zal in maart beginnen en 18 maanden in beslag nemen. In de studie wordt de veiligheid van het vaccin onderzocht en wordt nagegaan wat de beste dosering en toedieningsvorm van het vaccin is. Daarnaast bestudeert men de afweerreacties die dit vaccin opwekt.

Het kandidaat-vaccin, HIVA.MVA, is ontwikkeld als een preventief vaccin. Het is bedoeld om bescherming te bieden tegen hiv-infectie. Het gaat hier om een vroege fase van onderzoek en het is nog onduidelijk of het vaccin daadwerkelijk bescherming biedt. Het is onmogelijk dat mensen die deelnemen aan de studie ten gevolge van het vaccin geïnfecteerd raken met hiv. Het kandidaat-vaccin bevat namelijk geen hiv maar nagemaakte onderdelen van het virus welke in het lichaam een afweerreactie op moeten wekken.

Eerdere studies die met dit vaccin zijn uitgevoerd geven aan dat het vaccin veilig is. Naast Nederland, voert IAVI vergelijkbare onderzoeken uit met HIVA.MVA in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Kenia, Oeganda en Zuid-Afrika. Als de resultaten goed zijn, komen er vervolgstudies.

"IAVI richt zich op de ontwikkeling en het beschikbaar maken van een aids-vaccin voor ontwikkelingslanden. Dit doen we door het sponsoren van onderzoekers en industrie die belovende kandidaat-vaccins ontwikkelen en testen. We bundelen kennis van onderzoekers uit Europa en Afrika. Hiermee hoopt IAVI de beste oplossingen te vinden voor de verwoestende aids-epidemie. De GG&GD heeft hoogwaardige expertise in het uitvoeren van aids-vaccin studies; het soort expertise dat IAVI zoekt," volgens Dr. Frans van de Boom, Europees directeur van IAVI.

"De GG&GD is eerder betrokken geweest bij het testen van vaccins tegen hiv en andere ziekten. Het is dan ook voor de hand liggend dat we bij deze studie samenwerken met IAVI. HIVA.MVA is een interessant kandidaat-vaccin. We willen voor deze studie rond de 20 gezonde vrijwilligers werven", aldus professor Roel Coutinho, directeur van de GG&GD Amsterdam.

"Het Aids Fonds is er trots op om een partner van IAVI te zijn. Ons werk richt zich in Nederland en ook internationaal gezien op het voorkomen van hiv-infecties. En daarnaast ondersteunen we mensen die geïnfecteerd zijn met hiv. Maar we realiseren ons dat de uiteindelijke oplossing van de aids-epidemie gevonden moet worden in een werkzaam hiv-vaccin. Om dit te onderstrepen heb ik mezelf aangemeld als eerste vrijwilliger voor deze studie", aldus Peter van Rooijen, directeur van het Aids Fonds.

"Een preventief vaccin is 's werelds enige kans op het einde van de verspreiding van de ziekte die wereldwijd dagelijks 15.000 mensenlevens eist", volgens Dr. Seth Berkley, MD, President en CEO van IAVI." Door tegelijkertijd verschillende hiv-vaccinstudies in Afrika en Europa uit te voeren, hopen we zo snel mogelijk een werkzaam vaccin te vinden.

Meer informatie

GG&GD Amsterdam, www.gggdamsterdam.nl, Martin Hommenga, (020) 55 55 703

Aids Fonds, Margot Mulder, (020) 62 62 669/ 06 5215 5424

IAVI Amsterdam, European director, Frans van den Boom, (020) 521 0030 or Communications manager Michael Nord, 06 4875 4631

IAVI New York, Communications director, Christopher Adasiewicz, +1 212 847 1049

Over IAVI
Het Internationaal Aids Vaccine Initiative (IAVI; www.iavi.org) is een wereldwijde wetenschappelijke non-profit organisatie die zich richt op het versnellen van het onderzoek naar en beschikbaarstelling van een vaccin tegen hiv/ aids. IAVI sponsort onderzoekspartners teneinde veelbelovende kandidaat- vaccins te ontwikkelen en testen. IAVIs belangrijkste financiële supporters zijn: the Bill & Melinda Gates Foundation; the Rockefeller, Sloan and Starr foundations; the World Bank; BD; en de regeringen van Nederland (Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking), Canada (Canada Fund for Africa Secretariat of the Canadian International Development Agency), de Europese Gemeenschap, het Verenigd Koninkrijk (UK Department for International Development), de VS (US Agency for International Development), Ierland (Development Cooperation Ireland), Denemarken (Ministry of Foreign Affairs of Denmark), Noorwegen (Norwegian Royal Ministry of Foreign Affairs) en Zweden (Swedish International Development Cooperation Agency).