Ministerie van Defensie


---


---

foto: Ilse, Sabine en Manon op de foto met generaal Van Diepenbrugge (Hennie Keeris)

Stelling van Amsterdam benoemt generaals

6-2-2004 12:54:00

Generaal-majoor Tony van Diepenbrugge, plaatsvervangend bevelhebber der landstrijdkrachten, heeft op donderdag (5 januari) in het Fort aan den Ham de eerste vrouwelijke generaals benoemd van de Stelling van Amsterdam. Die eer viel te beurt aan de zusjes Ilse, Sabine en Manon Kievit.

In samenwerking met de ANWB organiseerde de stichting Stelling van Amsterdam in september 2003 een Stellingmaand. Bij het eerste bezochte fort, kregen bezoekers een paspoort dat bij elk volgend bezoek aan een vestingwerk werd afgestempeld. Zodoende kon men in rang opklimmen. Acht personen bezochten 15 forten, wat hun ten slotte de rang van generaal van de Stelling van Amsterdam opleverde.

Ilse, Sabine en Manon Kievit (resp. 7, 9 en 11 jaar) uit De Rijp deden dit zelfs binnen een maand en kregen uit handen van Van Diepenbrugge de bijbehorende oorkonde en lauwerkrans uitgereikt. Zonder het zelf te weten, braken ze hiermee een aantal records. Zo zijn ze de eerste vrouwelijke generaals, en tevens de jongste, uit één familie en hebben ze een ongekende snelle bevordering doorgemaakt. Hoewel Van Diepenbrugge aanwezig was als Gouverneur van de garnizoenstad Amsterdam liet hij weten als gender ambassadeur

ook met deze ontwikkelingen in zijn nopjes te zijn.