Nieuw-Vlaamse Alliantie


De N-VA in het Vlaams Parlement (In de week van 2 tot 6 februari) (06/02/04)

Het was alweer een drukke week voor de N-VAers in het Vlaams Parlement.
Dinsdag interpelleerde Kris Van Dijck minister-president Somers over de plannen van Verhofstadt om de dossiers over de dienstencheques en de organisatie van de arbeidsmarkt terug volledig op het federale vlak te regelen. Groot was immers onze verbazing toen Verhofstadt dit kort na nieuwjaar verkondigde, blijkbaar in een onbewaakt moment na de zoveelste nieuwjaarsreceptie. Onze ongerustheid bestond erin dat er net op het moment dat iedereen in Vlaanderen het zowat eens is dat Vlaanderen een eigen politiek moet voeren omtrent economie en werkgelegenheid gezien de totaal verschillende arbeidsmarktsituatie met onze Waalse vrienden tegen deze voorstellen van de federale premier geen enkele reactie kwam. In de commissie deed de minister-president de uitspraken van Verhofstadt af als heel ongelukkig. Voor hem was hiermee de kous af. Wij blijven echter uiterst waakzaam !

Jan Loones kreeg schriftelijk uitleg van Vlaams minister voor Buitenlandse Handel, Patricia Ceysens, in verband met de noodzaak om Vlaanderen in het buitenland beter te promoten. De vraag werd gesteld naar aanleiding van opmerkingen van deelnemers aan een internationale bijeenkomst van ESPO (European Seaports Organisation) in Riga (Letland), die vonden dat er ter plaatse storende tekortkomingen waren bij de Vlaamse beeldvorming. Jan Loones ondervroeg ook Vlaams minister Dirk Van Mechelen naar aanleiding van de misnoegdheid bij de industriële sector, die meent dat de ondernemingen tot op vandaag te weinig betrokken worden bij de beleidsbeslissingen van de minister, wat door de minister werd tegengesproken door erop te wijzen dat de betrokkenheid van ondernemingen in de beleidsvorming in de loop van de legislatuur 1999-2004 op verschillende wijzen werd versterkt. Op een vergadering van de Raad van Bestuur van de VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en -bijstand) kaartte Jan Loones de mogelijke conflicten aan tussen het federaal en het Vlaams beleid inzake ontwikkelingssamenwerking.

Ook tijdens de plenaire vergadering woensdag was de N-VA uitdrukkelijk aanwezig. Zo werd het belangenconflict van Kris Van Dijck over de uitbreiding van het aantal rechters in Waalse rechtbanken behandeld. Met dit belangenconflict kon het Vlaams Parlement een federaal wetsontwerp tegenhouden waarmee Minister van Justitie Onkelincx de personeelstekorten wil aanpakken voor de rechtbank in Charleroi en het Hof van Beroep te Bergen. Het gaat hier overduidelijk om een staaltje van regionale zelfbediening. De federale premier beloofde dat er een nieuwe studie wordt uitgevoerd over de tekorten in andere gerechtelijke arrondissementen. Kris Van Dijck benadrukte dat er reeds studies zijn geweest met objectieve cijfers die stellen dat er overal een grote achterstand bestaat. Na een tijdelijke schorsing van de plenaire vergadering en het dringende telefoontje aan premier Verhofstad werd het belangenconflict afgewezen. Begrijpe wie kan Kris Van Dijck kwam eveneens tussen in de discussie over het belangenconflict tegen het vreemdelingenstemrecht. Volgens Kris Van Dijck leidt deze discussie tot een verdere polarisatie tussen extremen waar niemand baat bij heeft. Hierbij benadrukte hij dat voor de N-VA het burgerschap een zaak is van rechten en plichten, van vrijheid én verantwoordelijkheid. Stemrecht voor vreemdelingen kan pas na een verplichte inburgering en een bewijs van integratie. Ook dit belangenconflict behaalde echter niet de vereiste drievierde meerderheid. Nochtans is het overduidelijk dat het vreemdelingenstemrecht ons door de Franstalige partijen door de strot geramd wordt.

Woensdag ondervroeg Kris Van Dijck minister-president Bart Somers over de resultaten van het project Kleurrijk Vlaanderen. Iedereen herinnert zich nog wel de aankondiging van dit toekomstproject voor Vlaanderen en vooral de grote mediacampagnes die hieraan gekoppeld werden en worden. Tevens richtte ex-minister-president Dewael nog de superdenktank Forum 21 op, waarin een aantal vooraanstaande denkers uit Vlaanderen zouden zetelen, om het toekomstdebat te stofferen. En tenslotte was er het Pact van Vilvoorde 21 doelstellingen voor de 21ste eeuw. De pers maakte vorige week echter melding van het stilletjes opdoeken van Forum 21, van de beperkte publieksparticipatie in verhouding tot de hoge kostprijs van de mediacampagnes en van het stilzwijgen rond de uitvoering van de 21 doelstellingen van het Pact van Vilvoorde. Ondertussen heeft de Vlaamse regering echter reeds een resem andere projecten opgestart, weer met dure mediacampagnes, en ook zogezegd met de bedoeling om de bevolking te betrekken bij het beleid. Kris Van Dijck vond dat er eerst geleerd moest worden uit de resultaten van de campagne Kleurrijk Vlaanderen en dat er een grondige en onafhankelijke doorlichting en evaluatie, met een kosten/baten-analyse, moest gebeuren. Natuurlijk ontkende minister-president Somers dat er een probleem was. En volgens hem was het nu nog te vroeg om de campagne te evalueren. Dit moest de volgende regering maar doen, dus na de verkiezingen

Kris Van Dijck interpelleerde donderdag minister Byttebier, over het Vlaams beleid inzake veilig vrijen. Haar antwoord stelde zeer teleur. Zo relativeerde ze sterk de wetenschappelijke cijfers over het stijgend aantal HIV-besmettingen en andere SOAs. Daarnaast lanceerde ze een boekje van Sensoa voor 13-18 jarigen met de wansmakelijke titel een boekske vol goesting en lachte ze de problemen in verband met het aanbod van condooms weg door de verantwoordelijkheid door te schuiven naar de ministers Vandenbossche en Van Grembergen. Kris Van Dijck raadde de minister sterk aan om stijlvol maar zeker niet puriteins om te gaan met sensibilisering voor jongeren.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Jan Loones, Kris Van Dijck en Chris Vandenbroeke

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: peter.buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be