Het Nederlandse Rode Kruis

06 februari 2004
Protocol Kindsoldaten 2 jaar

Op dit moment zijn 67 landen partij bij het Kindsoldaten-Protocol (officieel: het Optionele Protocol bij het Kinderrechtenverdrag over de Deelname van Kinderen in Gewapende Conflicten). Nederland zit hier nog niet bij. Het heeft wel aangegeven partij te willen worden.

Het Protocol heeft de vechtleeftijd van soldaten flink opgehoogd. Voorheen mochten kinderen jonger dan 15 niet meevechten, in het Protocol is die leeftijd opgetrokken naar 18.

Daarnaast mogen kinderen onder de 18 niet meer gedwongen worden geworven. Vrijwillige werving onder de 18 mag nog wel, maar alleen door regeringslegers. Niet door oppositiegroepen. Nederland wil de minimum wervingsleeftijd bijvoorbeeld op 17 stellen.

Het Nederlandse Rode Kruis betreurt dit. Ook de vrijwillige werving van kinderen moet worden verboden. Om kinderen in oorlog te beschermen, moeten ze ver van die oorlog vandaan worden gehouden. Als kinderen niet getraind worden als soldaat, zullen ze minder snel als soldaat worden ingezet.

Het Rode Kruis wil dus verdergaande bescherming van kinderen in oorlogstijd. En het staat daarin niet alleen. Organisaties wereldwijd ijveren voor die bescherming binnen de Internationale Coalitie Tegen het Gebruik van Kindsoldaten.

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak onlangs over kinderen in gewapende conflicten. Daar werden maatregelen voorgesteld om kinderen beter te beschermen.

Zo is er gesproken over het straffen van militaire leiders die kinderen hun leger in dwingen. En er is gepleit voor rapportagesystemen, die schendingen van kinderrechten in conflictgebieden vastleggen zodat strafrechrechtelijke actie kan worden ondernomen.