Gemeente Rotterdam

Nr. 15.
datum 2004

Gemeente Rotterdam stimuleert bouw penthouses

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een voorstel om de bouw van penthouses in het centrum van Rotterdam te ondersteunen en te stimuleren. Het streven is om vóór 2006 honderd penthouses in het centrum van Rotterdam te realiseren. De toevoeging van penthouses vergroot de variatie in het Rotterdamse woningaanbod en is een belangrijk middel om het aantal woningen in het centrum te vergroten. Dit is een van de uitgangspunten in het gemeentelijk streven om van Rotterdam een aantrekkelijkere stad te maken om te wonen.

Onder penthousing wordt het toevoegen van 1 of 2 extra lagen woonruimte op een bestaand pand verstaan. Door penthouses toe te voegen wordt de schaarse ruimte in het centrum van de stad intensiever gebruikt. Bovendien kan een penthouse, door een bijzondere architectuur en exclusiviteit, bijdragen aan de uitstraling van Rotterdam als architectuurstad.

Er zijn al verschillende initiatieven ontwikkeld voor penthouses in de stad. Onder ander andere voor de Maasstraat, de Noordmolenwerf en Pakhuismeesteren op de Wilhelminapier.

De gemeente Rotterdam wil penthousing stimuleren door initiatieven actief te ondersteunen. Zo zullen kansrijke initiatieven in de binnenstad door de gemeente worden begeleid, wordt ondersteuning aangeboden bij het indienen van een bouwplan en kunnen initiatiefnemers aanspraak maken op een subsidie ten behoeve van het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor het realiseren van een penthouse.