Politie Groningen

Persberichten vrijdag 6 februari 2004

Provincie Groningen 06-02-2004 -

Groningen: fietser (21) gewond bij ongeval
Een 21-jarige man uit Groningen is donderdagochtend op de kruising Taco Mesdagstraat met de Nieuwe Blekerstraat gewond geraakt bij een verkeersongeval. De Stadjer verleende op zijn fiets geen voorrang aan een 24-jarige automobilist uit Nieuw Beijerland. De fietser liep door de aanrijding een hoofdwond op en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. De politie stelde de fiets van het slachtoffer veilig.

Groningen: Drent moet rijbewijs inleveren na snelheidscontrole De politie heeft donderdagochtend op de Sint Petersburgweg een snelheidscontrole gehouden. Een 28-jarige man uit Schipborg reed 105 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. De Drent moest zijn rijbewijs inleveren. De controle duurde twee uur. In totaal reden zeven automobilisten te hard. Ongeveer 400 voertuigen werden gecontroleerd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: overige snelheidscontroles
Ook op de Noordzeeweg, de rijksweg N46, heeft de politie donderdagochtend- en middag een snelheidscontrole gehouden. In verband met werkzaamheden op de N46 bedroeg de snelheidslimiet 50 km/uur. In totaal passeerden ruim 1350 voertuigen de snelheidsmeter. Hiervan reden 113 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid op de Noordzeeweg bedroeg 99 km/uur. Daarnaast werd donderdagmiddag op de Friesestraatweg, de Provincialeweg N355, de snelheid gemeten. In totaal werden 2560 voertuigen gecontroleerd. Zeventien bestuurders reden te hard. De snelste rijder op de Friesestraatweg reed 110 km/uur, waar 80 km/uur is toegestaan. Op de Plataanlaan werden donderdagavond 630 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan reden 63 bestuurders te hard. De controle duurde twee uur.

Groningen: Stadjer voor wildplassen aangehouden
De politie heeft donderdagavond op de Vismarkt een 57-jarige man uit Groningen aangehouden voor wildplassen. De Stadjer wilde op straat zijn naam niet opgeven. Hierop werd de man meegenomen naar het politiebureau. Daar werd zijn identiteit vastgesteld. De wildplasser mocht met een bekeuring op zak het politiebureau verlaten.

Groningen: pizzakoerier beledigt agenten
In de Kreupelstraat heeft de politie donderdagavond een 17-jarige jongen uit Zuidhorn aangehouden voor belediging. De jongen werkte als pizzakoerier en reed op de kruising Turfsingel met de Kattenhage door het rode verkeerslicht. De pizzakoerier werd vervolgens bijna aangereden door een politieauto. In de Kreupelstraat kreeg de jongen een bekeuring uitgereikt. Hij gedroeg zich direct recalcitrant door de dienders in woorden te beledigen. Op een gegeven moment ging de pizzakoerier te ver, waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd op het politiebureau gehoord. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer voor belediging aangehouden
De politie heeft donderdagnacht op de Grote Markt een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging. De Stadjer bemoeide zich met de controle van twee personen bij een horecagelegenheid. Hierop begon hij de dienders in woorden te beledigen. Ondanks een waarschuwing ging hij door met beledigen. De man werd vervolgens aangehouden. Hij werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man na bedreiging aangehouden
Bij een horecagelegenheid aan de Grote Markt heeft de politie donderdagnacht een 20-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Stadjer was in de betreffende horecagelegenheid betrokken geraakt bij een korte vechtpartij, waarna de portiers de man buiten de zaak zetten. Buiten viel de Stadjer de portiers aan en bedreigde hij de mannen in woorden. De portiers wisten de recalcitrante man te overmeesteren. De verdachte werd vervolgens overgedragen aan de politie en aangehouden. Hij is ingesloten. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

Uithuizermeeden: verkeersongeval met beknelling
De politie kreeg donderdagmorgen rond 10.30 uur een melding van een ongeval met beknelling. Een 58-jarige bestuurder van een bestelbus reed op de Hoofdstraat, maar verleende geen voorrang aan een 33-jarige bestuurster van een personenauto uit Middelstum. De vrouw reed op de Oude Dijksterweg, samen met haar twee kinderen (1 en 2,5 jaar oud). Aangezien zij bekneld raakte, heeft de brandweer de vrouw uit haar positie bevrijd. De kinderen, die beiden in een kinderzitje zaten, liepen voor zover bekend geen letsel op. De vrouw is met onder meer nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand is nog onbekend. Het personeel van de traumahelikopter heeft assistentie verleend. De politie stelt een technisch onderzoek in.

Delfzijl: man aangehouden voor brandstichting
De politie heeft donderdagmorgen in het asielzoekerscentrum aan de Zwet in Delfzijl een 28-jarige man uit Somalië aangehouden. De man stak in een woonunit papier en een gordijn in brand. Medebewoners konden voorkomen dat de unit daadwerkelijk in brand raakte. De politie werd gewaarschuwd en agenten troffen de verdachte elders op het AZC aan. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De verdachte is ingesloten.

Veendam: vrachtwagenchauffeur bekeurd
Aan de Transportweg in Veendam heeft de politie donderdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oude Pekela. De man bestuurde in de bebouwde kom van Veendam een trekker-oplegger combinatie waarop een container werd vervoerd. De container was beplakt met gevaarstikkers aangevende dat de container was geladen met een brandgevaarlijke vloeistof. Op de
vrachtwagencombinatie waren echter geen gevaarsborden aangebracht. Ook mag een dergelijk transport niet door de bebouwde kom plaatsvinden. Agenten die de combinatie zagen rijden besloten de wagen niet in de bebouwde kom te controleren maar te wachten tot de wagen ergens op een industrieterrein zou zijn aangekomen. De chauffeur bracht zijn wagen aan de Transport weg tot stilstand. Toen de agenten bij de auto kwamen bleek de chauffeur spoorloos te zijn verdwenen. Wel liet hij de vrachtwagen onbeheerd en onafgesloten, met draaiende motor en de sleutels in het contactslot achter. Bij onderzoek bleek de man even bij een in buurt gelegen bedrijf boodschappen was gaan doen. Verdere controle wees uit dat de container was geladen met een 75 vaten brandbare harsen. Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt voor het niet aanbrengen van verplichte gevaarsborden, het onbeheerd achterlaten van een vrachtwagen bij vervoer van brandbare stoffen en het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom.

Finsterwolde: automobilist onder invloed
De politie heeft donderdagmiddag aan de Hoofdweg in Finsterwolde een 64-jarige man uit Finsterwolde aangehouden. De man bestuurde een bestelauto en bleek bij controle door de politie onder invloed te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.12 promille werd vastgesteld. De man is na verhoor met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 5 uur heengezonden.

Slochteren: visser bekeurd
Een 36-jarige man uit Slochteren kreeg donderdagmiddag aan het Slochterdiep in zijn woonplaats een bekeuring tijdens vissen. Bij een controle van meerdere vissers bleek de verdacht te vissen met levende aasvisjes. Dit is bij de Visserijwet verboden. De man viste met twee hengels en bleek bij de controle ook niet in het bezit te zijn van een visakte.

Mensingeweer: automobilist met te veel op
Wegens rijden onder invloed heeft de politie donderdagnacht aan De Meerenweg in Mensingeweer een 26-jarige automobilist uit Ulrum aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Aan het bureau werd een alcoholpromillage van 1.52 gemeten. De verdachte is na verhoor heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 7½ uur opgelegd. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Westerbroek: gewonden bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de A7 bij Westerbroek is donderdagmiddag een 26-jarige vrouw uit Winschoten gewond geraakt. De vrouw zat in de auto bij een 31-jarige inwoner van Winschoten. De reed met hoge snelheid (ongeveer 140 km per uur) in de richting Hoogezand en haalde over de rechter vluchtstrook een rij autos in en bij het terugsturen naar de rijbaan verloor hij de controle over de auto. Ter hoogte van het viaduct Westerbroek botste hij tegen de rechtervangrail waarbij de auto werd gelanceerd en achterwaarts in de naast de A7 gelegen sloot terechtkwam. Omdat hij gedronken had, wisselde de bestuurder wisselde na het ongeval van plaats met het zijn passagier, het slachtoffer. Getuigen meldden dit aan de politie waarop de man alsnog werd aangehouden voor rijden onder invloed. Bij hem werd 1.15 promille alcohol gemeten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het in het gevaar brengen van het verkeer en rijden onder invloed. Het slachtoffer is door ambulance personeel uit de auto gehaald waarna ze met nek- en rugletsel is overgebracht naar een ziekenhuis. Tijdens de afhandeling van het ongeval werd één rijstrook afgezet. Daardoor ontstond er gedurende ruim een uur oponthoud voor het verkeer. De auto is door een berger uit de sloot gehaald.

Snelheidscontroles: donderdag
Ten Boer: Provinciale Weg N360 Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1030 voertuigen, aantal overtredingen: 93, hoogst gemeten snelheid: 77 km
Lauwersoog: Marneweg (N361) Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 300 voertuigen, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 103 km

Bedum: Eemshavenweg (N46)
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 585 voertuigen, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: niet vastgesteld

Ten Post: Provinciale Weg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 594 voertuigen, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: 140 km

Aduard: Friesestraatweg (N355)
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 930 voertuigen, aantal overtredingen: 35, hoogst gemeten snelheid: 145 km

Grijpskerk: Provinciale Weg N355
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 534 voertuigen, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 124 km

Musselkanaal: Provinciale Weg N366
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1730 voertuigen, aantal overtredingen: 13, hoogst gemeten snelheid: 128 km

Wildervank: N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: niet vastgesteld, aantal overtredingen: 61, hoogst gemeten snelheid: 181 km