PER SALDO

Persbericht - Utrecht, 6 februari 2004

Budgethouders in problemen door ingewikkelde regeling

Persoonsgebonden budget moet eenvoudiger

Een kwart van de mensen met een persoonsgebonden budget nieuwe stijl, voor het zelf inkopen van zorg, hulp en begeleiding, heeft problemen met de verantwoording van de uitgaven uit dat budget. Zij leveren geen verantwoordingsformulieren in, of vullen die onvolledig of onjuist in. Dat meldt het Radio 1 Journaal vandaag (6 februari), op grond van gegevens van de zorgkantoren. Per Saldo is verontrust over deze cijfers. 'Kennelijk is ook het persoonsgebonden budget nieuwe stijl voor veel mensen nog veel te ingewikkeld. Het moet eenvoudiger en dat kan ook,' stelt Aline Saers, directeur van Per Saldo.

Iedereen die een persoonsgebonden budget nieuwe stijl krijgt (van na 1 april 2003), moet verantwoording afleggen over zijn uitgaven voor zorg, hulp en begeleiding. Budgethouders moeten op een formulier invullen wie ze hebben ingehuurd en hoeveel ze die hulpverleners betaald hebben. Dat formulier moeten ze tijdig terugsturen aan het zorgkantoor. Bij grote budgetten moet dat elke maand, bij kleinere budgetten elk kwartaal, elk halfjaar of elk jaar.

Tot nu toe stuurt ongeveer een kwart van de budgethouders geen verantwoordingsformulieren terug, of ze vullen ze onjuist of onvolledig in. Daarbij is geen sprake van fraude, aldus een woordvoerder van zorgkantoor Agis in het Radio 1 Journaal. Mensen komen er gewoon niet uit. Ze krijgen te veel formulieren thuisgestuurd en weten op een gegeven moment niet meer wat ze allemaal moeten invullen en hoe. Agis noemt de regeling te ingewikkeld. Ook zegt Agis dat een bepaalde groep mensen wellicht niet in staat is om zelf een eigen persoonsgebonden budget te beheren. Het ministerie van VWS vindt volgens de berichten, dat de zorgkantoren de problemen zelf moeten oplossen.

Per Saldo is ongerust over de cijfers. Blijkbaar is het persoonsgebonden budget nieuwe stijl nog altijd te ingewikkeld voor veel mensen. Om te voorkomen dat de problemen met de verantwoording uit de hand lopen, stelt Per Saldo de volgende maatregelen voor:
- De verantwoording per maand moet verdwijnen. Ook bij grotere budgetten is een verantwoording per kwartaal voldoende. Dat scheelt enorm veel werk voor budgethouders en bij de zorgkantoren.
- Budgethouders moeten uit hun persoonsgebonden budget ook hulp kunnen inhuren bij het beheren van hun budget, ook uit het te verantwoorden bedrag. Tot nu toe moeten zij deze ondersteuning uit eigen zak betalen. De meeste budgethouders hebben daar geen geld voor.

- Het vrij besteedbare bedrag moet omhoog. Op dit moment mag een budgethouder 1,5% van het persoonsgebonden budget (met een minimum van 250 Euro en een maximum van 1.250 Euro ) vrij besteden. Dat zou op zijn minste het dubbele moeten worden.

- Betere en duidelijker voorlichting, vooral voor beginnende budgethouders. Zij zouden bijvoorbeeld een basiscursus of instructiebijeenkomst aangeboden moeten krijgen. Per Saldo heeft ruimte ervaring in het organiseren van zulke bijeenkomsten.

Per Saldo roept de politiek op, om nu eindelijk eens te kiezen voor een echt eenvoudige, overzichtelijke regeling voor mensen met een persoonsgebonden budget. 'Budgethouders moeten nu veel te veel tijd en energie steken in administratieve rompslomp,' aldus Aline Saers. 'Die energie kunnen ze beter gebruiken, bijvoorbeeld om weer mee te doen in het leven van alledag. Want daar is al die zorg, hulp en begeleiding uiteindelijk voor bedoeld.'


---


-----
Noot voor de redactie (