TNO

TNO gaat de Europese Commissie adviseren over integrale ketenbenadering

05-02-2004 - TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie in Apeldoorn gaat voor MKB-bedrijven een aanpak ontwikkelen om het integrale productenbeleid beter aan te pakken. De Europese Commissie heeft TNO hiervoor de opdracht gegeven. De Commissie streeft ernaar dat bedrijven meer rekening gaan houden met milieuaspecten bij de inkoop, de productiewijze en de verkoop van producten en diensten. Hoe het 'ketendenken' het beste kan worden aangepakt, staat centraal in deze opdracht.

De commissie wil de kennis en de toepassing van de integrale ketenbenadering vergroten. Er dient meer rekening gehouden te worden met de mogelijkheden voor recycling en de vermindering van het gebruik van toxische stoffen in producten. TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie heeft ruime kennis op het gebied van milieuaspecten van producten en processen. Tevens wordt er samengewerkt met de universiteiten van Rome en Leiden.

Op basis van een inventarisatie zal in de verschillende Europese landen worden geanalyseerd in hoeverre er kennis op het gebied van integrale ketenbenadering bij MKB-bedrijven aanwezig is. Dit maakt het ook mogelijk om de Europese situatie te vergelijken met die in Azië en de Verenigde Staten. Op basis van de bevindingen gaat TNO voor de Europese Commissie een aantal scenario's ontwikkelen die de effectiviteit van het denken in ketens in Europa moeten vergroten. Binnen het onderzoek wordt ook aangegeven hoe de effectiviteit van nieuwe strategieën op dit gebied meetbaar gemaakt kan worden.

De opdracht, met de titel 'Making Life Cycle Information Available, zal na de zomer worden afgerond met concrete adviezen aan de Europese Commissie.

Nieuwsredactie, TNO

TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie

Contactpersoon

René Korenromp

TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie

T 055 549 39 47

R.H.J.Korenromp@mep.tno.nl