Gemeente Stein


Terugvordering en verhaal van bijstand
06-02-2004
Als u een uitkering heeft ontvangen, terwijl u daar geen recht op had of als u teveel uitkering heeft ontvangen, is de kans groot, dat u dit bedrag moet terugbetalen.

Terugvordering betekent, dat de sociale dienst de verleende bijstand terugeist van degene die de bijstand onterecht heeft ontvangen of van zijn gezinsleden. Vóór 1 januari 2004 was de gemeente verplicht om bijstand terug te vorderen. Onder de WWB mag zij dat zelf bepalen. De gemeente Stein heeft besloten om dit in alle gevallen te blijven doen.

Dat is bijvoorbeeld het geval als u:

· geen, onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt;
· bijstand ontvangt door een vergissing, waarbij u had kunnen weten, dat er een fout was gemaakt;

· later alsnog inkomsten ontvangt over die periode, zoals alimentatie, achterstallig loon of een WW-uitkering;

· een lening ontvangt van de sociale dienst en deze niet volgens afspraak terug betaalt.

Verhaal van bijstand
De gemeente kan ten onrechte of teveel ontvangen bijstand in sommige gevallen ook terugeisen van andere mensen. De wet spreekt dan van verhalen. Meestal zijn dat de ouders, een (ex-)echtgenoot of een geregistreerde partner. Zij hebben namelijk een onderhoudsplicht: ze zijn wettelijk verplicht om een behoeftig gezinslid levensonderhoud te geven.

Daarnaast kan de gemeente verhalen op andere mensen vanwege een schenking of nalatenschap. Vóór 1 januari 2004 was de gemeente verplicht bijstand te verhalen. De nieuwe Wet Werk en Bijstand geeft de gemeente de keuze of zij dat blijft doen. De gemeente Stein heeft besloten om ook na 1 januari 2004 bijstand te verhalen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de balie van de afdeling Sociale Zaken, op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur (op woensdag tot 17.00 uur) en telefonisch bereikbaar op tel. 046-4359281. U kunt ook contact opnemen met uw klantmanager tijdens het telefonisch spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur.

Bij het infocentrum van het gemeentehuis liggen de notas terugvordering en verhaal WWB ter inzage.