De Unie


Fortis Bank NL - Principeakkoord Sociaal Plan

6 februari 2004 - In het nieuwe Sociaal Plan van Fortis Bank Nederland zijn de faciliteiten bij standplaatswijzigingen uitgebreid. Voor boventallige medewerkers zijn de maatregelen gewijzigd, waardoor gedwongen werkloosheid niet aan de orde is. De Unie is tevreden met deze afspraken waarmee de personele gevolgen van reorganisaties tot en met 2006 worden opgevangen.

Op 1 januari 2004 loopt het bestaande Sociaal Plan Fortis Nederland af. De vakbonden hebben bij Fortis ASR inmiddels ingestemd met een nieuw Sociaal Plan voor de verzekeraar. Voor Fortis Bank zijn nu vergelijkbare afspraken gemaakt, waar vakbondsleden over mogen stemmen. Binnen Fortis gaat men dus van één naar twee Sociaal Plannen. Er zal echter wel gebruik gemaakt worden van de interne arbeidsmarkt van Fortis ASR.

Boventalligheid
De bemiddeling naar ander werk voor boventalligen is in het nieuwe Sociaal Plan aanzienlijk gewijzigd. Het huidige Sociaal Plan gaat slechts uit van een interne herplaatsing. De slechte interne arbeidsmarkt noodzaakt echter tot bemiddeling naar de externe arbeidsmarkt. In het nieuwe Sociaal Plan wordt invulling gegeven aan het voorkomen van gedwongen ontslagen. Na een bemiddelingsperiode van 6 maanden kiest de werknemer tussen:

* Het in dienst treden bij een detacheringsbureau, eerst voor bepaalde tijd, vervolgens voor onbepaalde tijd.
* Beëindiging van het dienstverband onder toekenning van een vergoeding.

* Beëindiging van het dienstverband onder toekenning van een aanvulling op een nieuw salaris.

In tegenstelling tot het bestaande Sociaal Plan krijgt de vertrekkende werknemer een vergoeding voor het gemis aan personeelscondities.

Standplaatswijziging
Ten opzichte van het bestaande Sociaal Plan worden de maatregelen bij standplaatswijziging aanzienlijk uitgebreid:

* De duur van de reistijdcompensatie wordt uitgebreid van 12 maanden 100% naar 24 maanden, waarvan de eerste 12 maanden 100%, de volgende 12 maanden 50%.

* Als het werk wordt verplaatst waardoor de reisduur enkele reis meer wordt dan anderhalf uur, dan kan de medewerker ervoor kiezen boventallig te worden verklaard. De medewerker komt dan in voor alle maatregelen die voor een boventallige gelden.

Bijgevoegd zenden wij de hoofdlijnen van het resultaat.

Wat vindt De Unie ervan?
Wij vinden het een goed Sociaal Plan, omdat:

* Het de werknemer diverse keuzemogelijkheden biedt.
* De kwaliteit van de maatregelen marktconform is.
* De maatregelen passend zijn bij de huidige interne en externe arbeidsmarkt.

* Boventallige werknemers niet werkloos hoeven te worden.

U beslist
Leden beslissen of De Unie instemt met het Sociaal Plan. U kunt uw stem (voor/tegen) voor 12 februari 2004 kenbaar maken door een e-mail te zenden aan fortis@unie.nl (onderwerp: stembiljet Fortisbank).

Gerwin van der Lei
Bestuurder

vrijdag, 6 februari 2004