Gemeente Putten



Eerste dwangsombeschikking tegen permanente bewoning is verzonden

Het college van burgemeester en wethouders heeft eind december 2003 besloten tot het handhavend optreden tegen een geval van permanente bewoning door het opleggen van een dwangsombeschikking. Vanwege de feestdagen is besloten de verzending van de beschikking even uit te stellen. Eind januari is de eerste dwangsombeschikking verzonden.

Voorgeschiedenis

In november 2001 heeft de gemeenteraad ingestemd met het "plan van aanpak permanente bewoning van recreatiewoonverblijven". Uitgangspunt van dit beleid is om tegen alle gevallen van permanente bewoning die vanaf 1 juni 2001 tot stand zijn gekomen, onmiddellijk op te treden. Vanaf die datum worden ook geen gedoogverklaringen meer afgegeven. Dit betekent overigens niet dat permanente bewoning van vóór 1 juni 2001 wordt gedoogd.

Om goed gefundeerd beleid te kunnen opzetten, werd een uitgebreide inventarisatie uitgevoerd. Uit deze inventarisatie is o.a. gebleken dat 212 personen zich na 1 juni 2001 hebben ingeschreven op een recreatieadres (toestand op 1 april 2003).

In oktober 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders de voorgestelde wijze van uitvoering van het beleid tot handhaving van permanente bewoning voorgelegd aan de gemeenteraad en deze heeft ingestemd met dit uitvoeringsbeleid. Bij de uitvoering zal worden gestart met de personen die zich na 1 januari 2002 permanent hebben gevestigd.

Handhavingstraject

In oktober 2003 is de eerste ambtelijke vooraankondiging verzonden, waarna de bewoner binnen veertien dagen na de verzending een reactie kon geven op het voornemen tot handhaving. Bewoner heeft van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt, waarna het college is voorgesteld om tot handhaving over te gaan.

Eind januari 2004 is de dwangsombeschikking verzonden. Bewoner heeft een termijn gekregen van 4 maanden na verzending van deze beschikking om de overtreding van artikel 30 en 63 van het bestemmingsplan "Buitengebied" (gebruik van grond of opstallen in strijd met de recreatieve bestemming) te beëindigen. Na het verstrijken van deze termijn zal een dwangsom worden verbeurd van 200,00 per week tot een maximum van 2.000,00. Wanneer dit maximum is bereikt en de overtreding nog niet is beëindigd, kan besloten worden tot verdere maatregelen. Tegen de dwangsombeschikking kan de bewoner binnen zes weken na verzending een bezwaarschrift indienen.