Politie Drenthe

Buitenlands rijbwijs omruilen niet altijd mogelijk

Assen 05-02-2004 - Mag je met een buitenlands rijbewijs in Nederland achter het stuur zitten ?

Vanaf 1 januari 2004 gelden de volgende regels:

Buitenlanders die in Nederland wonen of in ons land staan ingeschreven mogen. voor zover zij afkomstig zijn uit een EEG land met hun buitenlands rijbewijs blijven rijden tot dat die verlopen is. Daarna kan het buitenlandse rijbewijs worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs.

Buitenlandse rijbewijzen

Buitenlandse rijbewijzen

Hetzelfde geldt voor bewoners, afkomstig uit een aantal aangewezen landen zoals Zwitserland, Andorra, Monaco en Israel geldt, Ook zij kunnen hun rijbewijs zonder problemen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Vreemdelingen zonder status mogen maximaal 185 dagen (half jaar) na aankomst in ons land met hun oorspronkelijke rijbewijs blijven rijden. Voor hen is er geen mogelijkheid om een Nederlands rijbewijs te halen.

Voor Nederlanders die in het buitenland een rijbewijs hebben gehaald en zich weer in ons land vestigen geldt dat ze maximaal 185 dagen met dat rijbewijs in ons land mogen blijven rijden. Ze kunnen hun rijbewijs omwisselen als dat ten minste een jaar geldig is en ze kunnen aantonen dat ze ten minste een half jaar daadwerkelijk in dat buitenland hebben gewoond.
(tegengaan rijbewijstoerisme)
Hetzelfde geldt voor buitenlanders die in ons land een legale status hebben.

Bij controles van verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld" zijn de afgelopen week bijna zestig automobilisten bekeurd omdat ze zonder autogordel achter het stuur zaten. Ruim twintig automobilisten zijn aan de kant gezet nadat ze waren "gelaserd" met een overschrijding van de maximum snelheid met meer dan dertig kilometer per uur. Zes automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren omdat ze meer dan vijftig kilometer te hard reden. Vijf automobilisten reden door rood en vijf bestuurders gingen op de bon omdat ze tijdens het rijden hun mobiele telefoon in de hand hadden.

Controles

Voor de komende week staan bij "Boetegeld = Sneu Geld" de volgende controles gepland:
Vrijdag 6 Februari wordt er met de radarauto op snelheid gecontroleerd op diverse locaties in Hoogeveen en Beilen.
Zaterdag 7 Februari zijn er ' savonds op diverse plaatsen in de provincie alcoholcontroles.
Zondag 8 Februari rijdt de onopvallende video auto door de hele provincie.
Maandag 9 Februari staat de radarauto op diverse locaties in Meppel Dinsdag 10 Februari alcoholcontrole rond horeca beurs Zuidlaren Woensdag 11 Februari alcoholcontrole rond horecabeurs Zuidlaren Donderdag 12 Februari alcoholcontrole rond horecabeurs Zuidlaren.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen.