STICHTING RIONED

Prins: gemeentelijke zorg voor afvoer overtollig grondwater

Kroonprins Willem-Alexander bepleit meer samenwerking tussen overheden en waterschappen

Kroonprins Willem-Alexander maakt zich zorgen over het stijgend grondwater dat in menige stad overlast geeft. 'Huiseigenaren dienen zelf te zorgen voor voldoende ontwatering van hun percelen', zei Z.K.H. Prins Willem-Alexander vandaag tijdens de opening van de Rioned-dag in de Jaarbeurs in Utrecht. Maar gemeenten moeten volgens hem het stokje vervolgens overnemen. 'Zo zou er een zorgplicht kunnen worden ingevoerd voor gemeenten voor de inzameling en afvoer van overtollig grondwater.'
De eigen verantwoordelijkheid van de particuliere eigenaar en de gemeentelijke zorgplicht zijn aanbevelingen van de Prins die afkomstig zijn uit het volgende week te verschijnen advies van de Commissie Integraal Waterbeheer. De Kroonprins sprak in zijn hoedanigheid als voorzitter van deze commissie achthonderd rioleringsdeskundigen op de Rioneddag toe.
Willem-Alexander ging in zijn toespraak ook uitvoerig in op de klimaatverandering die zal leiden tot meer buien, wat het thema van adequate waterafvoer en riolering nog onderstreept. De Prins wees voorts op de versnipperde aandacht van de verschillende bestuurslagen voor de riolering en het waterbeheer in de stad. De kwestie is actueel omdat momenteel een discussie woedt om de verschillende taken van het water in de stad verschillende organisaties onder te brengen.
De Prins vreest dat daardoor de aandacht voor de werkelijke problemen wegzakt. 'Overheden zijn ieder vanuit de eigen taken verantwoordelijk', aldus de Prins. 'Maar het is daarbij niet verboden om samen te werken, in dit geval de gemeente en het waterschap.' Ook de dikwijls dubbele plannenmakerij kon zijn goedkeuring niet wegdragen. 'Een gemeentelijk rioleringsplan, een milieuplan, een waterplan. We zijn zo gewend geraakt aan het maken van plannen dat het wel een doel op zich lijkt. Dat heeft het gevaar in zich dat daarmee de aandacht wordt afgeleid van wat er echt gedaan moet worden', zo hield Willem-Alexander zijn gehoor voor.
De Prins stelde dat de aandacht voor riolen niet mag verminderen. 'De riolering dient en diende er voor om te zorgen dat we ook in de stad droge voeten houden', aldus Willem-Alexander.

Noot voor de redactie-