Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Freudenthal Instituut

30 januari 2004

Tiende maal Nationale Wiskunde Dagen

Wiskunde ingezet bij onderzoek naar griepvirussen

Bij het in kaart brengen van griepvirussen wordt wiskunde gebruikt. Met zogenaamde multidimensional scaling algoritmes (MDS), regressie-analyses en theoretische modellen worden de evolutie van griepvirussen en de effectiviteit van de griepprik onderzocht. Op de Nationale Wiskunde Dagen 2004 (NWD) zal dr. Ron Fouchier, onderzoeker bij het Virologie en Nationaal Influenza Centrum, enkele bevindingen presenteren tijdens de voordacht 'Evolutie van griepvirussen'. De NWD vinden plaats op vrijdag 6 februari en zaterdag 7 februari in het Congrescentrum De Leeuwenhorst te Noordwijkerhout.

Nationale Wiskunde Dagen
De Nationale Wiskunde Dagen worden dit jaar voor de tiende maal georganiseerd. De dagen zijn bedoeld voor wiskundeleraren die les geven aan leerlingen van 12 tot 18 jaar van elk schooltype. De opkomst is elk jaar weer overweldigend en dit jaar worden zo'n 700 leraren verwacht tijdens de twee congresdagen. In werkgroepen, demonstraties en presentaties komen nieuwe en historische ontwikkelingen binnen het vak aan de orde. De sprekers komen uit binnen- en buitenland. Het zijn wiskundigen die over hun vak praten maar ook niet-wiskundigen die laten zien hoe wiskunde in de uitoefening van hun beroep wordt toegepast. De organisatie van de NWD is handen van het Freudenthal Instituut, het expertisecentrum voor reken- en wiskundeonderwijs van de Universiteit Utrecht.

Programma
Het programma laat zien dat wiskunde niet meer weg te denken valt uit de samenleving. Tegelijkertijd wordt het wiskundeonderwijs in Nederland aan alle kanten bedreigd. Op 4 februari aanstaande overleggen minister Van der Hoeven van OC&W en de Tweede Kamer over de laatste plannen voor de tweede fase in het voortgezet onderwijs. Het snijden in vakken als wiskunde en natuurkunde krijgt dan weer een vervolg. Vanwege deze grote tegenstrijdigheid is er op de conferentie ook aandacht voor de laatste ontwikkelingen in het wiskundeonderwijs. De plenaire openingslezing wordt dit jaar verzorgd door dr. Kees van Overveld, werkzaam aan de TU Eindhoven en adviseur bij Philips Natlab; over de recente ontwikkelingen in de beeldverwerking en de nadelen van pixels. De vrijdagavond lezing heeft traditioneel een ludiek karakter en gaat over de wiskunde achter het jongleren. De overige onderwerpen variëren van zuiver wiskundig tot onverwachte en risicovolle toepassingen; van getaltheorie, dijkdoorbraken, een digitale coach voor sportteams, mutaties van het griepvirus tot wiskunde als inspiratiebron voor kunstenaars. Bovendien zal worden teruggekeken op 10 jaar wiskunde in de basisvorming.

Voor het volledige programma zie www.fi.uu.nl/nwd

Nadere informatie
Michiel Doorman of Ank van der Heiden, Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2635555, email nwd@fi.uu.nl

www.uu.nl/nieuws