Universiteit van Amsterdam


Doorwerking van het Europees recht


Promotie Rechtsgeleerdheid


vrijdag 6 februari 14.00 uur

Met de toenemende invloed van het Europees recht neemt ook het belang toe van de eisen die dit recht stelt aan zijn doorwerking in de nationale rechtsorde. De doorwerking van Europees recht kan op drie manieren plaatsvinden: via de directe werking, dat wil zeggen de mogelijkheid van burgers om voor de nationale rechter een beroep te doen op Europeesrechtelijke normen; via de verplichting tot conforme interpretatie, dat wil zeggen de plicht van nationale rechters om hun nationale recht in overeenstemming met het Europees recht uit te leggen; en via de overheidsaansprakelijkheid voor schendingen van Europees recht, dat wil zeggen de mogelijkheid van burgers om compensatie te krijgen voor schade die is ontstaan door een schending van het Europees recht. Jolande Prinssen bespreekt deze drie doorwerkingsmechanismen en in het bijzonder hun onderlinge verhouding. Het naast elkaar bestaan van de drie doorwerkingsmechanismen maakt het mogelijk dat particulieren hun overheden, en soms ook andere particulieren, op verschillende fronten op nationaal niveau kunnen aanspreken op schendingen van het Europees recht.

Mw. J.M. Prinssen: Doorwerking van Europees recht. De verhouding tussen directe werking, conforme interpretatie en overheidsaansprakelijkheid. Promotor is prof. mr. J.H. Jans.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.