Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch


Algemene Bekendmaking

SCHOUWVOERING OVER SLOTEN

Waterschap controleert slootonderhoud

aanliggende eigenaren

Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch maken bekend dat :


- vanaf 1 december 2003 schouw zal worden gevoerd over alle oppervlaktewateren (kavel- en scheidingssloten) welke niet bij het waterschap in onderhoud zijn.

De aanliggende eigenaren of andere onderhoudsplichtigen zijn verplicht om dat deel van de watergang waarlangs zij grond in eigendom hebben te onderhouden. Dit heet gewoon onderhoud. Doel van dit onderhoud is om een goede doorstroming van de watergangen in stand te houden. Zo kan het water uit het gebied goed opgevangen en aan- en afgevoerd worden.

Wat moet er gebeuren?

Eigenaren van een aan een sloot gelegen stuk grond zijn verplicht het slootonderhoud uit te voeren. Dit betekent dat zij:

a. de sloten op de oorspronkelijke afmetingen en diepte moeten houden;

b. de begroeiing van de slootbodem en slootkanten moeten maaien en verwijderen;

c. voorwerpen, obstakels, materialen en stoffen die de aan en/of afvoer en/of berging van water hinderen uit de sloten dienen te verwijderen;

d. uitgezakte of ingetrapte oevers dienen te herstellen;

e. al hetgeen bij het schonen van de watergangen op de oevers wordt gebracht binnen 30 dagen dienen op te ruimen.

Wat is "schouw"?

Jaarlijks controleert Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch of de sloot goed is onderhouden, met andere woorden of de begroeiing en andere zaken, zoals hiervoor is aangegeven, uit het water en van de taluds is verwijderd. Dit wordt "de schouw" genoemd.

In het kader van een duurzaam gebruik van het waterhuishoudingsstelsel wordt tijdens de schouw extra gekeken naar het profiel waaraan de sloot dient te voldoen. Dit betekent dat er wordt gecontroleerd of de sloten nog voldoen aan de afmetingen en diepte waarop zij zijn aangelegd.

Opruimen specie uit de wegbermen

Het waterschap is belast met het schonen van de bermsloten langs andere dan rijks- en provinciale wegen (buiten de bebouwde kom). Het komt hierbij regelmatig voor dat de specie (waaronder ook het slootmaaisel valt, zoals riet, biezen en waterplanten) op de wegberm wordt gedeponeerd, omdat het deponeren aan de overzijde onmogelijk of ongewenst is in verband met de aanwezigheid van siertuinen, hagen, gewassen, gebouwen e.d. In dit soort gevallen dienen de eigenaren/gebruikers van de aan die overzijde gelegen gronden de specie binnen 30 dagen van de wegbermen te verwijderen.

Wat als het onderhoud niet (goed) is uitgevoerd?

Indien bij de schouw blijkt dat de bovengenoemde werkzaamheden niet of onvoldoende zijn uitgevoerd, dan ontvangt u een schriftelijke waarschuwing. Wordt aan die waarschuwing niet op tijd gehoor gegeven, dan worden de werkzaamheden door het waterschap uitgevoerd, maar op uw kosten. Dit geschiedt middels de toepassing van bestuursdwang.

Bestuursdwang is een wettelijke bevoegdheid van het waterschap om de nodige werkzaamheden op kosten van de nalatige uit te voeren. Als het nodig mocht zijn bestuursdwang toe te passen, dan zijn de hieruit voortvloeiende kosten dus voor rekening van de eigenaar of gebruiker. De kosten van bestuursdwang omvatten tevens de kosten voor toezicht en administratie.

Voor nadere informatie betreffende de schouw kunt u zich richten tot de heren. Goedegebure of Van Ree (afdeling waterbeheer), te bereiken via het algemene telefoonnummer: 0183-305050.