Politie Friesland

Politieberichten van 31/1 (13.00) t/m 1/2 (13.00)

Fryslân 01-02-2004 - Voor eventuele informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het bureau communicatie via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844

Leeuwarden: bekeuringen
Zaterdag tussen 13.00 en 17.00 is in het centrum een aantal bekeuringen uitgeschreven. Negentienmaal voor het parkeren op de stoep, viermaal voor het stilstaan in een gebied waar dit niet mag, eenmaal voor het inrijden in strijd met een geslotenverklaring, dertienmaal voor parkeren in strijd met het parkeerverbod en eenmaal voor het parkeren op een plaats voor vergunninghouders.

Surhuisterveen: gepakt na doorrijden na aanrijding
Zaterdag om 16.00 uur reed een 44-jarige automobiliste uit Surhuisterveen over de Gedempte Vaart. Ter hoogte van de
Vierhuisterweg wilde de vrouw linksaf slaan. Een 51-jarige bromfietser uit Boelenslaan bleef achter de vrouw stilstaan, omdat ze wilde afslaan. Daarachter reed een 51-jarige bestuurder van een brommobiel uit Opende. Deze kon niet tijdig stoppen en reed achterop de bromfiets. Hierdoor botste deze tegen de auto van de vrouw voor hem. De veroorzaker ging er vandoor. Om 17.25 uur kon de man in zijn woning worden aangehouden. Hij bleek ook nog te veel te hebben gedronken. De man namelijk 1155 ug/l, goed voor een rijverbod van 15 uur. Ook is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Franeker: inbraak woning
Zaterdag overdag is ingebroken in een woning aan de Hertog van Saxenlaan. Men kwam binnen via het platte dak, waarna een deur werd geforceerd. Alle kamers zijn doorzocht. Gestolen is een laptop en een tweetal portemonnees. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Franeker.

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag om 22.00 uur, Leeuwarderweg te Franeker, 40-jarige bestuurder van een brommobiel, blies 430 ug/l, rijverbod van vier uur. De man wilde iets van de vloer van zijn voertuig pakken, terwijl net op dat moment een harde windvlaag kwam. Hierdoor raakte het voertuig op de linkerweghelft, waar het tegen een geparkeerde auto kwam. Zaterdag om 22.50 uur, Dammelaan te Leeuwarden, 31-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 300 ug/l, rijverbod van twee uur.
Zondag om 00.40 uur, Gardeniersweg te Leeuwarden, 37-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 470 ug/l, rijverbod van vier uur. Zondag om 00.55 uur, Hegedyk te Wier, 26-jarige automobiliste uit Jellum, blies 305 ug/l, rijverbod van twee uur.
Zondag om 03.00 uur, Heliconweg te Leeuwarden, 31-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Zondag om 03.30 uur, Harlingersingel te Leeuwarden, 58-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 370 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.
Zondag om 04.10 uur, Groeneweg te Leeuwarden, 31-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 810 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.
Zondag om 04.30 uur, Oude Ringmuur te Harlingen, 27-jarige automobilist uit Midlum, blies 560 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. De man was tevens met zijn auto tegen een vangrail op de Oude Ringmuur aangereden, gezien is door de politie dat de inzittende een stuk bumper in de auto deed. Op de Harlingerstraatweg is de auto gecontroleerd. De man krijgt een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Drachten: inbraak woning
Zaterdag tussen 12.30 uur en 23.30 uur is ingebroken in een woning aan de Ropta. Men kwam binnen door aan de achterkant van de woning een raam te forceren. Gestolen werden een computer, een printer, een papierversnipperaar, een fototoestel en een portemonnee met wat kleingeld. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 64-jarige inwoner van Drachten.

Fryslân: storm
De Meldkamer Fryslân is tot zondag omstreeks 02.30 uur redelijk druk geweest met stormmeldingen. Er zijn geen gewonden gevallen door de storm. Enkele gevolgen: in Workum is omstreeks 20.50 uur een lantaarnpaal omgewaaid op de Trekwei. In afwachting van de NUON heeft de politie de weg enige tijd beveiligd. In Heerenveen is een gedeelte van het dak van het Baken gewaaid. Enkele dakdelen lagen op straat. Omdat het te hard waaide voor een hoogwerker heeft de brandweer het dak beklommen via een brandtrap. Er lag nog een gedeelte los, waarop de eigenaar is gewaarschuwd. De politie heeft de toegang tot het gebied enige tijd afgesloten. In Leeuwarden is in de Anjelierstraat het dakleer van een woning afgewaaid. Het dakleer was op de auto van de buren terechtgekomen met als gevolg flinke schade aan de auto. Door de regen liep de woning vol met water. De dure spullen zijn naar de buren gebracht om verdere schade te voorkomen. De auto is afgevoerd. Bij de Postbank in Leeuwarden is vanaf het dak een steigerplank naar beneden gekomen. De brandweer heeft de overige losse delen naar beneden gebracht en de resten van de steiger vastgezet. Van een gebouw van de Friese Poort aan de Julianalaan, dat verbouwd werd, waaiden platen van het gebouw. Hierop is het stukje Surinamestraat tussen de Curaçaostraat en de Julianalaan door de politie enige tijd afgezet voor het verkeer. Hierop heeft de brandweer de spullen van het dak verwijderd. Aan de Grietmanstraat in Oldeberkoop heeft de politie met een bijl een acht meter hoge conifeer van straat verwijderd. Een oudere inwoonster van Oldeberkoop was de politie hier zeer dankbaar voor. In Appelscha waaide een zeer dikke boom om, bij de kruising Van Emstweg/Vaart Zuidzijde. Net op dat moment kwam een 33-jarige automobiliste uit Appelscha aanrijden. Ze remde uit alle macht, maar botste wel op de zojuist omgevallen boom. De voorkant van de auto raakte beschadigd, de vrouw heeft zeer veel geluk gehad.

Kollum: aanhouding verdachte
Waarschijnlijk door pesterijen van zijn ex-vriendin en enkele vriendinnen gedroeg een 46-jarige inwoner van Westergeest zich zeer vervelend in een horecagelegenheid aan de Voorstraat. Dit speelde zich af rond 01.00 uur. Hierop is de politie de kroeg ingegaan. De man weigerde te vertrekken. Toen hij werd aangehouden werd de man helemaal boos. Er ontstond een gevecht tussen de politie en de man, die was gewapend met een schroevendraaier. De man kon worden aangehouden en is overgebracht naar het bureau.

Sneek: twee verdachten aangehouden voor vernieling, een voor belediging
Zondag omstreeks 03.00 uur zag de politie dat een 33-jarige inwoner van Sneek en een 20-jarige inwoner van Scharnegoutum de ster van een Mercedes hadden gehaald. Hierop zijn de twee aangehouden. De Sneker heeft bekend de ster van de auto te hebben afgebroken. Tegen de ander zal geen proces-verbaal worden opgemaakt. Om 03.45 uur werd een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor belediging op de Kruizebroederstraat. De man beledigde de politie terwijl hij werd aangesproken op het feit dat hij tegen een fiets trapte.

Joure: aanhouding
Zondag om 03.15 uur zag de politie dat een 17-jarige inwoner van Scharsterbrug een 16-jarige inwoner van Joure een klap in het gezicht gaf. Dit gebeurde in de Midstraat. Hierop is de vechtersbaas aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte bekende.

Lemmer: aanhouding na bedreiging
Zondag om 04.00 uur werd een 30-jarige taxichauffeur uit Balk verbaal bedreigd en weggeduwd in een pand aan de Nieuwburen. Toen de politie ter plaatse kwam, waren enkele jongeren in de omgeving. Al snel bekende een 18-jarige inwoner van Balk de bedreiging. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Dokkum: mishandeling
Zondag omstreeks 04.00 uur werd een 22-jarige inwoner van Dokkum op de Oranjewal mishandeld door een man. Een 18-jarige inwoonster van Dokkum kreeg van dezelfde man een klap in het gezicht. De vrouw heeft aangifte gedaan van mishandeling. Waarschijnlijk zag de verdachte de 22-jarige voor een ander aan. De politie heeft nog met de twee langs de opstapplaatsen voor taxis gereden, maar de verdachte is niet meer aangetroffen.

Twijzelerheide: aanhouding verdachte
Zondag omstreeks 02.45 uur kreeg de politie een melding dat een 20-jarige inwoner van Zwagerbosch een klap had gekregen in een horecagelegenheid aan de Bjirkewei. De verdachte zou gewapend zijn. Hierop is de politie, met onder andere een hond, ter plaatse gegaan. Voor de kroeg stond een tiental gasten, die naar binnen zijn gestuurd. Na enig onderzoek bleek de verdachte een 36-jarige inwoner van Zwaagwesteinde te zijn. Bij de woning gekomen zag de politie de verdachte, waarop een agent zijn wapen trok en het richtte op de verdachte. Deze kwam uit de woning en liet zich boeien. De man is overgebracht naar het bureau, het wapen is niet aangetroffen.