Ingezonden persbericht


Persbericht Barbie

'Barbie's Birthday Party'

45 jaar Barbie in Museum van de Twintigste Eeuw

Hoorn -- Wie kent haar niet. Ze is te koop in bijna alle landen, in bijna alle speelgoedwinkels, ze heeft een fraai uiterlijk en de mooiste kleding en accessoires? Barbie. Dit jaar bestaat zij 45 jaar en nog steeds is ze ongekend populair. Reden genoeg voor het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn om vanaf 1 februari tot en met 5 september 2004 onder de titel 'Barbie's Birthday Party' een tentoonstelling aan Barbie en haar familie te wijden.

Het is allemaal begonnen met de inventieve geest van de Amerikaanse Ruth Handler. Nadat zij en haar man zich hadden toegelegd op het maken van poppenmeubels, het begin van Mattel, kwam in 1959 de doorbraak met een pop. Een pop met een volwassen uitstraling en volwassen kleding, iets waar de dochter van Ruth en Ellioth Handler naar uit keek. De naam Barbie komt dan ook van Barbara, de naam van hun dochter.

In alle jaren is Barbie een duidelijk beeld geweest van haar tijd. Eerst was ze vooral een mannequinpop met kleding volgens de Parijse modeshows, tegenwoordig is de garderobe van Barbie uitgebreid met een sportoutfit, vrijetijdskleding en natuurlijk de mooiste jurken.

'De kleren verkopen de pop en de pop verkoopt de kleren'? dit was en is het geheim achter het succes van Barbie. In het begin kon men alleen nog verschillende kleren voor de pop kopen, nu kent Barbie alle soorten accessoires, apparaten, huizen, auto's, tenten en natuurlijk is haar familie uitgebreid met onder andere Ken en Skipper. De 'roze' wand in de speelgoedwinkels is met de jaren een steeds prominentere plaats in gaan nemen.

Het succes van Barbie is tevens het beginnende succes geweest van het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Tien jaar geleden heeft het museum een wisselexpositie rondom Barbie gehouden en dit werd meteen een grote klapper in het eerste jaar van het museum. Nu het museum en Barbie allebei een aantal jaren ouder zijn geworden is een reünie op zijn plaats. Beiden zijn in de jaren veranderd en met hun tijd meegegaan.

De expositie toont Barbie en haar familie in alle verschijningsvormen. Enkele Barbie-verzamelaars hebben hun poppen en accessoires in bruikleen gegeven aan het museum wat een mooie collectie heeft opgeleverd. Er wordt veel aandacht aan de jaren zestig -de beginperiode van Barbie- besteed, maar ook de andere decennia komen aan bod.

Het Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd aan de Bierkade 4 in Hoorn en is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur. Kinderen van 4 tot 16 jaar betalen ¤ 2,- en volwassenen ¤ 4,-. Met een NS- of RABO-kaart heeft men 50 % korting en houders van de Museumkaart mogen gratis naar binnen. Het museum is dankzij een lift voor invaliden toegankelijk en beschikt over een gezellig MuseumCafé en een MuseumShop. Voor informatie over het museum: www.museumhoorn.nl of 0229-214001.

Het museum is van 12 t/m 31 januari 2004 wegens werkzaamheden gesloten!

Einde persbericht

Voor nadere info:

Hans Stuijfbergen, info@museumhoorn.nl

Bijgesloten zijn foto's van Barbie objecten uit de beginjaren van Barbie.

Deze zijn op de expositie aanwezig.