Gemeente Amsterdam


1 februari: nieuwe regeling gebruik taxi's van tram-/busbanen 30 januari 2004 - Marjan Lansdaal

Op 1 februari 2004 treedt de nieuwe regeling in werking voor het gebruik van tram/busbanen door taxi's. Alleen taxi's met de nieuwe ontheffing (te zien aan een raamkaart achter de ruit) mogen gebruik maken van de tram/busbaan. De politie zal vanaf zondag toezien op de handhaving van deze regeling.

Kwaliteit

De wijziging van regels bij tram-/busbaangebruik is voor de gemeente een belangrijk instrument om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren. Om in aanmerking te komen voor de ontheffing, moeten taxiondernemers/chauffeurs hebben aangetoond over voldoende stads- en stratenkennis te beschikken. Mark van der Horst, verantwoordelijk wethouder: "Voor alle betrokkenen, dus zowel de taxibranche als voor de consument, is het belangrijk dat het Amsterdamse taxivervoer in kwaliteit verbetert. Daarom heeft de gemeente besloten om scherpere eisen te stellen aan het gebruik van de tram-/busbaan door taxi's. Deze taxiontheffing-nieuwe-stijl kan fungeren als een zichtbaar kwaliteitskenmerk: een ondernemer/chauffeur is namelijk verplicht om de ontheffing achter de voorruit van zijn taxi te hebben, waardoor de consument kan zien dat deze taxi sneller - via de tram-/busbaan en met een chauffeur die stads- en stratenkennis heeft - op het gewenste adres komt." De vignetten zijn duidelijk herkenbaar aan de gele kleur en de tekst `ontheffing'.

Iedereen die de ontheffing heeft aangevraagd en is geslaagd voor het stratenkennisexamen heeft de ontheffing gekregen. Tot op heden zijn er ongeveer 2400 ontheffingen verstrekt. Over de herziene regelgeving en de procedures die met de afgifte van de ontheffing zijn opgesteld is uitvoerig gecommuniceerd met de taxibranche via het Amsterdams Platform Taxi (APT) en Taxxxiflits, de gemeentelijke nieuwsbrief voor de taxibranche.

Handhaving

Met de politie is afgesproken dat de herziene regeling met ingang van
1 februari daadwerkelijk zal worden gehandhaafd. Taxi`s die gebruik maken van de trambusbanen zonder de nieuwe ontheffing worden, zo als gebruikelijk, geverbaliseerd. Van ontheffinghouders die niet voldoen aan de voorschriften die aan de ontheffing zijn verbonden zal de ontheffing direct worden ingetrokken en de raamkaart worden ingenomen. De politie zorgt er voor dat het Register (dat de uitgifte van de ontheffing regelt) binnen drie dagen de beschikking krijgt over de raamkaart. Bij de eerste overtreding wordt de ontheffing voor twee maanden ingetrokken. Drie keer een overtreding in een jaar betekent een intrekking voor 12 maanden. De overtredingen worden geregistreerd.

Evaluatie en nadere regelgeving

De regeling wordt na een half jaar geëvalueerd. Op basis van de evaluatie kunnen eventuele procedures worden aangepast of nieuwe beleidsregels worden geformuleerd. Daarbij wordt ook het gebruik van andere ontheffinghouders van de trambusbanen betrokken.

Pb-121

© Gemeente Amsterdam