Gemeente Baarn

Planting Koningslinde voor Prinses Caterina-Amalia

29-01-2004

Maandag 2 februari a.s. om 10:30 uur zal burgemeester Wolterink, samen met acht kinderen van de Amalia-Astroschool, een Koningslinde planten in het Amaliaplantsoen ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Catharina-Amalia.

Waarom een geboorteboom?
De gemeente Baarn houdt een traditie hoog. Voor iedere troonopvolger wordt in Baarn een boom geplant. Zo hebben we in Baarn een Beatrixboom en een Willem-Alexanderboom. Nu is het moment daar een boom te planten ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Catharina-Amalia. Op deze wijze houdt Baarn een oud volksgebruik in ere en wordt uitdrukking gegeven aan de historische banden, die de gemeente Baarn heeft met het Koningshuis.

Waarom een lindeboom?
De te planten boom is een Koningslinde. De linde symboliseert vrouwelijke gratie, schoonheid en geluk en is de boom van liefde en trouw. Verder is geen enkele boom zo verbonden met het leven van een volk, met zijn liefde, in lust en leed, in jubel en rouw, in smart en ernst als de linde. Om die eigenschappen is een linde symbolisch gezien bij uitstek geschikt als geboorteboom voor de aanstaande vorstin.

Waarom een Koningslinde?
Er is gekozen voor een Koningslinde, omdat Prinses Catharina-Amalia een koningskind is. Verder heeft de Koningslinde betrekking op het ter beschikking stellen van nieuw plantmateriaal door Koning Willem III aan kwekers in het rivierengebied, die door de overstroming in 1870 hun moerplanten verloren. Koning Willem III heeft met dit plantmateriaal - een soort van het lindegeslacht - voor de toekomst gewaarborgd. Met de geboorte van de prinses wordt het geslacht Oranje eveneens voortgezet.

Waarom in het Amaliaplantsoen?
De boom wordt geplant in het Amaliaplantsoen. De naam Amalia is al vele jaren in Baarn terug te vinden en heeft haar oorsprong in de geschiedenis van het Koningshuis. Zo ook de naamgeving van prinses Catharina-Amalia. De Koningslinde wordt geplant voor het fraaie hekwerk met de naam Amaliapark.

Waarom op 2 februari?
Als plantdatum is gekozen voor de huwelijksdag van de ouders van Prinses Catharina-Amalia, namelijk 2 februari. Dus op maandag 2 februari a.s. zal om 10.30 uur de boom worden geplant door de burgemeester, mevrouw Wolterink. Zij wordt daarbij geholpen door acht kinderen van de Amalia-Astroschool. Uit iedere groep van deze school zal een leerling eerst een wens uitspreken voor de prinses en vervolgens worden alle wensen in een kokertje bij de boomwortels gedaan. Een kopie van deze wensen zal na de boomplanting aan het Koningshuis wordt toegezonden.

Bij de planting zullen ook de kinderen van de drie onderbouwgroepen aanwezig zijn. Zij zijn uitgenodigd omdat zij op de school zitten, die vroeger de Amalia-kleuterschool heette. Enige tijd na het planten zal rond de boom een fraai hekwerk worden geplaatst, dat goed aansluit bij het reeds aanwezige hekwerk.