Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Veerman bezoekt Polen en Letland

29 januari 2004 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bezoekt van 1 tot en met 3 februari Polen en Letland. Het bezoek staat in het teken van het Nederlandse EU-voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar. Veerman zal zich bij zijn Poolse en Letse collega presenteren als de aankomend voorzitter van de Landbouw- en Visserijraad en daarbij het voorlopige Nederlandse programma bespreken. Ook gaat hij informeren naar specifieke wensen van deze toekomstige lidstaten. In de komende maanden staan soortgelijke bezoeken aan Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Frankrijk en Duitsland op het programma. Met de collega-ministers uit de overige lidstaten vinden ontmoetingen plaats tijdens de Landbouw- en Visserijraden.

In Polen heeft minister Veerman een ontmoeting met de Poolse minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling W. Olejniczak en bezoekt hij een Poolse melkveehouder en een vestiging van melkfabriek Campina. In Letland spreekt hij met minister van Landbouw M. Roze en met Letse parlementariërs. Ook bezoekt hij daar SIA Marupe, een bedrijf voor tuinbouw, akkerbouw en veeteelt.

Prioriteiten
Nederland is de eerste EU-voorzitter die gaat opereren in een Europese Unie van 25 lidstaten, met een nieuwe samenstelling van het Europees Parlement en de Europese Commissie én met nieuwe stemverhoudingen. Bovendien zal de Europese Commissie enige tijd demissionair zijn.

Bij al die veranderingen ziet minister Veerman het als kerntaak de voortgang van de lopende besluitvormingstrajecten veilig te stellen. Maar hij zal ook een aantal eigen accenten plaatsen. Leidmotief zal daarbij zijn: 'de vermaatschappelijking van de landbouw'. Hoe kunnen we zorgen voor maatschappelijk verantwoorde productiemethoden, voor een hoog niveau van dierenwelzijn, voor versterking van het plattelandsbeleid? Tijdens de Informele Landbouwraad van september 2004 wordt dit centrale thema verder uitgewerkt.

Belangrijk aandachtspunt is ook de veel te hoge administratieve lastendruk. Voor het Nederlandse kabinet is dat één van de belangrijkste speerpunten. Tijdens het Nederlands voorzitterschap zal minister Veerman over dit thema een speciale conferentie beleggen.

Ook zal Veerman aandacht blijven vragen voor maatschappelijk verantwoorde dierziektebestrijding. In oktober 2004 organiseert hij over dit thema een informele bijeenkomst van hoge veterinaire ambtenaren. In december volgt dan een grote internationale conferentie, in samenwerking met de Europese Commissie.