Offer herdenkingsfeest

KRABBENDIJKE, 20040201 -- Hij die bidt en vast maar een dier mishandelt of verwaarloost zijn gebeden en vasten zullen niet door God geaccepteerd worden. Bij het slachten dienen daarom alle regels opgevolgd te worden zoals die door de Islam en overheid zijn voorgeschreven om te voorkomen dat dieren onnodig lijden.



Wanneer is het offer herdenkingsfeest?

Op zondag 1 februari 2004 vieren meer dan 1 miljard moslims in de wereld het feest wat het offer van de profeet Abraham en zijn zoon Ismael herdenkt. Ook in Nederland zullen veel moslims zondagochtend de moskeeën bezoeken en aansluitend op bezoek gaan bij vrienden en familieleden.


Achtergrond van de herdenking

De profeet Abraham (vrede zij met hem) was een oude man en had geen kinderen. Hij vroeg aan God om een oprecht kind. En God zegende hem met de geboorte van zijn eerste zoon Ismael (vrede zij met hem). Toen het kind opgroeide als een zachtmoedige jongen en hij de leeftijd bereikte waarop hij zijn vader kon helpen kreeg zijn vader een droom. In deze openbaringsdroom werd aan de profeet Abraham gezegd dat hij zijn eerstgeboren zoon moest opofferen. Abraham vroeg advies aan zijn zoon en Ismael zei: "Oh mijn vader, doe wat God u gezegd heeft. En u zult zien dat wanneer God het wilt ik tot de Geduldige zal behoren." Nadat zij zich beiden zo hun eigen wil volledig in overeenstemming hadden gebracht met de wil van God, sprak God tot Abraham. En God zei dat hij hem had willen beproeven en of hij bereid geweest was uit Liefde voor God zijn wereldse Liefde op te offeren. Doordat hij hiertoe bereid was spaarde God hem voor deze beproeving en stuurde God hem ter vervanging een geweldig offerdier.


Doodgaan is een les voor het heden

Iedereen die een geliefde vrouw, man, kind, vriend dreigt te verliezen of heeft verloren wegens ziekte wordt geconfronteerd met zijn eigen angsten en dat van zijn geliefde. Angsten om dood te gaan. Angst om het verlies. Angst voor de eenzaamheid des levens. Maar er heerst ook woede en boosheid. Boosheid en onmacht over de machteloosheid om het leven in gezondheid en geluk te doen laten doorgaan. Maar ook soms boosheid richting onze Liefdevolle God over het feit dat het Zijn uiteindelijke wil is dat onze geliefde vanuit ons midden wordt weggenomen. De houding van de profeet Abraham (vzmh) en zijn zoon laten zien dat zij als mensen van vlees en bloed bereid waren ter wille van God, onheil en zelfs de dood te accepteren en geduldig hierin te zijn.


Het werkelijke offer

God zegt in de Koran 22.37 'Het is niet het vlees (van het offerdier) en niet hun bloed dat God bereikt, maar het is de oprechtheid van jullie voor God wat God bereikt.' Het is makkelijk om een deel van je bezit op te offeren maar zoals uit bovenstaande Koranvers blijkt is dat niet voldoende, maar verlangt God van ons oprechtheid en liefde.


Verdeling van het offer

Moslims verdelen gedurende deze dagen het vlees van het offerdier door 1/3 aan armen en behoeftigen te geven, 1/3 aan familieleden en vrienden en 1/3 voor het eigen gezin te behouden. De laatste tijd zie je dat er steeds meer moslims zowel in Nederland voor de eigen familie en vrienden laat slachten maar dat men ook dieren laat slachten in arme landen met hongersnoden. En dat daar dan al het vlees wordt uitgedeeld aan de armen en behoeftige.


Dierenwelzijn

De profeet Moehammed (vrede zij met hem) heeft via diverse uitspraken dieren waardigheid en rechten gegeven. Bijvoorbeeld: Hij die bidt en vast maar een dier mishandelt of verwaarloost zijn gebeden en vasten zullen niet door God geaccepteerd worden. Bij het slachten dienen daarom alle regels opgevolgd te worden zoals die door de Islam en overheid zijn voorgeschreven om te voorkomen dat dieren onnodig lijden. Maar het zou ook een goede zaak zijn dat meer mensen ongeacht hun geloofsovertuiging zich zouden aansluiten bij de acties die op dit moment lopen op bijvoorbeeld www.eetgeendierenleed.nl om ervoor te waken dat onze verlangens naar vlees niet nog meer dierkwellerij en mishandeling uitlokt.