Gemeente Neede

Maandag 26 januari 2004 Samenspraakavond over dorps- en wijkgericht werken in de nieuwe gemeente Berkelland in De Luifel te Ruurlo

Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede zijn druk bezig met het voorbereiden van de gemeente Berkelland. Eén van de belangrijke dingen is de vraag waar de nieuwe gemeente zich voor gaat inspannen, en met wie. Daar is een visie voor geschreven, die voorlopig is vastgesteld door de klankbordgroep van gemeenteraadsleden uit alle vier gemeenten. Deze klankbordgroep gaat de visie verder uitwerken via een aantal samenspraakavonden van raadsleden met maatschappelijke organisaties en andere belangstellenden. Als u mee wilt spreken over de beleidsvisie van de nieuwe gemeente, bent u van harte welkom.

De laatste samenspraakavond gaat over de manier waarop de nieuwe gemeente contact onderhoudt met wijken en dorpen, of anders gezegd: over de organisatie van het dorps- en wijkgericht werken.

Deze samenspraakavond is op maandagavond 26 januari in Zalencentrum De Luifel in Ruurlo. Er zal worden gediscussieerd aan de hand van stellingen, in groepen van plusminus 15 personen.

Mevrouw drs. J.P.(Joke) van der Kerk houdt aan het begin van de avond een prikkelende inleiding over geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van dorps- en wijkgericht werken door gemeenten. Mevrouw Van der Kerk is voorzitter van Haarlos Belang en secretaris van de Vereniging Kleine Kernen Achterhoek/Liemers. Zij houdt de inleiding op persoonlijke titel en zal de aanwezigen uitdagen om een manier van dorps- en wijkgericht werken te vinden, die past bij Berkelland. Zijn de huidige werkwijzen van de vier BREN-gemeenten ook toepasbaar in de Berkelland? Welke gemeentelijke onderwerpen zijn eigenlijk van belang voor wijken en dorpen? Hoe gaan we om met de vier hoofdkernen naast de andere dorpen en buurtschappen? Hoe gaan we om met bestaande, vaste organisaties naast mogelijk nieuwe, meer losse vormen van dorps- en wijkgerichjt werken? Moet de nieuwe gemeente alleen weet hebben van de meningen in wijken en dorpen en voert ze daarna zaken uit - of steken dorps- en wijkbewoners ook zelf de handen uit de mouwen en welke afspraken maak je daar dan over als gemeente? Wie bij de gemeente is of zijn het gezicht van dorps- en wijkgericht werken? Een vaste contactambtenaar? En/of een contactwethouder? Past het bij het dualisme als de gemeenteraad (ook) zelf contact onderhoudt met dorpen en wijken? Waarover dan? En hoe: werkbezoeken, raadscommissies, nog anders?

Wilt u meedenken, dan bent u welkom als u zich vooraf even aanmeldt bij de griffier van de gemeente Ruurlo: telefoon 0573 458789 of per mail g.winters@ruurlo.nl Berichttype Actueel