Terug Persbericht P-04; Zoetermeer, 23 januari 2004
Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
Meer jonge werknemers in de horeca
De horeca staat bekend als een bedrijfstak met veel jonge werknemers.
Met name de groep jongeren onder de 20 jaar groeit. Tussen een vijfde
en een kwart van alle werknemers in 2002 is jonger dan 20 jaar. Vijf
jaar eerder was dit aandeel nog 15%. Dit is een van de belangrijkste
bevindingen van het recent verschenen Trendrapport
Werkgelegenheidsstructuur (deel 1: structuur van de horeca) van het
bedrijfschap Horeca en Catering.
Meer werknemers
Het aantal werknemers in de horeca is in vergelijking met twee jaar
geleden ongeveer 3% gegroeid tot ca. 300.000. Dit komt met name door
de toename van het aantal bedrijven dat personeel in dienst heeft (van
29.000 naar bijna 32.000). De stijging van het aantal werknemers heeft
zich vooral voorgedaan in de drankensector en, zij het in mindere
mate, in de fastfoodsector. In de hotelsector is het aantal werknemers
echter gedaald.
Mobiliteit van werknemers neemt af
Er zijn niet alleen steeds meer werknemers in de bedrijfstak, maar de
werknemer blijft ook langer werkzaam binnen een bedrijf. Zijn
mobiliteit binnen de bedrijfstak neemt duidelijk af. Sinds 2000 is de
afname van werknemers met een korte bedrijfservaring al merkbaar.
Bedrijfschap Horeca en Catering