TEMPO-TEAM

Opvallende verschillen in sollicitatiegedrag

Dit is een van de conclusies die naar voren komt uit het onderzoek van, arbeids- en organisatiepsycholoog Edwin van Hooft in samenwerking met de uitzendorganisatie Tempo-Team. Van Hooft promoveerde op 22 januari op 'Werk zoeken als gepland gedrag: een onderzoek naar groepsverschillen', aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Drijfveren
Van Hooft bracht de drijfveren voor mensen om te gaan solliciteren in kaart: 'Persoonlijke factoren, zoals de individuele drive en het nut en de zin die mensen zien in het zoeken naar een nieuwe baan, spelen een belangrijke rol. Ook sociale factoren - denk aan de druk die belangrijke mensen, zoals familie en vrienden om iemand heen uitoefenen - zijn van invloed op het sollicitatiegedrag. Dat geldt ook voor de mate waarin iemand vertrouwen heeft in zijn eigen sollicitatievaardigheden. Interessant zijn daarbij de verschillen tussen groepen als allochtonen, autochtonen, mannen, vrouwen, werkenden en werklozen.'

Sociale factor
Bij allochtonen blijkt bijvoorbeeld de sociale factor zwaarder te wegen dan de persoonlijke. Daarop kan een de werkgever sturen in haar wervingscampagne. Je ziet verder dat allochtonen bij het zoeken van een baan vooral hun eigen netwerk gebruiken. Ook uitzendbureaus worden meer dan gemiddeld door deze mensen ingeschakeld.' Allochtonen en autochtonen verschillen bij het zoeken naar een baan kennelijk van motief. Zon verschil is in het onderzoek niet te zien tussen mannen en vrouwen. Andere zaken verschillen tussen de seksen wel bij het zoeken naar een baan. Werktijden, kinderopvang en locatie worden vooral door vrouwen belangrijk gevonden. Mannen letten, volgens het onderzoek, vooral op salaris en status. Opvallend is dat jongeren niet significant van dit stereotype beeld afwijken.

(gedeeltelijk) Arbeidsgehandicapten
Bij de groep (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten valt op dat zij minder vertrouwen hebben in hun eigen sollicitatievaardigheden dan gemiddeld. Verder ervaren ze, vergeleken met de totale groep aanzienlijk minder mogelijkheden om naar werk te zoeken. Arbeidsgehandicapten hebben ook meer last van sollicitatieangst en een flink lagere verwachting van de kans op een baan. Zij zoeken vaker dan gemiddeld een parttime baan binnen de regio waar ze wonen.

Herintreders
Tweederde van de herintreders zoekt een vaste baan. Slechts 2,5 % is gericht op zoek naar een tijdelijke klus. De herintreders hebben een uitgesproken voorkeur voor een parttime baan in de eigen regio en zoeken vaker dan gemiddeld een baan die past bij hun vooropleiding en werkervaring. Bezwaren die kleven aan werken hebben voor herintreders vooral te maken met het gebrek aan tijd dat overblijft voor zorgtaken en de geringe inkomensvooruitgang ten opzichte van de situatie zonder een baan. Afgezet tegen de totale groep heeft de herintreder het idee minder mogelijkheden te hebben om te zoeken naar werk dan gemiddeld. Bovendien is de verwachting om werk te vinden minder hoog.

Zoekstrategie
Naast personeelsadvertenties is het ouderwetse via-via-circuit voor verreweg de meeste respondenten de manier om een nieuwe baan te vinden. Voor allochtone Nederlanders is deze strategie belangrijker dan voor autochtonen. Ongeveer de helft van de werkzoekenden betrekt ook vacaturesites op internet in de speurtocht naar de ideale baan. Opmerkelijk is dat van de mensen die aan een nieuwe baan zijn begonnen, ongeveer de helft vier maanden eerder nog geen sollicitatieplannen had.

Vertrouwen
Een andere veronderstelling van Van Hooft luidde: de mate waarin mensen vertrouwen hebben in hun eigen sollicitatievaardigheden is van invloed op hun werkzoekgedrag. Het onderzoek kon het bewijs daarvoor niet leveren. Dat komt misschien omdat veel onderzoeksdeelnemers al werkervaring - en dus sollicitatie-ervaring hadden. Wel lijkt het er bij allochtonen op dat dat zelfvertrouwen van invloed is op de mate waarin naar (ander) werk gezocht wordt.

Angst
Op dit moment is 11,2 % van de Nederlanders op zoek naar een (andere) baan. Een op de vijf heeft last van sollicitatie-angst. Die angst weerhoudt hen er niet van een brief te schrijven. Slechts tien procent vindt de gedachte aan een sollicitatiegesprek alleen al beangstigend. Evenveel mensen zijn bang om in de procedure slecht over te komen. 15 % vindt het eng om te bellen over een vacature.

Het volledige proefschrift van Edwin van Hooft is verschenen in boekvorm (ISBN 90-76269-29-7)


Noot voor de redactie,