Gemeente Alkmaar


Steeds meer ambtenaren met de fiets naar het werk

Alkmaar, 22 januari 2004

Gemeentelijk bedrijfsvervoerplan succesvol

Slechts 15,5% van de medewerkers van de gemeente Alkmaar komt sinds de invoering van het bedrijfsvervoerplan in 2001 met de auto naar het werk. Hiermee is het autogebruik gehalveerd. Het fietsgebruik van de ambtenaren steeg naar meer dan 60%. Dit blijkt uit een onderzoek naar woon-werkverkeer dat de gemeente Alkmaar in oktober 2003 heeft uitgevoerd onder haar medewerkers.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Verkeer.advies uit Amsterdam. Van de 850 medewerkers die bij de gemeente Alkmaar werden benaderd, werkten er zo'n zeshonderd mee. Daarmee is de respons 71% en kan het onderzoek zeer representatief worden genoemd.

Conclusies
De halvering van het autogebruik en de toename van de fiets als vervoermiddel kan als een forse verschuiving in het woon-werkgedrag van de gemeenteambtenaren worden gezien. Deze verschuiving wordt veroorzaakt door het beleid van de gemeente om het reizen met andere vervoermiddelen dan de auto zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo kunnen medewerkers aanspraak maken op een `fiets van de zaak' of een trajectkaart voor het openbaar vervoer, krijgen medewerkers die met de auto naar het werk komen geen reiskostenvergoeding en is de gemeente zeer terughoudend in het toewijzen van parkeerplaatsen bij het Stadskantoor. Daarnaast is het bedrijf Mobility mixx ingehuurd om ook voor dienstreizen het gebruik van de auto zoveel mogelijk uit te bannen.

Aanleiding
De gemeente stelde in 2001 een bedrijfsvervoerplan op omdat zij wilde bijdragen aan het verminderen van de bereikbaarheids- en parkeerproblematiek van de Alkmaarse binnenstad en uit zorg voor het milieu.

Meer informatie over het onderzoek naar de resultaten van het Alkmaarse bedrijfsvervoerplan is te vinden op
http://www.verkeeradvies.nl/index.php?cat=3&subpag=161&pag=61

22 januari 2004