Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 4 / 2004)

logo bericht uit maastricht

Gratis fiets stallen Kesselskade
Gratis fiets stallen Kesselskade

In de bewaakte overdekte fietsenstalling aan de Kesselskade kunt u gratis uw fiets stallen. Als de promenade tussen de Wilhelminabrug en de Servaasbrug gereed is, wordt bekeken of er weer betaald moet worden om de fiets te stallen.

dotline

Nieuwe tarieven Stadsbibliotheek
Nieuwe tarieven Stadsbibliotheek

Stadsbibliotheek Maastricht verandert per 1 maart 2004 haar tarieven. Een abonnement is tot 18 jaar gratis. Van 18 tot en met 64 jaar kost het 25 euro. Voor 65 jaar en ouder kost het 20 euro.

dotline

Uittreksel via internet
Uittreksel via internet

U kunt via deze website onder andere een afschrift uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) bestellen, betalen en laten thuis bezorgen. Het GBA-afschrift kent u misschien beter onder de oude naam 'uittreksel bevolkingsregister'.

dotline

Aanbieden oud papier
Aanbieden oud papier

Oud papier kunt u tussen 7.30 en 8.00 uur buiten zetten op de dag dat het wordt opgehaald door de afdeling Stadsreiniging. Bind het papier met touw samen of doe het in een doos. Verpak het papier niet in plastic zakken.

> Beter onderhoud en beheer Maastricht West
> Bekendmakingen moeilijk leesbaar?
> Verordeningen
> Vacature voorzitter Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht

Gratis fiets stallen Kesselskade

Fietsstalling Kesselskade
De bewaakte overdekte fietsenstalling aan de Kesselskade is sinds 15 januari weer gratis opengesteld voor de gebruikers. Begin september van afgelopen jaar werd de stalling in gebruik genomen. Na een proefperiode van een maand met gratis parkeren voor fietsen werd per 1 oktober het betaald parkeren hier ingevoerd.

Het gemeentebestuur heeft onlangs besloten hierop terug te komen, zodat de fietsen voorlopig weer gratis gestald kunnen worden in deze stalling. Door deze maatregel wil de gemeente enerzijds het gebruik van de stalling stimuleren, en anderzijds het wildparkeren in de straten in de binnenstad tegengaan.

Overigens zijn in de afgelopen periode enkele maatregelen getroffen om de toegang tot de fietsenstalling aan de Kesselskade te verbeteren. Zo is onder andere het inrijden aan de voet van de hellingbaan vergemakkelijkt en het fietsgootje aan beide zijden van de hellingbaan verbreed. Ook is de uitgang aan de kant van de Servaasbrug opengesteld zodat mensen die hun fiets stallen minder ver hoeven te lopen naar Maastrichter Brugstraat en het aansluitende centrum.

De verwachting is dat in de tweede helft van dit jaar de promenade tussen de Wilhelminabrug en de Servaasbrug gereed zal zijn. Dat is het moment waarop de herinvoering van betaald parkeren opnieuw aan de orde zal zijn.

Nieuwe tarieven Stadsbibliotheek

Nieuwe tarieven Stadsbibliotheek
Stadsbibliotheek Maastricht verandert per 1 maart 2004 haar tarieven en verduidelijkt de tariefstructuur voor haar klanten. Ook komt er meer eenheid in uitleenperiodes en uitleengelden van materialen die geleend kunnen worden bij de stadsbibliotheek in Maastricht.

Tot 18 jaar gratis

De belangrijkste verandering is dat een abonnement bij de bibliotheek weer tot 18 jaar gratis wordt. Bij de laatste wijziging van de tarieven was dit verlaagd naar 16 jaar. Hieraan gekoppeld was een verlaging van de tarieven tot het 25e levensjaar om het bibliotheekgebruik onder jongeren te stimuleren. Na twee jaar kan geconcludeerd worden dat dit niet is gelukt. Integendeel, het gebruik onder deze doelgroep is zelfs verder afgenomen. De reductieregeling blijkt voor deze doelgroep niet te werken en vervalt daarom per 1 maart 2004.

Vanaf 1 maart 2004 kent de Stadsbibliotheek Maastricht drie leeftijdscategorieën en abonnementsprijzen:


* 0 tot en met 17 jaar: basisabonnement is gratis
* 18 tot en met 64 jaar: basisabonnement kost EUR 25,- per jaar
* 65 jaar en ouder: basisabonnement kost EUR 20,- per jaar

Lidmaatschap biedt meer

Naast de wijzing in de tarieven vindt er een vereenvoudiging plaats van de uitleencategorieën en uitleentermijnen. Ook zullen leden in de toekomst steeds meer gaan ervaren dat een lidmaatschap voordelen oplevert. Op vertoon van de bibliotheekpas krijgt u korting op concerten, cursussen, workshops en lezingen die binnen het Centre Céramique plaatsvinden. De kortingen beperken zich trouwens niet alleen tot activiteiten binnen het Centre Céramique. Stadsbibliotheek Maastricht zoekt ook samenwerking met andere instellingen die leden van de bieb voordeel willen bieden. Een voorbeeld hiervan is bioscoop Minerva die leden van de bibliotheek op dit moment al op donderdagen en vrijdagen korting geeft.

Een uitgebreid overzicht van de veranderingen per 1 januari 2004 is terug te vinden op www.centreceramique.nl, in de verschillende vestigingen van de Stadsbibliotheek Maastricht en bij het GemeenteLoket.

Uittreksel bevolkingsregister via internet Uittreksel bevolkingsregister via internet

Gemeente Maastricht gaat meer gebruik maken van de mogelijkheden van het internet. Het eerste product dat u via internet kunt aanvragen, is het afschrift Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), wellicht beter bekend onder de oude naam 'uittreksel bevolkingsregister'.

Een aanvraag via internet bij Gemeente Maastricht verloopt snel, eenvoudig en veilig. Klik op `GBA-afschrift' hieronder. U krijgt dan informatie over het afschrift GBA. Klik ongeveer halverwege die pagina op de knop `Product Aanvragen via Internet.' Er volgen dan enkele schermen die u stapsgewijs helpen bij het indienen van de aanvraag.

Om het product veilig te kunnen verstrekken moet de gemeente zeker zijn van de identiteit van de aanvrager. Hiervoor dient u een aantal algemene vragen over uw identiteit en drie specifieke vragen te beantwoorden.

U kunt via internet alleen een afschrift aanvragen als u inwoner bent van de gemeente Maastricht en op 1 december geregistreerd stond in de gemeentelijke basisadministratie. Bovendien moet u via een eenmalige machtiging (bank- of gironummer), creditcard of internetbankieren kunnen en willen betalen. Voor de betaling wordt u automatisch doorgestuurd naar de extra beveiligde internetomgeving van de Bank Nederlandse Gemeenten. Als u betaald hebt, krijgt u binnen enkele seconden een bericht dat uw aanvraag is binnengekomen bij het GemeenteLoket. Enkele werkdagen later ontvangt u het afschrift in de brievenbus.

Het afschrift wordt gezonden naar het adres waarop de aanvrager staat geregistreerd. Een afschrift GBA kan niet via e-mail worden verstuurd, omdat het gewaarmerkt dient te worden.

> GBA-afschrift

Aanbieden oud papier

Aanbieden oud papier Op uw afvalkalender vindt u de data waarop het oud papier bij u in de buurt wordt opgehaald. Het aanbieden van oud papier is aan bepaalde regels gebonden:


1. Zet oud papier tussen half acht en acht uur 's ochtends buiten op de dag dat het wordt opgehaald door de afdeling Stadsreiniging.
2. Bind het papier met een stuk touw samen of verpak het in een kartonnen doos. Verpak het papier niet in plastic zakken.
3. Zorg dat de pakjes niet meer wegen dan zeven kilo.

Beter onderhoud en beheer Maastricht West

De gemeentelijke afdelingen Stadsbeheer, Stadstoezicht, Stadswachten, de Buurtbeheerbedrijven en MTB/Yonder verrichten sinds kort hun werkzaamheden voor Maastricht West vanuit één gezamenlijk gebouw. In januari 2004 is aan de Arrestruwe in Malberg een Steunpunt voor Maastricht West in gebruik genomen. Door de verschillende functies onder te brengen in één gebouw kan er efficiënter worden gewerkt.

Tot januari 2004 werkten de medewerkers meestal vanuit de locaties van hun eigen instellingen. Dit betekende vaak dat er veel reistijd verloren ging om op de plek van bestemming te komen. De veegwagens van de afdeling Stadsbeheer kwamen elke morgen vanuit het bedrijfsgebouw in Limmel naar Maastricht West om de straten te vegen. Waren ze vol, dan gingen ze weer terug naar Limmel om het veegvuil te lossen. En vervolgens weer terug naar Maastricht West om het veegwerk voort te zetten. De ritten naar Limmel en vice versa kostten al snel één uur aan reistijd. Door de komst van het Stadsdeelsteunpunt hoeven de veegwagens nu niet meer naar Limmel om het afval te lossen. Gevolg: geen verloren reistijden meer, en dus meer tijd voor onderhoud in de buurten.

Het Steunpunt Maastricht West heeft geen publieksfunctie. Als u klachten hebt over het beheer of onderhoud, kunt u bellen met het Klantenmeldpunt, telefoon (043) 350 40 00.

Bekendmakingen moeilijk leesbaar?

De afdeling Communicatie heeft de afgelopen week een aantal reacties gekregen van lezers die moeite hebben met de kleine letter van de bekendmakingen in de eerste `Bericht Uit Maastricht.' in de Maaspost.

De klachten betroffen dus niet de overige artikelen in Bericht Uit Maastricht, maar slechts de wettelijke Bekendmakingen onderaan de pagina. Daarom hebben we deze week en de vorige week geëxperimenteerd met een andere opmaak van de `bekendmakingen': een grotere letter, en minder witregels. In de rest van de pagina `Bericht Uit Maastricht' is niets veranderd.

We moeten de oplossing zoeken in een beperkte hoeveelheid ruimte. Ruimte in de Maaspost kost geld, en de gemeente staat voor een grote bezuinigingsoperatie. Elk steentje dat daaraan kan bijdragen telt mee, dus ook de voorlichting in de `bekendmakingen.'

De afdeling communicatie heeft er bewust voor gekozen om met een kleinere letter te gaan werken voor de Bekendmakingen. Immers: de bekendmakingen zijn een register, bedoeld om op te zoeken of in uw straat bijvoorbeeld een bouwvergunning is aangevraagd waarop u kunt reageren. De bekendmakingen functioneren in feite als een woordenboek: de lezer zoekt één of twee dingen op, maar gaat de teksten niet van voor tot achter, bladzijde voor bladzijde, zitten lezen.

Om die reden hebben we in eerste instantie gekozen voor dezelfde lettergrootte als het woordenboek de `Dikke' Van Dale. Na de klachten is de letter vergroot: van 6 naar 7 punt. We zullen de komende weken de nieuwe lettergrootte testen bij een aantal lezers, in de hoop dat daarmee naar tevredenheid van de lezers een leesbare `bekendmakingen' is ontstaan.

Verordeningen

Burgemeester en wethouders delen mee dat de raad van de gemeente Maastricht op 16 december 2003 heeft gewijzigd de Verordening op de heffing en invordering van leges Maastricht 2002 met betrekking tot artikel 5 voor zover het betreft onderdeel 2.5 (gebruiksvergunningen).

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die van de bekendmaking. Het besluit ligt vanaf vandaag dertig dagen kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket. Een ieder kan op verzoek tegen betaling een afschrift krijgen van het genoemde besluit.

Maastricht telt zon 120 nationaliteiten.
Zorgt u ervoor dat ze zich hier allemaal thuis voelen?

De Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht (CIMM) zoekt en onafhankelijk voorzitter. CIMM is een adviescommissie van het college van burgemeester en wethouders, ontstaan uit de fusie van de Commissie Integratie Allochtonen Maastricht (CIAM) en de Commissie Mondiaal Beleid Maastricht (CMBM). De commissie bestaat (maximaal) uit dertien leden, inclusief de onafhankelijk voorzitter. Deze worden door het College benoemd voor een periode van vier jaar.

CIMM ondersteunt de gemeente op het gebied van integratie, mondialisering en de multiculturele samenleving door het:


* onder de aandacht brengen bij het Maastrichtse publiek van activiteiten en acties in dit kader;

* agenderen bij het stadsbestuur en politieke organisaties van relevante vraagstukken;

* (laten) organiseren van debatten op stedelijk, wijk en buurtniveau.

* gevraagd en ongevraagd advies geven aan burgemeester en wethouders over allerlei zaken op het gebied van integratie, mondialisering en de multiculturele samenleving;

Profiel voorzitter

U hebt ruime bestuurlijke ervaring en bent goed ingewerkt in maatschappelijke vraagstukken op het gebied van integratie, mondialisering en de multiculturele samenleving. Verder bent u een strategisch denker, hebt u een onafhankelijke houding en beschikt u over inzicht in bestuurlijke en politieke verhoudingen. U kunt de commissie leiden bij het formuleren van bruikbare adviezen. U bent een netwerker, goed ingevoerd in de Maastrichtse samenleving en bij voorkeur ook woonachtig in Maastricht. U besteedt ongeveer tien uur per maand aan CIMM.

De functie van onafhankelijk voorzitter is een onbetaalde functie. U ontvangt een vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen.

Informatie

Hebt u belangstelling? Dan kunt u de regeling CIMM en de fusienota CIAM en CMBM opvragen bij mevrouw G. Stallenberg, telefoon (043) 350 31 37 of e-mail: Gertie.Stallenberg@Maastricht.nl.

Sollicitatie

Uw schriftelijke sollicitatie kunt u tot uiterlijk 16 februari 2004 sturen naar OCWS, afdeling Welzijn en Zorg, t.a.v. mevrouw J. Beemer, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht onder vermelding van 'sollicitatie voorzitter CIMM.'