Provincie Noord-Holland

Evenwichtig omgaan met water

Noord-Holland komt met aanpak voor wateroverlast

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben de waternota Evenwichtig omgaan met water vastgesteld. Na gesprekken tussen de provincie met Dijkgraven en het Rijk is de waternota uitvoeringsklaar gemaakt. De provincie vraagt gemeenten en waterschappen voor begin 2005 oplossingen voor wateroverlast in te brengen.
Gedeputeerde Patrick Poelmann verwoordt in de waternota hoe hij uitvoering geeft aan zowel het Collegeprogramma als het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW). In het Bestuursakkoord hebben provincies, waterschappen, gemeenten en het Rijk afspraken gemaakt hoe Nederland in de toekomst tegen wateroverlast en tekorten beschermd moet worden. De beleidsnota Evenwichtig omgaan met water is de vertaling van deze afspraken naar de situatie in Noord-Holland.
Noord-Holland is zeer kwetsbaar voor buitenwater door de lage ligging. De basis van de waternota ligt daarom bij het keren van buitenwater. Provincie en waterschappen zetten zich gezamenlijk in om het land te beschermen en de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Naast het keren van buitenwater worden in de waternota ook andere maatregelen behandeld. Centraal bij deze maatregelen staat de keuze voor maatwerk. Concreet betekent dit voor het gebied boven het Noordzeekanaal fijnmazige oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn kleine waterbergingslocaties, het verbreden of verdiepen van sloten of meer ruimte voor water creëren in recreatiegebieden. Ten zuiden van het Noorzeekanaal zijn grote waterbergingslocaties nodig om de problemen van water het hoofd te bieden.
Deze maatregelen zijn nodig om de problemen in de regio op te kunnen lossen. Hiermee wil de provincie voorkomen dat problemen in de stad worden afgewenteld op het landelijk gebied. Over uitbreiding van de gemaalcapaciteit wil de provincie in overleg gaan met het Rijk en de waterbeheerders.
Gedeputeerde Patrick Poelmann gaat ervan uit dat maatregelen om wateroverlast tegen te gaan alleen getroffen kunnen worden bij voldoende maatschappelijk draagvlak. Eind oktober hebben de statencommissie Natuur, Landschap, Water en Milieu en de WLTO al aangegeven de beleidsnota te ondersteunen en blij te zijn met de keuze voor fijnmazige oplossingen in het gebied boven het Noordzeekanaal. Vervolgens zijn aan het einde van vorig jaar en het begin van dit jaar gesprekken gevoerd met de buurprovincies, de waterschappen en het Rijk.
De provincie vraagt, in de waternota, gemeenten en waterschappen om concrete oplossingen uit te werken voor de waterproblemen in hun regio. Het is van belang dat ze dit in het voorjaar aanmelden bij het Rijk, omdat er een bedrag van 100 miljoen is vrijgemaakt voor uitvoeringsprojecten in het kader van NBW. De uitgewerkte uitvoeringsplannen dienen voor begin 2005 bij de provincie ingediend te zijn, zodat deze opgenomen kunnen worden in het provinciaal waterhuishoudingsplan. Het waterhuishoudingsplan maakt het totaal van maatregelen om waterproblemen op te lossen inzichtelijk en het biedt de mogelijkheid om te controleren of er voldoende ruimte voor water bijkomt. In januari 2006 wordt het waterhuishoudingsplan vastgesteld.
De provincie zal naast het waterhuishoudingsplan ook betrokken zijn bij de uitvoering om waterberging mogelijk te maken. Er zijn vijf locaties in Noord-Holland die de speciale aandacht van de provincie hebben om daar waterberging mogelijk te maken. Het gaat hier om; Noord-Holland Midden, Zwaansbroek-West, de Bovenkerkerpolder, de Horstermeer en de zuidpunt Haarlemmermeer.

Elly Klut 20 januari 2004