Gemeente Tilburg

14-1-2004
Duizendpoot Peer de Graaf winnaar Ad Vinkenprijs 2003 Uitreiking kleinkunstprijs op 19 februari in De Vorst

Het college heeft besloten de Ad Vinkenprijs 2003 toe te kennen aan theaterdocent, cabaretier, presentator, improvisator en animator Peer de Graaf. Deze toekenning gebeurde op voordracht van de jury bestaande uit de heren Tom America (componist en zelf oud-winnaar), Henk Havens (docent theaterwetenschappen) en Cees van Raak (dichter, publicist).

De naam van de winnaar bleek op alledrie de lijstjes van de juryleden te prijken. Geen enkel podium lijkt onbetreden door hem. Op opmerkelijk veel verschillende soorten plekken was en is hij te genieten, van grasveld tot huiskamer, van Oerol tot Festival Mundial, van Concertzaal Tilburg tot kroeg. De leden van de jury kwamen tot de constatering dat (alledrie van verschillende snit zijnde) ze hem werkelijk zowat overal in theater en muziekland waren tegengekomen. Als er volgens de jury één noemer, één eigenschap van Peer de Graaf vermeld dient te worden, dan is het wel zijn rijk gezegend talent voor improvisatie. In zowat al zijn uitingen, al zijn verschijningen, in al zijn rollen openbaart dit zich. Zijn veelzijdigheid ziet men terug in de diverse groepen en gezelschappen waarin hij een dragende rol speelt: Peer en de Watjes, Handsome Harry Company en Hoog en Droog. Reden om hem voor te dragen voor de Ad Vinkenprijs 2003.

Achtergrond
Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de Tilburgse Revue, waarvan de eerste, genaamd 'Kannen en Kruiken', in 1986 in première ging. Na zijn overlijden in 1988 heeft het college een kleinkunstprijs ingesteld die de Ad Vinkenprijs wordt genoemd. Deze prijs wordt, op voordracht van een onafhankelijke jury, eenmaal in de twee jaar door het college toegekend en uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 2.500,- verbonden.
De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg. De prijs is zeven maal eerder toegekend aan respectievelijk de heer Don Gijsel (1989), stichting de Korte Metten (1991), de heer J. van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), de heer L. van der Sande (1997), de heer Tom America (1999) en Gummbah, pseudoniem voor Gert-Jan van Leeuwen (2001).