Gemeente Enschede

Madonna verovert plekje op Van Loenshof


Enschede, 13-01-2004

Na een spannende nek-aan-nekrace tussen de UFO-landingsplaats, 'De nieuwe haven van Enschede', van Kathrin Schlegel en de 'Madonna van Enschede' van Maria Roosen, krijgt de klassieke vrouwenfiguur een plekje op het Van Loenshof. Het college van B&W is tot deze beslissing gekomen na een intensieve stemmingsronde onder alle inwoners van Enschede. Het kunstwerk wordt in het najaar geplaatst.

Eind vorig jaar werden inwoners van Enschede in de gelegenheid gesteld via internet en stemkaarten hun keuze voor een kunstwerk in hartje stad kenbaar te maken.

Uiteindelijk kwamen er 925 stemmen binnen, waarvan 472 voor de 'Madonna van Enschede', gevolgd door 401 stemmen voor de 'Nieuwe haven van Enschede' van Kathrin Schlegel en 52 voor de 'Flintstones multiplex tafel' van Frank Mandersloot.

Maria Roosen vertaalt het rijke bewogen textielverleden van Enschede in een klassieke vrouwenfiguur, gekleed in een rode jurk met lange sleep. De figuur is opgebouwd uit rode baksteen waarvan sommige gedeelten geglazuurd zijn. Een combinatie van verleden en heden. De sleep en de jurk gaan over in de bakstenen straat.

Het is een heel eenvoudig beeld, maar het bijzondere is dat de vrouw zich tussen de mensen in de stad begeeft en zich niet boven hen verheft.

De uitstraling is hedendaags, omdat de vorm afgeleid is van de door de computer vervormde foto: uitvergrote pixels. Deze uitvergroting van pixels wordt ook gebruikt om foto's van mensen onherkenbaar te maken. De Madonna is ook onherkenbaar. Het gaat hier namelijk niet om de persoon, maar om het beeld van een vrouwenfiguur dat zich door de stad begeeft. De moderne pixel-achtige vormgeving vormt een contrast met het beeld in klassieke materialen van baksteen.

Roosen woont en werkt in Arnhem/ Sassetot le Mauconduit. Zij exposeerde haar werk in galeries en musea in binnen- en buitenland. Haar meest favoriete materiaal is glas. Roosen plaatst haar kunstwerken bij voorkeur in een ongebruikelijke setting, gecombineerd met verrassende materialen.

Dit kunstproject is het eerste stedelijke project, waarin de gehele Enschedese bevolking de gelegenheid heeft gekregen haar stem te laten gelden.

---

Gepubliceerd op 13-01-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar