Gemeente Oss


13/1/2004 - Sociale Monitor geeft beeld van Oss

De bevolking van Oss is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid. Door deze groei is Oss qua inwonertal de 38ste gemeente van Nederland en de 7de van Noord-Brabant. Oss zal de komende jaren minder groeien en meer vergrijzen. Nu is 13% van de inwoners 65 jaar of ouder, in 2015 is dit naar verwachting 16,6%. De Ossenaar beoordeelt de leefbaarheid van zijn eigen buurt met een 7,3 als ruim voldoende. 82% van de inwoners zegt zich zelden of nooit in zijn eigen wijk onveilig te voelen. Zijn eigen woning geeft de Ossenaar gemiddeld een 8.

Deze cijfers zijn afkomstig uit de sociale monitor van de gemeente Oss die afgelopen dinsdag in het college van b&w is besproken. Het is voor het eerst dat de gemeente Oss een sociale monitor heeft opgesteld. Het is een (beleids)instrument waarmee systematisch en periodiek gegevens worden verzameld voor het sociale beleid van de gemeente. Belangrijkste doel van de monitor is een bijdrage te leveren aan te ontwikkelen beleid.

De sociale monitor 2003 is in feite een nulmeting. Niet eerder namelijk werd in de gemeente Oss een soortgelijke doorsnede van de sociale situatie in beeld gebracht. De gegevens uit de monitor zijn verkregen uit diverse landelijke (CBS), regionale (CWI) en lokale bronnen. Een belangrijke gegevensbron voor de monitor was het inwonersonderzoek dat in mei 2003 onder 2800 inwoners van Oss werd afgenomen. Dankzij de medewerking van de Osse burgers kon met name de mening van de inwoners over de leefbaarheid en veiligheid van de gemeente Oss in beeld worden gebracht. Er is onder meer gekeken naar het inkomen, het onderwijs dat is gevolgd, het werk, de gezondheidssituatie en de culturele participatie. Het is de bedoeling dat de sociale monitor tweejaarlijks wordt herhaald zodat vergelijking in de tijd mogelijk wordt. Op die manier kunnen trends en ontwikkelingen goed in beeld worden gebracht.

Een breed scala aan onderwerpen heeft in de monitor een plaats gekregen. Hiermee is de monitor een waardevolle bron voor onderzoek en beleid. Enkele indrukken: 78% van de inwoners tussen de 20 en 64 jaar ervaart de eigen gezondheid als goed tot zeer goed. Op het terrein van de werkgelegenheid ervaart ook Oss de economische tegenwind. De groei van de werkgelegenheid neemt af. In 1998 kwam er nog ruim 9% aan banen bij, in 2002 was dit gedaald naar 2%. De grootste krimp vinden we bij de overheid (-18% tussen 1998 en 2002). De werkloosheid in Oss is gestegen van 3% in 2001 naar 6% in 2002. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland (4,1%). Ongeveer 8% van de huishoudens in Oss leeft onder de armoedegrens van 1.155 per maand per huishouden. Gekeken naar deelname aan het maatschappelijke leven dan valt op dat inwoners met een lager netto inkomen minder participeren; dit geldt ook voor de allochtone bevolking.

Door het periodiek actualiseren van de sociale monitor is het mogelijk bepaalde trends en ontwikkelingen tijdig waar te nemen en vervolgens zo mogelijk maatregelen te treffen. Ook zijn de onderwerpen en methodieken van de monitor zodanig gekozen dat vergelijking met andere steden mogelijk wordt.