Ministerie van Algemene Zaken


2004-01-09, NOS, Met het oog op morgen, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD OVER DE AANHOUDING VAN DE NEDERLANDSE MILITAIR IN IRAK, VERHOOGDE BIJDRAGE IN DE THUISZORG EN DE AANPAK VAN VEELPLEGERS


- AANHOUDING NEDERLANDSE MILITAIR -


CARASSO:
Ik vroeg hem na afloop om te beginnen naar zijn bezoek aan Irak, dat zo geheim was gehouden dat een aantal militairen, toen hij er eenmaal was, dachten dat hij de staatssecretaris was.


BALKENENDE:
Nou, ik weet niet of dat zo is, maar het was inderdaad heel goed geheim gehouden. Dat is ook van belang, want het heeft te maken met de veiligheid. En het was ook in een beperkte kring gehouden, en het is gelukkig niet naar buiten gekomen. Er wordt veel gelekt in Den Haag, maar dit ging gelukkig heel erg goed.


CARASSO:
En één van de belangrijke onderwerpen daar was natuurlijk de aanhouding van de militair die verdacht wordt van een dodelijk schot op een Irakees. U benadrukte in uw toespraak aan de militairen dat het geen politiek beslissing was, dat het ook geen beslissing was van Defensie, maar van het OM. Waarom deed u dat zo nadrukkelijk?


BALKENENDE:
Om nog eens aan te geven van hoe het is gesteld met de verdeling van verantwoordelijkheden.


CARASSO:
Maar het leek net alsof u zich daarmee distantieerde van het OM.


BALKENENDE:
Nee, ik distantieer met niet van een OM...


CARASSO:
Maar u zei zo nadrukkelijk: ook niet de politiek, zo van `don't blame me `.


BALKENENDE:
Nee, ik ben nooit iemand die wegloopt van verantwoordelijkheden, ik heb alleen wel willen aangegeven van hoe dit gezien moest worden. Ook staatssecretaris Van der Knaap heeft nog eens aangegeven hoe het zit met die verdeling van verantwoordelijkheid van de militaire organisatie en hoe in dit geval tegen het onderzoek moet worden aangekeken. Trouwens, als ik ook het interview met de betrokken sergeant-majoor lees, dan zegt ook hij: ik heb ook behoefte aan onderzoek, om aan te geven van hoe zijn regels toegepast. Nou, dat is daar naar voren gekomen. Natuurlijk is er sprake van pijn en onzekerheid, dat merk je ook na zo'n incident. Aan de andere kant, de mariniers zijn professionals, ze kunnen er goed mee omgaan, dus je merkt ook een zeer volwassen opstelling, men wacht dus nu of hoe de zaak nu verder in Nederland gaat.


CARASSO:
Maar wie het nog niet helemaal konden afwachten zijn de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Bert Bakker bijvoorbeeld van D66, die zei: het OM heeft onzorgvuldig gehandeld door de militair naar Nederland te halen, hem in het gevang te zetten een paar dagen en hem eventueel

moord ten laste te leggen, en dat ook bekend te maken. Bent u het daar mee eens, dat dat onzorgvuldig is?


BALKENENDE:
Als ik nu juist zeg dat er sprake is van verschillende verantwoordelijkheden dan past het mij niet als minister-president om nu een oordeel te gaan hebben over de rol van het OM.


CARASSO:
Maar vindt u het begrijpelijk dat het OM al zo snel bekend maakte dat het eventueel om moord zou gaan?


BALKENENDE:
Ik heb natuurlijk wel gemerkt dat de publiciteit de militairen in Irak heeft geraakt. En ik denk dat dat ook de reden is geweest waarom veel Nederlanders zich met deze zaak bezig houden, er wordt over gepraat, en dat komt ook omdat men die betrokkenheid voelt met die ontwikkelingen in Irak.


CARASSO:
Maar dat is toch niet handig?


BALKENENDE:
Het is hier een verantwoordelijkheid geweest van het OM om de zaak in onderzoek te nemen, de manier waarop het is gegaan, dat past bij hun verantwoordelijkheid, want dat geldt ook voor de communicatie, daar wou ik ook nu geen uitspraken over doen, omdat hier gaat om onderscheiden verantwoordelijkheden.


CARASSO:
De militair zelf heeft deze week in de Telegraaf gezegd dat hij zich vernederd voelt. Kunt u zich dat voorstellen?


BALKENENDE:
Natuurlijk is het zo dat datgene wat je overkomt als militair, als een professional - ik heb begrepen dat het een gedecoreerd militair is, ik merk ook dat over hem met respect wordt gesproken in Irak door zijn collega's -...


CARASSO:
Gedecoreerd is dat hij een lintje heeft?


BALKENENDE:
Ja, dat hij, ofwel hij is in Bosnië geweest, het is echt een professional. Hij zit natuurlijk liever daar dan hier, dat is duidelijk. Aan de andere kant vond ik het ook van professionalisme getuigen dat hij ook zelf zegt van nou, ik vind het goed dat er onderzoek wordt verricht. Maar dat het natuurlijk een moeilijke zaak is, in de eerste plaats natuurlijk voor de betrokkenen, maar ook voor de militairen in Irak, dat is duidelijk.


- THUISZORG -


CARASSO:
Een ander onderwerp, want deze week werden een aantal gevolgen van het beleid van uw kabinet zichtbaar. Om te beginnen de verhoogde bijdragen van de thuiszorg. Tienduizenden mensen zijn in verwarring, onwetend waar ze precies aan toe zijn, stond vandaag in de krant. Hoe kan dat?


BALKENENDE:

Dat is allereerst een punt van communicatie. Minister Hoogervorst zal ook ongetwijfeld nog nadere informatie geven over hoe het nu gezien moet worden.


CARASSO:
Want dat was niet duidelijk?


BALKENENDE:
Nee, ik merk dat de discussie zich nu erg sterk focust op het uurbedrag, de 11,80 per uur. Het is natuurlijk ook zo dat degenen aan de onderkant van het inkomensgebouw, degenen die niet een aanvullend pensioen hebben bijvoorbeeld, die hebben toch te maken met andere regelingen, want we hebben wel te maken met inkomensafhankelijke premies. Deze groepen die het financieel niet breed hebben, die hebben te maken met een maximum bijdrage per maand, dat loop dan op van een kleine 9 euro tot 16 euro...


CARASSO:
Dus voor hen is het helemaal niet zo erg?


BALKENENDE:
Nou, het is in ieder geval veel minder scherp dan het beeld van ieder moet nu een kleine 12 euro per uur gaan betalen. Het is anders voor degenen die er beter aan toe zijn, de mensen met een ik geloof, laten we zeggen, 25.000 euro pensioen, daarvan wordt gezegd: we gaan ze nu wat meer aanspreken op de financiële verantwoordelijkheid. En ook nog goed om eens te zeggen dat...


CARASSO:
Ja, maar zij kloppen bijvoorbeeld aan bij buren of vrienden voor hulp. Was dat de bedoeling?


BALKENENDE:
Degenen die, laat ik zeggen, zelfredzaam zijn, het zelf financieel kunnen opbrengen, daar mag je best een keer de vraag aan stellen: moet het nu altijd zoals het in het verleden is gegaan? Wat wel van belang is dat we oog hebben voor de communicatie, om het verhaal goed te vertellen van hoe zit het. Maar ook bijvoorbeeld: wat zijn de financiële tegemoetkomingen.


- AANPAK VEELPLEGERS -


CARASSO:
Dan een andere kwestie van de afgelopen week. Vanuit Utrecht kwamen een paar noodkreten van de korpschef van politie en ook van de winkeliers in Hoog Catherijne, die zeiden: we kunnen eigenlijk weinig doen aan de veelplegers. Nu zeggen de winkeliers: we willen ze opsluiten in kooien in afwachting van de politie. Is dat een idee dat u aanspreekt?


BALKENENDE:
We moeten een beetje oppassen om nu al gelijk te praten over `wij zetten ze vast in kooien' want dan heb je bijna te maken met een soort van eigenrichting, maar ik wil toch wel eens mijn begrip uiten voor de gevoelens van ongenoegen van winkeliers. Ik heb het zelf in meerdere plaatsen meegemaakt ­ in Rotterdam, in Gouda, in andere plekken - ,...


CARASSO:
Ze hebben niet zoveel aan begrip, ze willen actie.


BALKENENDE:
Maar dat begrijp ik ook. Het is wel zo dat we onder ogen moeten zien dat soms beperkte groepen mensen het leven van een bevolking behoorlijk zuur kunnen maken. Degenen die

eindeloos bezig zijn met diefstal, met autokraken, de autoradio's er uit halen, die steeds bij dezelfde winkels terugkomen,...


CARASSO:
Maar helpt het dan om foto's op internet te zetten of om die mensen een tijdje in een kooi te zetten?


BALKENENDE:
Sommigen zeggen van foto's kan überhaupt niet want dan komt de privacy van de dader in het gedrang. Nu vind ik dat je in een rechtsstaat altijd een goede balans moet hebben tussen de privacy ook van de dader aan de ene kant, en de belangen van de samenleving aan de andere kant. En...


CARASSO:
Maar dan komen er twee concrete voorstellen, in een kooi en foto's op internet.


BALKENENDE:
In een kooi... Ik weet wel, laat ik het zo zeggen, dat er soms mogelijkheden zijn om iemand wel even vast te houden. Ik was bijvoorbeeld bij een groot warenhuis in Maastricht, een nieuwe vestiging, en daar hebben ze de mogelijkheid om iemand even in een bepaalde ruimte op te sluiten.


CARASSO:
Maar uit het zicht van de mensen die winkelen?


BALKENENDE:
Het gaat mij even om het soort voorbeeld dat ik nu noem, in een winkel waar een ruimte is waar iemand, in afwachting op de komst van de politie, even wordt neergezet. Ten aanzien van de foto's, het is natuurlijk op dit moment ook zo dat degenen die criminele handelingen verrichten en voortvluchtig zijn, daar hebben we ook foto's van.


CARASSO:
Dus het kan wat u betreft?


BALKENENDE:
Nou, ik ga nog niets uitlaten van wanneer het wel en wanneer het niet kan, maar om nu zomaar te zeggen van er mag niet over worden gepraat want het is de privacy van de dader, dat gaat mij te ver. En ik wil dus graag die discussie nader krijgen. We zullen uiteraard in het kabinet daar over moeten spreken. En , dat is ook de les van vorig jaar geweest, we hebben begrip te hebben voor de positie van de winkeliers maar ook van de mensen in wijk en buurt, die steeds het leven lastig wordt gemaakt en de ondernemer die het lastig wordt gemaakt door dit soort lieden, en dat moet worden aangepakt. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, WI)