Gemeente Goes


Uit de gemeenteraad van 18 december
Elke maand vindt u op deze pagina een toelichting op de besluitvorming in de gemeenteraad die doorgaans plaatsvindt op de derde donderdag van de maand.
Op 18 december besprak de gemeenteraad onder andere diverse aspecten van het Masterplan Binnenstad, stelde het Kwaliteitshandboek Binnenstad vast, stelde geld beschikbaar voor de herinrichting van de Schumanstede en stelde de Najaarsnota 2003 vast.

Spreekrecht voor burgers
Van deze mogelijkheid werd gebruik gemakt door de heer Wessel van de GGD. Hij vroeg aandacht van de gemeenteraad voor de geneeskundige hulpverlening bij een ramp.

De heer Boer sprak de gemeenteraad toe namens de belangenvereniging tegen de baatbelasting. Zijn organisatie gaat niet akkoord met de heffing van baatbelasting. Baatbelasting is een heffing die het gemeentebestuur oplegt aan de eigenaren van panden binnen de grenzen van het baatgebied. Zij vinden de bijdrage die eigenaren van woningen moet betalen veel te hoog. De heer Berks sprak namens het OOG en de Goese Horeca. Deze organisaties zijn vol lof over het Masterplan Binnenstad en ondersteunden van harte het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Gemeenteraad akkoord met plannen voor binnenstad De PvdA, de VVD en GroenLinks hadden kritiek op het Masterplan. Zij vonden dat het Masterplan versoberd diende te worden en deden een aantal suggesties om geld te besparen. Ze stelden de inpandige fietsenstalling aan de Grote Markt ter discussie en de keuze van de klinkers. Het CDA, de SGP/ChristenUnie en D66 wilden geen versobering van het Masterplan. Wethouder Linssen betoogde dat het Masterplan geen luxe is maar een noodzaak. Na uitvoerige discussie ging de gemeenteraad akkoord met het Masterplan Binnenstad. In het kort komt het er op neer dat vier pleinen in de binnenstad opnieuw worden ingericht. De Grote Markt, de Singelstraat, de Vlasmarkt en het Kolveniershof/Bleekplein krijgen een nieuw uiterlijk. Aan het Bleekplein komt er een parkeergarage met ongeveer 500 plaatsen. Naast de inrichting van diverse pleinen, gaan de winkelstraten op de schop. In het voorjaar van 2004 wordt begonnen met het aanleggen van de nieuwe bestrating.

De winkelstraten worden ook voorzien van nieuw meubilair. Sfeervolle banken, afvalbakken, verlichting, palen en bewegwijzering moeten het eigen karakter van Goes versterken.

Al deze plannen kosten veel geld, daarom is besloten om degenen die profijt hebben van een verbeterde binnenstad hieraan mee te laten betalen door middel van baatbelasting. Meer informatie over het Masterplan Binnenstad leest u in het winternummer van Samenspel dat begin februari verschijnt.

Kwaliteitshandboek voor de Binnenstad
De gemeenteraad heeft ook het Kwaliteitshandboek voor de binnenstad vastgesteld. In het handboek staan een aantal voorwaarden en regels waaraan gevels en uitstallingen van winkels moeten voldoen. De fractie van de VVD stemde tegen het voorstel. Zij denken dat deze regels de doodsteek zijn voor de minder sterke ondernemers.

In de maand januari is er geen raadsvergadering. De eerstvolgende vergadering van Goese gemeenteraad is op 19 februari om 19.30 uur in het stadhuis aan de Grote Markt. De agenda wordt 9 februari gepubliceerd op de site van de gemeente Goes (www.goes.nl) en in Info Goes in de Bevelander.