Politie Groningen

Harksteder jongeren aangehouden voor inbraken en diefstallen

Harkstede 30-12-2003 - Met de aanhouding van 11 jongeren uit Harkstede en omgeving en nog eens 11 anderen heeft de politie een groot aantal inbraken in bedrijven. autos en recreatiewoningen, diefstallen van fietsen en helingpraktijken opgelost. Voor het belangrijkste deel speelden zich deze zaken af in de periode 2002 en 2003. De feiten vonden plaats in Harkstede, Groningen, Appingedam, Scharmer en Haren. De elf jongeren varieerden in de leeftijd tussen 15 en 18 jaar. De helers die ook uit omliggende plaatsen kwamen behoorden voor een belangrijk deel uit de kennissenkring van de hoofdverdachten, een 17 en een 18-jarige inwoner van Harkstede. Deze twee zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de feiten. De andere negen hebben zo af en toe meegedaan aan een inbraak of een diefstal.

De zaak kwam aan het rollen toen de beide hoofdverdachten in verband kon worden gebracht met een gestolen auto die van 16 op 17 augustus vanaf een terrein in Harkstede was ontvreemd. De auto die door de beide jongens was voorzien van twee andere kentekenplaten, die ze van een auto in Appingedam hadden gestolen, werd door hen enkele weken gebruikt, maar was voorbestemd om te worden verkocht. Voordat het zover was werd de auto door de politie aangetroffen in Slochteren. Uit informatie die via de buurtagent en een jeugdagent van de basiseenheid Hoogezand was binnengekomen werd duidelijk dat de beide hoofdverdachten voor deze diefstal en mogelijk ook andere diefstallen in aanmerking kwamen. Begin november zijn de hoofdverdachten aangehouden en in bewaring gesteld. Daarna volgden de anderen. Het onderzoek is vorige week afgesloten.

Een klein deel van de totale buit die onder meer bestond uit computerschermen en onderdelen, laptops, fietsonderdelen, auto-emblemen, autoradios, CDs, fietsen, een bromfiets, rookwaar en geld is bij helers teruggevonden. Het gaat om twee laptops, een printer, een bromfiets, vlaggen, een tuinset, een brievenbus, twee mobiele telefoons en een handpalm. Deze goederen zijn door de helers vrijwillig afgestaan en weer ter beschikking gesteld van de eigenaren.

De bedrijfsinbraken vonden voornamelijk plaats in de stad Groningen. Een van de andere negen verdachten (18) werkte bij een
schoonmaakbedrijf en was op de hoogte van de aanwezigheid van computerapparatuur in gebouwen waar hij schoonmaakte. Gebleken is dat hij laptops tijdens zijn werkzaamheden stal. Enkele keren is hij met een van de hoofdverdachten tijdens sluitingstijd langs geweest om in te breken. Tevens werd een rijwielzaak in de binnenstad bezocht waar ze onderdelen stalen. In Harkstede werd onder meer ingebroken in de bibliotheek en een sportgebouw. Tevens werden in enkele recreatiewoningen ingebroken. In Appingedam, Harkstede, Scharmer en Haren, maar ook in Groningen maakten ze zich schuldig aan auto-inbraken. De buit bestond toen voornamelijk uit radios en CDs. De juiste inschatting van het aantal is niet te maken. Het gaat in ieder geval om enkele tientallen zaken die zich in de periode van twee jaar hebben afgespeeld. De politie krijgt van de groep een beeld, dat ze wekelijks wat deden en ze geen duidelijke grens meer voor ogen hadden van wat mocht of niet mocht. Het behoorde tot hun levenspatroon. De spullen werden voornamelijk omgezet in geld, zodat ze zich wat meer konden veroorloven. In een enkele geval werden drugs gekocht.