Politie Groningen

Politie lost vernielingen en brandstichtingen op

Oude Pekela 30-12-2003 -

Met de aanhouding en/of het verhoren van een 20-tal jongeren in de leeftijd van 12 tot 22 jaar, allen uit Oude en Nieuwe Pekela, heeft de politie enkele tientallen misdrijven in en rond het winkelcentrum De Helling in Oude Pekela opgelost. De verdachten hebben tegenover de politie verklaard in wisselende samenstelling vernielingen te hebben gepleegd en brandjes te hebben gesticht. De schade bedraagt ongeveer vijftienduizend euro.

De jongeren, waarvan er 15 als verdachte kunnen worden aangemerkt, pleegden de vernielingen en brandstichtingen tussen medio september en eind november. Ze werden in de loop van december aangehouden. Tijdens de verhoren verklaarden ze zich schuldig te hebben gemaakt aan vernielingen van winkelkarretjes, prullenbakken en ruiten van winkelpanden. Ook rukten ze fietsenrekken uit de grond en staken ze meerdere malen vuilnisbakken, munthouders van winkelwagentjes en de schuifdeuren van het winkelcentrum in brand. Daarmee richtten ze een schade aan van een kleine 15.000 euro.

Eén van de verdachten, een 19-jarige man uit Oude Pekela, heeft ook bekend een levensgevaarlijke vuurwerkbom te hebben gemaakt en die op de parkeerplaats bij het winkelcentrum te hebben aangestoken om de bom te laten ontploffen. Een toevallig aanwezige medewerker van de gemeente Pekela, die het projectiel zag rollen en branden wist de bom uit te trappen nog voordat die kon ontploffen. De niet ontplofte bom is ter beschikking gesteld van het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht en wordt nader onderzocht in het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Bij dezelfde verdachte trof de politie ook een verboden vuurwerkpistool aan. Ook bij één van de andere verdachten werd een zelfde wapen aangetroffen. Beide pistolen zijn in beslag genomen.

De politie kwam de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek naar aanleiding van aanhoudende klachten over de vernielingen en brandstichtingen. Drie verdachten zijn daadwerkelijk aangehouden. Twaalf kwamen vrijwillig na ontbieding door de politie naar het politiebureau voor het afleggen van een verklaring. Vijf jongeren zijn als getuige gehoord. Tegen vijftien verdachten wordt in eerste instantie proces-verbaal opgemaakt. De veroorzaakte schade wordt daar waar mogelijk op de verdachten verhaald. Alle verdachten zijn na verhoor heengezonden. Het onderzoek, dat nog loopt, wordt begin volgend jaar afgerond. Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten.