Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (30/12)

dinsdag, 30 december 2003

Uitbater draagt lastige klant over aan politie

BREDA- Een uitbater van een Bredase broodjeszaak aan het Stationsplein heeft gisteravond een 39 man uit Nieuwegein overgedragen aan de politie toen de man voor de nodige overlast in zijn zaak zorgde. Toen hij met een glazen asbak naar een klant gooide was de maat vol en hield hij de man aan en riep de hulp van de politie in. Die heeft de man overgenomen en ingesloten in een politiecel.

Wat de oorzaak was waarom de 39 jarige man uit Nieuwegein zich zo vervelend gedroeg toen hij als klant de Bredase broodjeszaak bezocht is niet bekend. Hij schold en tierde tegen klanten en riep dat hij de zaak kort en klein zou slaan. Toen hij na vijf waar-schuwingen nog niet wilde bedaren gaf de uitbater de man hem de opdracht dan maar de zaak te verlaten. Toen een klant de uitbater te hulp schoot om de man tot bedaren te krijgen richtte de boosheid van de man uit Nieuwegein zich op de klant. Hij pakte een asbak en gooide die naar zijn hoofd. Gelukkig kon de klant op tijd bukken en spatte de glazenasbak tegen een muur kapot. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Onduidelijk is gebleven waarom de man voor zoveel tumult zorgde.

Politie houdt 18 jongeren aan voor overlast vuurwerk

BREDA- De politie in het district Breda heeft gisterenavond en vanmorgen naar aanleiding van meer dan 100 klachten over vuurwerkoverlast in totaal zon 18 jongeren aangehouden en met instemming van de ouders naar Bureau Halt verwezen. De jongeren varieren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar en komen uit de gemeenten Breda, Moerdijk en Etten-Leur. De politie onderzoekt de meest ergerlijke vormen van overlast en probeert de veroorzakers aan te houden en naar Bureau Halt te verwijzen voor een alternatieve straf. De politie nam ook enkele tientallen soorten vuurwerk in beslag die zullen worden vernietigd.

Met de start van vuurwerkverkoop, gisteren, is ook het aantal overlastmeldingen bij de politie fors gestegen. Voor de datum van verkoop was in het district Breda het gemiddeld aantal klachten per dag zon tien en dit is nu opgelopen tot zon 70 per dag. De politie surveilleert in middag- en avonduren met enkele speciale vuurwerkoverlast eenheden om de ergste vormen van ergernis de kop in te kunnen drukken. Vuurwerk afsteken is pas op 31 december vanaf 10.00 uur toegestaan tot 1 januari 02.00 uur. Vuurwerk afsteken in de buurt van bejaardentehuizen, ziekenhuizen of dierenasiels is sowieso verboden.

Bron: R. van Kuik