Politie Zaanstreek-waterland


In 2004 wekelijkse bromfietscontroles in Zaanstreek Noord


In 2004 zal de politie elke week minimaal één bromfietscontrole houden in het noordelijk gebied van de Zaanstreek. Terugdringen van de overlast is het doel en daarbij zal zonder pardon tegen overtredingen worden opgetreden.

De politie hield al eerder bromfietscontroles, maar dat heeft niet geleid tot een forse verlaging van de overlast. Reden waarom het probleem nu structureel wordt aangepakt.
Bestrijding van de overlast is echter niet een zaak van de politie alléén. Ook ouders van de vaak jeugdige overtreders hebben hierin een verantwoordelijkheid. Daarom doet de politie een dringend beroep op hen toezicht te houden op de activiteiten van hun kroost, om overlast en gevaar veroorzakend gedrag te voorkomen. Dat is bovendien in deze dure tijd vaak nog goedkoper ook!

Onderzoek wees uit, dat geluidsoverlast en het met hoge snelheid door woonwijken scheuren, met alle gevaren vandien, de grootste ergernis van bewoners is. De controles zullen daarop dan ook worden toegespitst en kunnen op elke dag van de week plaatsvinden op steeds wisselende locaties en tijdstippen. Bromfietsers zullen door motoragenten voor een controle worden geselecteerd en naar de controleplaats worden gebracht.

Bekeuringen kunnen oplopen tot E 115.
Kan een bromfiets sneller rijden dan 75 km/uur, dan wordt deze onverbiddelijk in beslaggenomen. In dat geval oordeelt de officier van justitie wat er met de bromfiets gaat gebeuren. Dat kan vernietiging van de bromfiets, naast een boete van honderden Euro's betekenen.
Maar ook zaken als het rijden zonder helm, zonder verzekering of bromfietscertificaat zullen zeker met een bekeuring worden "beloond".


13:58 29-DEC-03
LOC: ZAANDAM, DE BOEG

Zeven boxen van appartementencomplex opengebroken

In de avond of nacht van zondag op maandag werd in zeven boxen van een appartementencomplex ingebroken. In alle gevallen kwam men de boxen binnen door de deuren met vermoedelijk een breekijzer open te breken. Uit één van de boxen werden onder andere een tiental elektrische handgereedschappen, een verrijdbare gereedschapwagen met handgereedschappen, motorkleding en helmen en diverse andere goederen gestolen. Uit andere boxen nam men een elektrische boormachine weg en een krat met 250 langspeelplaten. De totale waarde van de ontvreemde goederen is nog onbekend. Gedupeerden, die nog geen aangifte hebben gedaan worden dringend verzocht dit alsnog te doen.

16:48 29-DEC-03
LOC: ZAANDAM, PERIM
Brand in flatbox door vuurwerk
Door een vuurpijl ontstond brand in een box onder de flat. De brandweer had het vuur snel onder controle. Door de hevige rookontwikkeling en een lichte concentratie van gevaarlijke stoffen daarin, moesten zes boven de box gelegen woningen tijdelijk worden ontruimd. Een 26-jarige man en een 24-jarige vrouw werden voor onderzoek naar ziekenhuis De Heel gebracht wegens ademhalingsmoeilijkheden. Een kat met dezelfde symptomen werd door de dierenambulance meegenomen. De box brandde volledig uit. Er ontstond flinke brand- en rookschade in de boxruimte en de boven gelegen woningen. Uit onderzoek bleek de brand te zijn ontstaan door een vuurpijl. Deze was aangestoken door een 13-jarige jongen uit Zaandam, die door de politie werd aangehouden. Hij bekende het feit. De vuurpijl was brandend onder de boxdeur doorgeschoten, waardoor even later de brand ontstond.

21:17 29-DEC-03
LOC: PURMEREND, RIVIERENLAAN
Agressieve dronkaard steekt vuurwerk af
Een dronken 36-jarige man uit Purmerend stak vuurwerk af, omdat hij jarig was. Toen gewaarschuwde agenten het vuurwerk in beslag wilden nemen werd hij agressief en verzette zich hevig. Daarbij probeerde hij vuurwerk, dat één van de agenten inmiddels in haar handen had, aan te steken. Slechts met grote moeite lukte het de man te boeien en naar het bureau over te brengen. Onderweg schold hij de agenten uit en bedreigde hen. De man werd ingesloten.

29/30-DEC-03
LOC: HELE REGIO
Overlast door vuurwerk
Sinds de verkoop van vuurwerk is begonnen zijn bij de politie tientallen meldingen van vuurwerk overlast binnengekomen. Met de bestrijding van de overlast belaste agenten zijn op zoveel mogelijk meldingen afgegaan, maar konden niet alle meldingen afhandelen. De veelal jeugdige veroorzakers, die door de politie werden betrapt, zullen via het bureau HALT een alternatieve straf moeten ondergaan. De oudere jeugd werd getrakteerd op een boete van E 52. In alle gevallen werd het aangetroffen vuurwerk in beslaggenomen.

08:07 30-DEC-03
LOC: ZAANDAM, HOEK SPEENKRUIDWEG EN FLUITEKRUIDWEG
Auto rijdt in een gat in het wegdek
Een 58-jarige automobilist uit Zaandam reed met zijn auto in een gat in het wegdek, waardoor het voertuig klem kwam te zitten. De auto moest door een kraanwagen uit het gat worden getakeld en werd aan voor- en achterzijde flink beschadigd. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Het gat met een oppervlakte van ongeveer vijf m2 en ongeveer 1 oe m diep, is vermoedelijk afgelopen nacht ontstaan door een lek in de riolering. De verzakking was nog niet bij politie of gemeente gemeld, zodat er nog geen waarschuwingsborden stonden.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-301203


19:30-21:00 28-DEC-03
NOORDBEEMSTER, SCHERMERHORNERWEG
PURMEREND, JAAGWEG
MIDDELIE, N247
45 km per uur te hard
Op de Schermerhornerweg in de Noord-Beemster werd zondagavond een snelheidscontrole gehouden. Tussen 19:30 en 21:00 uur reed een kwart van alle bestuurders te hard. De hoogste snelheid bedroeg 125 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur. Op de Jaagweg in Purmerend werd zondagavond een stuk minder hard gereden. Slechts enkele bestuurders hielden zich niet aan de snelheid. De hoogste snelheid bedroeg 104 km per uur. Op de Provincialeweg N247 in Middelie werd zondagmiddag op snelheid gecontroleerd. Hier reed een groot aandeel (15%) van de bestuurders te hard. De hoogste snelheid bedroeg 128 km per uur.


15:15-16:00 28-DEC-03
EDAM, PROVINCIALEWEG N247

Drank- en gordelcontrole

Op de N247 in Edam werd zondag een verkeerscontrole gehouden. Gelet werd op het rijden zonder gordel en het rijden onder invloed. Zeven mensen kregen een boete voor het niet dragen van de gordel. Bij 27 bestuurders werd een blaastest afgenomen, geen van allen had te diep in het glaasje gekeken.

00:25 30-DEC-03
ZAANSTREEK, DIVERSE WEGEN

Vier bestuurders onder invloed

In de nacht van maandag op dinsdag werden in Zaandam en Koog aan de Zaan vier drankrijders aangehouden. Een 45-jarige vrouw uit Koog aan de Zaan spande de kroon. De automobiliste werd op de Guisweg in haar woonplaats betrapt met een alcoholgehalte dat bijna drie keer zo hoog was (620 ug/l) als toegestaan. De vrouw moest haar rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal. Het was de tweede keer in drie jaar dat het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd wegens het rijden met drank op. Bovendien bleek op het politiebureau dat de vrouw nog een boete open had staan. Omdat de vrouw de boete niet kon betalen, werd zij ingesloten. Op de Nicolaasstraat, de Westzijde en op de Zuiddijk in Zaandam werden een 37-jarige Zaandijker (325 ug/l), een 42-jarige Purmerender (425 ug/l), een 24-jarige (305 ug/l) en een 39-jarige Zaandammer (395 ug/l) aangehouden. De oudste en de jongste van de vier drankrijders waren allebei al eens eerder aangehouden voor het rijden onder invloed. Alle mannen kregen een proces-verbaal en een rijverbod van enkele uren.

EINDE


---- --