Unicef


-PERSBERICHT-

SHO OPENT GIRO 555 VOOR HULP AAN IRAN

Den Haag, 30 december 2003 - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben zojuist besloten om per direct giro 555 open te stellen voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers in Iran. De aardbeving heeft de Iraanse stad Bam op Tweede Kerstdag grotendeels verwoest. Schattingen van het dodental naderen inmiddels de 30.000. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen raakten gewond en zo'n honderdduizenden slachtoffers hebben geen dak meer boven hun hoofd. Onder het motto "Help slachtoffers aardbeving Iran" vraagt de SHO het Nederlandse publiek om financiële steun om de getroffenen te helpen. Via TV- en radiospots, dagbladadvertenties en website zal gevraagd worden om donaties over te maken op gironummer 555, ten name van SHO, Den Haag.

Verschillende deelnemers van de SHO zijn reeds actief met hulpverlening in het rampgebied. Het Rode Kruis, Mensen in Nood, Artsen zonder Grenzen en Unicef stuurden reeds hulpvluchten naar het gebied. Een aantal andere SHO-leden is momenteel via lokale of internationale partners bezig om hulpverlening tot stand te brengen. Nu de hoop is vervlogen nog levenden onder het puin vandaan te halen, verschuift de nadruk van de hulpverlening naar de opvang van de overlevenden. Er is dringende behoefte aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medicijnen. Vanwege de vrieskou zijn dekens, tenten en verwarming bovendien hard nodig.

Vanaf woensdag 31 december kunnen mensen via de website www.giro555.nl op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Iran en het verloop van de Nationale Actie. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer 070-3339444 en via helpiran@unicef.nl.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een ad hoc-samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.