Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: Huizenkoper zoekt zekerheid

Kopers worden voorzichtiger bij de aankoop van een huis. Die conclusie trekt de Vereniging Eigen Huis uit een onderzoek naar recente aankoopkeuringen. Men is kritisch en wikt en weegt veel meer dan voorheen. Het risicomijdend gedrag blijkt onder andere uit het toenemend aantal bouwkundige keuringen dat voorafgaand aan de koop wordt uitgevoerd. Niet alleen is men erop gespitst een reële prijs te betalen, ook wil men voorkomen dat een kat in de zak wordt gekocht of dat herstelkosten onverwacht hoog uitpakken. De voorzichtigheid van huizenkopers blijkt ook uit de langere rentevaste perioden die men kiest voor de hypotheek. Volgens De Nederlandsche Bank is het aandeel van deze leningen met meer rentezekerheid in de afgelopen maanden spectaculair toegenomen van 20% naar 50%.

Vereniging Eigen Huis heeft het afgelopen halfjaar 28% meer aankoopkeuringen uitgevoerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als grootste uitvoerder van bouwkundige keuringen constateert de vereniging vooral een toename van het aantal bouwkundige keuringen bij de wat oudere woningen en bij woningen waarbij er gerede twijfel is over de bouwkundige staat.

De keuringsresultaten worden steeds vaker succesvol ingezet als argument bij de prijsonderhandelingen. Lukte dat in 2001 in 20% van de gevallen; in 2003 slaagde 37% er in om op grond van het keuringsrapport de prijs van de woning te verlagen. Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat in die gevallen het verschil tussen vraagprijs en transactieprijs circa 6% bedraagt, terwijl dat percentage landelijk op circa 4,5% ligt (NVM). Gebreken aan een woning leiden tot een grotere onderhandelingsruimte. Een bouwkundige keuring levert daarvoor het concrete bewijs. Opvallend is ook dat in 11% van de gevallen de potentiële koper op grond van de keuringsresultaten heeft afgezien van de koop. Het bedrag dat nodig is om de woning in de gewenste staat te brengen, werd in die gevallen als onoverkomelijk ervaren.

We verwachten dat de behoefte aan bouwkundige keuringen het komende jaar verder zal toenemen, zegt Frank van Loon, directeur collectief ledenbelang van Vereniging Eigen Huis. De huidige woningmarkt biedt de consument de mogelijkheid om zich kritischer op te stellen. Kopers kunnen daar slim gebruik van maken door een goed onderbouwd keuringsrapport in te zetten bij de prijsonderhandelingen.

Amersfoort, 30 december 2003