Staatsbosbeheer

persbericht van het projectbureau nieuwe hollandse waterlinie, 30 december 2003

De Ministerraad heeft 19 december groen licht gegeven voor het Linieperspectief (Panorama Krayenhoff): de ruimtelijke visie voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het Linieperspectief wordt de historische verdedigingslinie Nieuwe Hollandse Waterlinie zichtbaar door de hoofdverdedigingslijn. De wat hoger gelegen noord-zuidlijn met forten, groepsschuilplaatsen en kazematten. Deze lijn is 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en wordt benadrukt door recreatieve routes langs de lijn.

Ten westen van de hoofdverdedigingslijn lag het meer verdichte en bewoonde gebied dat werd verdedigd. Oostwaarts lag het lage, weidse gebied dat onder water kon worden gezet. Deze beredeneerde samenhang tussen versterking van de verdichting (westen) en behoud van de openheid (oosten) wordt in het Linieperspectief juist benadrukt. Het Linieperspectief gaat een belangrijke rol spelen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland. De essentie van het Linieperspectief wordt opgenomen als onderdeel van de nationale ruimtelijke hoofdstructuur in de Nota Ruimte. De accordering van de Ministerraad is een belangrijke stap naar de uitvoeringsplannen voor het Nationale Project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Begin 2004 zal er verder worden gekeken naar de (rijks)instrumenten die kunnen worden ingezet ten behoeve van de waterlinie.
Eerder dit jaar waren de vijf waterlinieprovincies (Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant) akkoord gegaan met de plannen van de waterlinie.

Op woensdag 17 december heeft de Europese Unie ingestemd met een eerste Europese Subsidie in het kader van Intereg IIIC ten behoeve van Europese verdedigingslinies, waaraan de Nieuwe Hollandse Waterlinie als project deelneemt. Deze subsidie is bedoeld om kennisuitwisseling en samenwerking te stimuleren tussen 8 Europese landen met verdedigingslinies. Dit is een mooi kerstcadeau voor de waterlinie, aldus Leny van Vliet, projectleider van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie stelt zich ten doel de Waterlinie als onderdeel van het Nederlands cultureel en landschappelijk erfgoed tot een herkenbare ruimtelijke eenheid te maken en deze duurzaam in stand te houden onder het motto behoud door ontwikkeling. Hiertoe zullen eigentijdse functies (zoals recreatie, waterbeheer, landbouw, natuur en verkeer) aan de Linie worden toegevoegd, met als uitgangspunt behoud door ontwikkeling. Ook zullen een aantal van de 50 forten weer toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.