Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
97 Vragen van mevrouw N.R. Schipper en mevrouw drs M.C. Mos (ingekomen 29 december 2003)

GroenLinks is door een aantal bewoners van de Dirkje Mariastraat benaderd met de vraag hoe het mogelijk is dat hun groene straat per 1 mei zal veranderen in een straat met vooral parkeerplaatsen.

Vanaf 1 mei 2004 start de herinrichting van de 2e Daalse buurt. Resulterend in meer groen aan de 2e Daalsedijk en aan twee zijde langgerekte parkeerplaatsen in elke dwarsstraat tussen de Amsterdamsestraatweg en de 2e Daalsedijk. Op zich is dit geen enkel probleem. Ware het niet dat de Dirkje Mariastraat hierdoor zijn groene, knusse karakter volledig dreigt te verliezen.

Deze zelfde bewoners geven aan niets af te weten van dit herinrichtingsplan. Pas op een onlangs gehouden informatieavond (11 december) over de herinrichting, waarop de gemeente aankondigde de spade in mei 2004 in de grond te steken, werd hen de plannen duidelijk.

Dit leidt bij de fractie van GroenLinks tot de volgende vragen.

Zijn alle bewoners van de Dirkje Mariastraat en omgeving redelijkerwijs op de hoogte gesteld van de informatieavond in maart 2000? Is daarbij rekening gehouden met het feit dat mogelijk enkele van deze bewoners vanwege de renovatie tijdelijk in een wisselwoning woonde? Zo ja, op welke wijze? De reacties op tekeningen van maart 2000, zouden door een begeleidingsgroep (ontwerpers, bewoners en gemeente) beoordeeld worden en eventueel zou het plan worden bijgesteld. Heeft de begeleidingsgroep de afwegingen gemaakt? Is het herinrichtingsvoorstel voor de buurt ooit in de raadscommissie ROW of haar opvolger SO aan de orde geweest? Zo ja, wanneer is dat geweest? En wat was het oordeel? Indien nee, hoe verhoudt dit zich tot de aan de bewoners verstrekte informatie in maart 2000 dat het (bijgestelde) herinrichtingsplan en de inspraakreacties aan de raadscommissie zouden worden voorgelegd ter goedkeuring? Is het college bereid om het (bijgestelde) plan en de reacties alsnog aan de raadscommissie voor te leggen en dit helder te communiceren aan de buurt? Deelt het College de mening van GroenLinks dat het totale proces van herinrichting openbaar en zorgvuldig zou moeten worden afgewogen en beoordeeld ?

---- --