Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
96 Vragen van mevrouw mr M. Schuring
(ingekomen 24 december 2003)


Op woensdag 3 december 2003 stond in het Utrechts Nieuwsblad het bericht dat kinderboerderij Rotsoord om financiële redenen haar deuren sluit.
Dit bericht heeft de GroenLinks fractie verbaasd. Vorig jaar, in mei 2002, heeft de kinderboerderij samen met bezoekers uit de buurt actie gevoerd om sluiting van de kinderboerderij in de zomer te voorkomen. Deze actie had succes: op 28 mei 2002 heeft het college toegezegd dat zij er voor zou zorgen dat kinderboerderij Rotsoord kon blijven bestaan door extra subsidieverlening van EUR 15.882,31 per jaar voor de periode van 3 jaar.

In de krant wordt melding gemaakt van het feit dat deze extra subsidie van de gemeente niet is ontvangen en dat het achterstallig onderhoud ook niet door de gemeente is uitgevoerd. Daarmee zou de gemeente (mede) verantwoordelijk zijn voor het sluiten van kinderboerderij Rotsoord. Als dat zo is vindt GroenLinks dat zeer kwalijk. Het vertrouwen van de buurtbewoners die actie hebben gevoerd zal hierdoor een behoorlijke knauw hebben gekregen.

Hoograven is een wijk met veel kinderen en relatief weinig speelvoorzieningen voor (kleine) kinderen. Het aantal veilige ontmoetingsplekken voor kinderen zou in deze wijk eerder moeten worden vergroot dan verkleind. De kinderboerderij Rotsoord vervult een heel belangrijke ontmoetingsfunctie, niet alleen voor kleine kinderen maar ook voor ouders en opa's en oma's die de kinderboerderij bezoeken.
Dit betekent dat als de stichting Rotsoord inderdaad besluit om met de activiteiten te stoppen het van belang is om te kijken of de locatie toch de functie groen/ speelgelegenheid voor (kleine) kinderen kan behouden. Wethouder Gispen zegt in het UN dat de buurtbewoners zelf mogen bepalen wat ze met de grond willen doen. Wat dat in de praktijk inhoudt is onduidelijk.

Dit leidt tot de volgende vragen:
Is het inderdaad waar dat de stichting Rotsoord niet de volledige extra subsidie heeft ontvangen en dat het achterstallig onderhoud nog steeds niet is uitgevoerd? En zo ja, wat is hiervan de reden?
Is al duidelijk of de stichting Rotsoord de overeenkomst van het gebruik van de grond al heeft beëindigd of wil beëindigen?
Hecht het college met GroenLinks aan de huidige bestemming van deze plek als groen/speelgelegenheid voor kleine kinderen wordt behouden?
Wat is de strekking van de opmerking van wethouder Gispen dat de buurtbewoners zelf mogen bepalen wat ze met de grond willen doen? En op welke wijze wil de wethouder dat in de praktijk gestalte geven (via wijkraad, referendum etc.)?


---- --