Gemeente Tilburg

Haalbaarheidsonderzoek Stadspas Tilburg

Datum
30 december 2003

Haalbaarheidsonderzoek

naar Tilburgpas

Hoofddoel vergroting maatschappelijke participatie

Het college van b&w heeft besloten een haalbaarheidsonderzoek te laten doen naar een zogeheten Tilburgpas. Hoofddoel van zo'n pas is het stimuleren van maatschappelijke participatie voor àlle Tilburgers op sociaal, cultureel, sportief en recreatief gebied. Op basis van de uitslag van dit onderzoek wordt een definitief besluit genomen over de invoering van een geschikt model voor een stadspas in Tilburg. Mocht het onderzoek een positief resultaat opleveren, dan wordt de Tilburgpas begin 2005 ingevoerd.

Tilburg kent een breed aanbod aan maatschappelijke, culturele, sportieve en recreatieve activiteiten. De gemeente, regelmatig initiator van dit soort activiteiten, wil graag dat zoveel mogelijk burgers aan deze activiteiten meedoen. Dat is goed voor de dynamiek in de stad, dat is goed voor de Tilburgers. Betrokken burgers in een actieve stad. Een instrument om maatschappelijke participatie te vergroten is een stadspas.

Onderzoeksmethode
Om helder te krijgen of een stadspas in Tilburg haalbaar is kent het onderzoek een brede opzet met als hoofdkenmerk interactieve beleidsvorming. Naast de gemeenteraad, komt ook 'de stad' aan het woord. Doelgroepen, waaronder ouderen en de minima, sleutelfiguren en participanten wordt gevraagd wat zij van een stadspas verwachten. Welke faciliteiten ze graag willen zien en welk aanbod er door de participanten gedaan kan worden. Bij sleutelfiguren wordt, naast de gemeentelijke diensten, gedacht aan de Kamer van Koophandel, ondernemersverenigingen, Willem II, Diamanttrappers en de Schouwburg/Concertzaal. Bij participanten kan het gaan om sportclubs en verenigingen, buurthuizen, winkeliers, culturele instellingen, recreatie en horeca.

Andere steden
Ervaringen uit andere steden leren dat een stadspas de deelname aan aangeboden activiteiten op de genoemde terreinen bevordert. Stadspassen en de bijbehorende kortingen of acties werken drempelverlagend en maken een activiteit of voorziening voor iedereen toegankelijker. Daarnaast kan het aanbod via een stadspas zo ingericht worden dat mensen met een laag inkomen juist makkelijker kunnen deelnemen aan de activiteiten. In totaal zijn er landelijk ± 1.200.000 stadspassen in allerlei varianten in omloop.

Een generieke pas voor alle inwoners wordt o.a. gehanteerd in Delft en Rotterdam (plus 8 regiogemeenten), Groningen, Venlo, Haarlem. Zoveel steden, zoveel passystemen, geen enkel passysteem is gelijk. Ervaringcijfers uit Delft en Rotterdam leren wel dat in die steden met een generieke pas, de verdeling in pasgebruikers grofweg luidt: minima 70%, ouderen 20% en andere gebruikers (hogere inkomensgroepen) 10%. Steden als Breda, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Zoetermeer hebben een pas alleen bedoeld voor minima en ouderen. Meestal ligt de inkomensgrens voor een gratis pas op 110% van het bijstandsniveau.

Impuls lokale economie
Een stadspas geeft een impuls aan de lokale economie, zowel in non-profit (buurtwerk, verenigingsleven, cultuur, gemeentelijke diensten etc.) als profit (winkeliers, ondernemers, horeca, recreatie). Invoering van een Tilburgpas kan deze positieve effecten combineren; enerzijds het verhogen van de maatschappelijke participatie voor àlle Tilburgers en anderzijds inkomen ondersteunend voor Tilburgers met de laagste inkomens. Deze manier van inkomensondersteuning is toegestaan in de nieuwe Wet werk &bijstand (WWB). Deze nieuwe wet verbiedt per 1 januari 2004 lokale categoriale vormen van inkomensondersteuning, zoals bijvoorbeeld de Tilburgse regeling Subjectsubsidie. Daarnaast gaat de invoering van de WWB gepaard met forse bezuinigingen op de bestaande budgetten voor het minimabeleid. Inmiddels heeft de gemeenteraad besloten de regeling Subjectsubsidie in te trekken per 1 januari 2004. De huidige aanvragers van Subjectsubsidie krijgen eind 2003 een eindejaaruitkering ter hoogte van 50% van de bedragen voor Subjectsubsidie.

Voor de pers:
Frans Jan Lathouwers. Concerncommunicatie, telefoon 013 - 542 8991 Ron de Rooij, Publiekszaken, telefoon 013 - 542 9725

Frans Jan Lathouwers
communicatieadviseur
wethouders Mevis en Backx
013 5428991
frans.jan.lathouwers@tilburg.nl

Gemeente Tilburg

Bezoekadres
Koningsplein 8

Postadres
Postbus 90118
5000 LA Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 97 25
Faxnummer
013 542 97 63


---- --