Politie Groningen

Persberichten dinsdag 30 december 2003

Provincie Groningen 30-12-2003 -

Haren: alcomobilisten
In Haren zijn maandagnacht kort achter elkaar twee alcomobilisten aangehouden. Omstreeks 5.30 uur haalde op de A28 een 25-jarige inwoner van Zwartsluis met zijn auto een burgerpatrouille van de politie in, waarbij het opviel dat betrokkene nogal slingerde. Na een korte achtervolging werd de man aan de kant gedwongen waarbij bleek dat de man onder invloed van alcohol was. Aan het politiebureau was hij goed voor 1.1 promille. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Omstreeks 6.00 uur vloog een 21-jarige inwoner van Haren met zijn auto uit de bocht op de Klaverlaan in zijn woonplaats. Hij bleek ook 1.1. promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg dezelfde behandeling.

Groningen: man aangehouden voor inbraak
Een 36-jarige inwoner van Groningen is maandagnacht aangehouden voor een inbraak in een kantoor aan de Nieuwe Ebbingestraat. Hij maakte daar onder meer twee TFTcomputerschermen buit en verstopte deze in de buurt, kennelijk om ze later weer op te halen. De praktijken van de man, die op de fiets was werden gevolgd door een getuige die de politie inlichtte. Daardoor kon de man na de inbraak meteen worden aangehouden. De buit werd inderdaad in de omgeving gevonden en meegenomen naar het politiebureau. De Stadjer is voor nader onderzoek ingesloten.

Haren: zwaar heupletsel bij ongeval
Een 76-jarige fietser is maandagmorgen gewond geraakt toen hij op de kruising Emmalaan met de Nesciolaan in zijn woonplaats Haren in botsing kwam met een personenauto bestuurd door een 56-jarige inwoonster van Haren. De vrouw had de fietser die over de voorrangsweg reed over het hoofd gezien. De man is met heupletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

vuurwerkoverlast
De politie kreeg maandag ruim veertig telefoontjes binnen over vuurwerkoverlast in stad en provincie. In de stad Groningen zijn verschillende personen bekeurd. Op de Palembangstraat betrof dat een 17-jarige jongen, evenals op de Klaprooslaan waar een 17-jarige buurtbewoner na middernacht nog aan het knallen was. Verder werden nog drie jongens van 11, 15 en 16 jaar bekeurd op de Pyrietstraat en een 14 en 15-jarige knaap op de Radiumstraat. Zij knalden alle vijf met legaal vuurwerk. Dat was ook het geval met twee 12-jarige jongens op het Molukkenpad en 16-jarige jongen op de Eilardaheerd. Op de Radiumstraat was maandagavond een 40-jarige man bezig met zwaar vuurwerk. Hij maakte gebruik van nitraatklappers die op zich illegaal zijn. Hij moest de klappers inleveren en kreeg een proces-verbaal. Op de Goudlaan in Groningen werd een 46-jarige inwoner van Nieuw-Roden betrapt bij de verkoop van vuurwerk vanuit zijn auto. In de auto trof de politie onder meer drie 100.000-klappers aan, alsmede een aantal lawinepijlen, Romeinse kaarsen en andere zware vuurpijlen. Het vuurwerk werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

In Grijpskerk werden twee knapen van 13 en 14 jaar bekeurd voor het afsteken van vuurwerk op de Sportlaan. Zij gebruikten legaal vuurwerk. In Tolbert waren een 16 en een 17-jarige knaap de klos. Zij knalden met strijkers en moesten hun voorraadje inleveren. In Leek werden een 14 en een 17-jarige jongen betrapt bij het afsteken van vuurwerk. De meeste jongeren tot 18 jaar worden aangemeld bij HALT. Een 18-jarige inwoner van Tolbert ten slotte werd betrapt bij het vernielen van een prullenbak op de Lindensteinlaan in Leek. Hij werd niet alleen bekeurd voor het afsteken van het levensgevaarlijk vuurwerk, maar zal ook moeten opdraaien voor de vernieling van de prullenbak en de kosten die daardoor zijn ontstaan.

Winschoten: poging inbraak
De politie heeft maandagnacht achter een woning aan de Burgemeester Venemastraat in Winschoten een 24-jarige man uit Winschoten aangehouden. De man wordt verdacht van poging tot inbraak. De politie werd gewaarschuwd nadat de verdachte ruiten had vernield van een woning en een schuurtje in een tuin achter die woning. Hij was bij de komst van de politie verdwenen maar werd op aanwijzen van een buurtbewoner achter diens woning aangetroffen terwijl de verdachte daar hard tegen een raam sloeg. De man werd meegenomen naar het bureau. Hij bleek zich bij de inbraakpoging in het schuurtje aan zijn handen te hebben verwond. De man is ingesloten voor onderzoek en verhoor.

Nieuwe Pekela: gewonden bij ongeval
Een 48-jarige man en een 19-jarige man, beiden uit Oude Pekela zijn maandagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Zuidwendingerweg in Nieuwe Pekela. Het 48-jarige slachtoffer reed met zijn auto zonder voldoende op te letten vanaf de Zuidwendingerweg de Provinciale Weg N367 op. Op de kruising kwam hij in botsing met een andere auto, bestuurd door een 64-jarige man uit Nieuwe Pekela. Diens passagier, het 19-jarige slachtoffer, en de andere bestuurder zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De automobilist uit Nieuwe Pekela raakte niet gewond. Beide autos zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Sappemeer: joyrider aangehouden
Op de A7 bij Sappemeer heeft de politie maandagavond een 31-jarige man uit Amsterdam aangehouden. De man reed in de auto van zijn moeder die ook de politie had gewaarschuwd en had de wagen zonder toestemming van zijn moeder meegenomen. Ook bleek de man bij onderzoek een rijontzegging te hebben. Hij werd meegenomen naar het bureau en na verhoor en het opmaken van proces-verbaal heengezonden. De auto is overgedragen aan zijn moeder.

Onstwedde: gewonde bij verkeersongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval op de Barkhoornweg in Onstwedde is maandagmiddag een 43-jarige vrouw uit Veendam gewond geraakt. De vrouw kwam met haar auto uit de richting van de Musselmeeweg en reed door onbekende oorzaak in een bocht rechtdoor. Ze botste tegen een boom en kwam bekneld te zitten in haar voertuig. Met hulp van de brandweer en assistentie van het Mobiel Medisch Team werd het slachtoffer uit haar zwaar beschadigde auto gehaald en vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis. Over haar verwondingen is niets bekend. De auto is door een bergingsbedrijf weggesleept.

Scheemda: man gewond bij ongeval
Een 51-jarige automobilist uit Alteveer is maandagmiddag gewond geraakt bij een éénzijdig verkeersongeval op de Oude Rijksweg in Scheemda. De man reed in de richting van de A7 en raakte tengevolge van olie op de weg met zijn auto in een slip. Hij kreeg de wagen niet meer onder controle en belandde in een greppel. Het slachtoffer liep nek- en schouderletsel op en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Zijn auto is door een bergingsbedrijf meegenomen.

Foxhol: hennepkwekerij
In een loods achter een pand aan de Gerrit Imbosstraat in Foxhol troffen politiemensen en stadswachten maandagmiddag een hennepkwekerij aan. Naar aanleiding van klachten uit de omgeving werd een onderzoek ingesteld waarbij het spoor naar de loods leidde. In de ruimte werden in totaal 934 hennepplanten alsmede de gebruikelijke kweekapparatuur als filters, verlichting en bevochtigingapparatuur aangetroffen. De kwekerij is ter plekke ontmanteld. Apparatuur en planten zijn in beslaggenomen en na overleg met het openbaar ministerie vernietigd. De huurder van de loods, een 42-jarige man uit de gemeente Appingedam wordt nader gehoord.

Bedum: geluidsoverlast
De politie heeft maandagnacht proces-verbaal opgemaakt tegen de 31-jarige bewoonster van een woning aan de Thedemastraat in Bedum. De vrouw veroorzaakte langdurig hinderlijke geluidsoverlast door middel van een radio maar ook door aanhoudend hard schelden en schreeuwen. Bij de komst van de politie weigerde de vrouw agenten in haar woning toe te laten. Voorzien van een machtiging tot binnentreden klommen politieagenten aan de achterzijde de woning binnen en troffen de vrouw aan terwijl de radio nog steeds keihard aanstond. Bij binnenkomst van de politiemensen greep de vrouw een groot mes en bedreigde daarmee de agenten. Die wisten de vrouw te overmeesteren en haar het mes af te pakken. Daarbij werd gebruik gemaakt van de wapenstok. Vervolgens nam de politie het mes en de radio in beslag. De vrouw krijgt een bekeuring. Ze is in de woning achtergelaten.

Garmerwolde: auto te water
Een 41-jarige automobilist uit Groningen belandde maandagnacht met zijn auto in het water van het Damsterdiep in Garmerwolde. De bestuurder reed in de richting van Ten Boer en moest naar zijn zeggen uitwijken voor een andere, onbekend gebleven automobilist, die op de verkeerde weghelft reed. Het slachtoffer kreeg de auto niet meer onder controle en reed het Damsterdiep in. Hij kon zelf uit de auto komen en liep slechts een nat pak op. Zijn auto is door een berger uit het water getakeld.

Appingedam: controle autogordels
Op de Farmsumerweg in Appingedam heeft de politie maandagmiddag een gordelcontrole gehouden. Er werden tweehonderdvijftig autos gecontroleerd. Zeven mensen kregen een bekeuring van 40 euro voor het niet dragen van de gordel.

Delfzijl: overval op kiosk r>
Een nog onbekende man heeft maandagmiddag een overval gepleegd op een kiosk aan de Kuilsburg in Delfzijl. De verdachte bevond zich in de winkel en op het moment dat er verder geen andere klanten aanwezig waren bedreigde de man de kioskhouder en zijn vrouw met een mes en eiste geld. Onder bedreiging van het mes openden de slachtoffers de kassa waaruit de verdachte geld stal. Hij vluchtte met medeneming van enkele honderden euros. Onderzoek in de omgeving leverde niets op. Nader onderzoek volgt.

Leek: bijrijder vrachtauto aangehouden
Op de A7 bij Hoogkerk heeft de politie maandagmiddag een 17-jarige man uit Elst aangehouden. De man reed als bijrijder mee in een vrachtauto. De vrachtwagen reed in de richting van Groningen en ter hoogte van de Provinciale Weg N978 toeterde de chauffeur (gegevens niet bekend) naar een politiemotorrijder die op die provinciale weg reed. Tegelijkertijd stak de bijrijder zijn bovenlichaam door een portierraam naar buiten en maakte het bekende middelvingergebaar tegen de motoragent. De politieman reed vervolgens de A7 op en hield de vrachtwagen ter hoogte van Hoogkerk staande. De bijrijder werd aangehouden voor belediging en naar een politiebureau gebracht. Hij is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor belediging. De verdachte verklaarde dat hij en zijn collega zich hadden geërgerd aan het rijgedrag van de politieman. De chauffeur kreeg een bekeuring voor onnodig claxonneren en voor het niet handsfree bellen achter het stuur.

Hoogezand: dronken vrouw aangehouden
Wegens openbare dronkenschap heeft de politie maandagmiddag, aan de Stationsweg in Hoogezand, een 34-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. De vrouw gedroeg zich agressief en vervelend bij de woning van haar ex-vriend. Ze drong de woning binnen naar haar zeggen om de verjaardag van de zoon van haar en haar ex-vriend bij te wonen. Bij de komst van de politie bleek de vrouw zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. Ze werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap en huisvredebreuk. Na verhoor is ze heengezonden.

Berichten Groningen Stad volgen z.s.m.