Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave dinsdag 30 december 2003

* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
SCHIEDAM - Politiepersoneel van het district Schiedam stelde maandagmorgen naar aanleiding van een brandmelding, een onderzoek in een bedrijfspand in de Plesmanstraat in. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. Zo'n 4000 hennepplanten alsmede de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslaggenomen en later vernietigd. Een 37-jarige man uit Schiedam werd aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau.


* TRAM BESCHOTEN
ROTTERDAM - Maandagavond omstreeks tien uur werd op de Reyerdijk een tram met vermoedelijk een luchtdrukwapen beschoten. Hierbij deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De 38-jarige trambestuurder hoorde een knal en bracht de tram tot stilstand. Van passagiers hoorde hij dat achter in de tram twee ruiten vernield waren. In de versplinterde ruiten zaten gaatjes. De politie van het district Feijenoord-Ridderster stelt een nader onderzoek in.


* VERDACHTE AANGEHOUDEN NA AFSCHIETEN VUURPIJL OP POLITIEMAN

ROTTERDAM - Maandagmiddag raakte op het Brabantseplein een 31-jarige politieman gewond, nadat hij werd geraakt door een afgeschoten vuurpijl. Politiemensen controleerden een groep jongens, die vuurwerk afstak. Tijdens het aanspreken schoot een 17-jarige jongen uit Rotterdam een vuurpijl af in de richting van de 31-jarige politieman. Deze kreeg de vuurpijl tegen zijn achterhoofd, waardoor hij een brandwond opliep. De 17-jarige verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Hem wordt poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. De politieman moest door een arts worden behandeld.


* GROTE PARTIJ VUURWERK OPGESLAGEN IN BOERDERIJ

HELLEVOETSLUIS - Na onderzoek door de politie van het district De Eilanden werd maandagavond in een boerderij aan de Langeweg een grote partij (legaal) vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk, ruim 982 kilo, zat verpakt in zo'n 50 dozen. De 51-jarige bewoner van de boerderij had het vuurwerk opgeslagen voor een kennis van hem, een 61-jarige winkelier uit Vierpolders. Deze vuurwerkverkoper verklaarde, dat hij bij zijn winkel te weinig opslagruimte had en `uit nood' het vuurwerk in de boerderij had opgeslagen. Het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de beheerder en eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.


* STEEK-/VECHTPARTIJ
ROTTERDAM - Tijdens een vechtpartij, maandagavond omstreeks half elf in de Joubertstraat, werd een 26-jarige Rotterdammer met een boksbeugel op zijn hoofd geslagen en met een stiletto in zijn gezicht gestoken. Ook zijn 26-jarige vriend werd met een boksbeugel geslagen.
Het slachtoffer stond met twee vrienden te praten, toen zij plotseling werden aangevallen door drie mannen. De aanleiding voor de vechtpartij die toen volgde, was vermoedelijk een eerdere onenigheid tussen het slachtoffer met zijn vrienden en de drie mannen in een verenigingsgebouw.
Het slachtoffer werd ter behandeling overgebracht naar het Zuiderziekenhuis.
Na de vechtpartij waren de drie mannen er vandoor gegaan in een auto. Deze auto werd later gesignaleerd bij het Droogleever Fortuijnplein. In de auto zat alleen nog de 21-jarige bestuurder, afkomstig uit Rotterdam. Hij werd aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de andere twee verdachten.


* BUURTAGENTEN BEZOEKEN 'RISICOJEUGD' VOOR OUD EN NIEUW

RIDDERKERK - De buurtagenten van het district Feijenoord-Ridderster hebben tot nog toe 67 huisbezoeken afgelegd om jeugdigen en hun ouders nog eens goed 'bij te praten' over oud en nieuw. Het gaat om kinderen en jongeren die vorig jaar rond de jaarwisseling voor een alternatieve straf werden doorverwezen naar HALT en die hun lesje mogelijk nog niet hebben geleerd. In bijna alle gevallen zijn ook de ouders bij het gesprek aanwezig. Zo niet, dan worden zij hier apart van op de hoogte gesteld. Allereerst heeft de politie alle HALT processen-verbaal van rond de vorige jaarwisseling bekeken. Hieruit heeft zij de jeugd geselecteerd die na een HALT-straf wederom in aanraking is geweest met de politie. In totaal hebben 37 van de 67 bezochte jongeren hun taakstraf zelfs helemaal niet uitgevoerd. Hier zitten ook kinderen jonger dan twaalf jaar bij; zij kunnen niet gedwongen worden om de alternatieve straf (STOP-reactie) uit te voeren, ouders moeten hier toestemming voor geven.
De betrokken jongeren zijn thuis bezocht om ze op het hart te drukken dat de politie ze in de gaten houdt en om nog eens, ten overstaan van de ouders, te vertellen wat wel en niet mag met betrekking tot vuurwerk en gerelateerde zaken met oud en nieuw. Ook wordt duidelijk gemaakt wat de individuele consequenties zijn van weer in de fout gaan en volgt een afspraak over het gedrag. Deze persoonsgerichte aanpak blijkt te werken, zo melden de buurtagenten. Een aantal buurtagenten in het district heeft al ervaring opgedaan met deze aanpak. Zo hebben voetbalsupporters die zich misdragen hadden pas nog bezoek gehad van hun buurtagent. Maar ook in Ridderkerk zijn alle adressen bezocht van ouders die al eerder, via een brief van de burgemeester, op de hoogte waren gebracht dat hun kind de aandacht van de politie heeft. De buurtagent leert de gezinnen beter kennen en de gezinnen leren de politie kennen. Zo beloofde een jongen die in januari nog moet voorkomen in verband met een straatroof beloofde dat hij thuis zal zijn met de jaarwisseling en dat hij zich gedeisd zal houden. Tot en met de laatste dag van 2003 zullen er nog huisbezoeken worden afgelegd.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeershandhaving) hield maandagmorgen op de 's-Gravendijkwal, Vierhavensstraat en Westzeedijk snelheidscontroles. Op de 's-Gravendijkwal flitste de radar tussen kwart over zeven en kwart voor negen 41 van de in totaal 780 passerende autobestuurders. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 79 km/uur in plaats van '50'.
In de Vierhavensstraat hielden tussen kwart over zeven en negen uur 56 van de in totaal 922 passerende automobilisten zich niet aan de 50-limiet. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 78 km/uur. Tussen kwart over zeven en negen uur hielden op de Westzeedijk 30 van de in totaal 622 passerende autobestuurders het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 77 km/uur in plaats van '50'.