De Unie


GTI - Overleg over concept sociaal plan

30 december 2003 - Naar aanleiding van de aangekondigde reorganisaties bij verschillende onderdelen van GTI zijn de vakbonden met de directie in gesprek gegaan om tot een concept Sociaal Plan te komen.

Dit Sociaal Plan is alleen van toepassing voor de onderstaande bedrijven:

* Industrie Noordoost

* Industrie Zuidoost

* GIS Rotterdam

* FIB Dordrecht

* De Siersema bedrijven in Den Haag, Katwijk en Den Bosch.

Doelstelling van de gesprekken voor De Unie was helder Het aantal gedwongen ontslagen minimaliseren. Uitgangspunt hiervoor was een goede ouderenregeling, een vertrekstimuleringsregeling en tenslotte een werk naar werk regeling.
We zijn er uitgekomen en kunnen u een goed Sociaal Plan voorleggen. Tenminste, als de ondernemingsraden een positief advies uitgebracht hebben.
De definitieve teksten moeten nog opgesteld worden. Onderstaande opsomming is op hoofdlijnen. Als de definitieve teksten beschikbaar zijn kunt u deze lezen op de Uniesite

Ouderenregeling
Er is een 57+ regeling afgesproken waarbij medewerkers die op 31 december 2003 57 jaar of ouder zijn, gebruik kunnen maken van de vroegpensioenregeling van de Kleinmetaal. De uitkering zal dan aangevuld worden tot 85% van het laatst verdiende salaris. Dit is alleen van toepassing voor die medewerkers die voldoende jaren werkzaam zijn in de sector. Voorwaarde is wel dat zij plaats maken voor een collega die op de lijst van boventalligen staat in dezelfde vestiging en er sprake is van uitwisselbare functies.

Herplaatsing
Er zal zo veel mogelijk gedaan worden om medewerkers te herplaatsen binnen GTI. Er zal éénmaal een aanbod gedaan worden tot herplaatsing voor een passende functie. Een functie is passend als deze op het huidige niveau, of maximaal een loonschaal verschilt. Als de medewerker binnen redelijke termijn opgeleid kan worden tot het gewenste niveau is het ook een passende functie. Indien een medewerker een functie op een andere locatie aangeboden krijgt is het passend als het binnen maximaal 1,5 uur enkele reistijd ligt. Deze reistijd wordt het eerste jaar 100% vergoed en het tweede jaar 50%. Voor de reiskosten geld er bij een enkele reistijd van meer dan 30 km een vergoeding van 0,15 Eurocent per km. Voor de mensen in de Hay loonschalen is er een andere afspraak. In hun arbeidsovereenkomst staat dat zij geen vaste standplaats hebben. Voor hen hebben we af kunnen spreken dat er het eerste jaar een vergoeding van 50% voor de extra reistijd is.

De medewerker heeft 10 werkdagen de tijd om te reageren op een aanbod. Er is er een periode van 2 maanden voor beide partijen om te beoordelen of het inderdaad een passende functie is. Dit kan eventueel aan een toetsingscommissie voorgelegd worden ter beoordeling. Deze zal dan een bindende uitspraak doen. Als lid van De Unie kunt u altijd eerst met ons contact opnemen over de ontstane situatie. Wij kunnen u hierin dan bijstaan.

Vertrekstimuleringsregeling
Deze regeling is alleen voor die mensen die een gedwongen ontslag voorkomen en die werken bij de eerder genoemde bedrijven of één van de andere GTI bedrijven in de regio Rotterdam. Als u voor 30 april 2004 aankondigt dat u vrijwillig vertrekt en daardoor voorkomt dat iemand anders die op de lijst met boventalligen staat ontslagen wordt, krijgt u een vergoeding die afhankelijk is van uw dienstverband; bij een dienstverband korter dan 5 jaar krijgt u 3 maandsalarissen als vergoeding, tussen de 5 en 10 jaar 4 maandsalarissen en bij meer dan 15 jaar krijgt u 6 maandsalarissen vergoeding.

Outplacement
Om mensen naar ander werk te begeleiden wordt er na de aanzegging een outplacementtraject aangeboden. Dit traject gaat direct in na de aanzegging. Hierbij zal er getracht worden de boventallige zowel intern als extern te herplaatsen. Hier zal een gerenommeerd bureau voor ingeschakeld worden. De periode is afhankelijk van de leeftijd. Voor mensen jonger dan 40 jaar 5 maanden en 40 jaar of ouder 7 maanden outplacement.
U wordt na de beëindiging van het dienstverband één jaar lang op de hoogte gehouden van de vacatures bij GTI. Deze vacatures zullen in eerste instantie aan die mensen aangeboden worden die GTI gedwongen hebben moeten verlaten.

Ontslagvergoeding
Helaas blijft er dan toch een groep mensen over die GTI gedwongen zal moeten verlaten. Ook voor deze mensen hebben we een regeling afgesproken om de sociale gevolgen op te vangen. Er is voor deze groep medewerkers afgesproken dat er een ontslagvergoeding is. Deze vergoeding is gebaseerd op de zogenaamde kantonrechtersformule A X B X C.
A is hierbij het aantal dienstjaren in dienst bij GTI of een van de rechtsvoorgangers waarbij de jaren in dienst tot 40 jaar als 1 telt, van 40 tot 50 tellen de dienstjaren als 1,5 en boven de 50 als 2 per gewerkt jaar.
B staat voor het bruto maandsalaris inclusief vakantiegeld en na 1 januari de PT1.
C staat voor de correctiefactor. De correctiefactor is voor mensen jonger dan 40 jaar met minder dan 15 dienstjaren 0,9. Voor mensen jonger dan 40 met meer dan 15 dienstjaren 0,85. Voor mensen tussen de 40 en de 57 jaar geldt de factor 0,9. Voor mensen boven de 57 jaar met minder dan 10 dienstjaren aaneengesloten in de Kleinmetaal geldt de factor C = 1.

Overig
Verder is er afgesproken dat een eventueel concurrentiebeding komt te vervallen, een bestaande studieschuld zal kwijtgescholden worden en zal er een getuigschrift versterkt worden. Die medewerkers die te horen krijgen dat hun arbeidsplaats komt te vervallen zullen worden vrijgesteld van arbeid met behoud van alle emolumenten met uitzondering van de vaste kostenvergoeding, de stand-by vergoeding, vergoeding voor reiskosten woon-werkverkeer en de vergoeding voor de reisuren.

Personeelsbijeenkomst
De leden van De Unie binnen de genoemde bedrijven zullen begin 2004 een uitnodiging ontvangen voor een in week 3 te houden personeelsbijeenkomst in de verschillende regios waarbij een ledenraadpleging plaats zal vinden. Bij deze uitnodiging zal dan de volledige tekst van het Sociaal Plan ingesloten zijn.

Ondanks de moeilijke tijden die een aantal van uw collegas tegemoet gaan wens ik u fijne jaarwisseling en een gezond 2004.

Gerard van der Lit
Bestuurder

dinsdag, 30 december 2003