Actueel

De aanwijzing van de rechters in de zaak tegen de Staat en de Gemeente Enschede

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 30-12-2003

De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 24 december 2003 vonnis gewezen in de bodemprocedure inzake de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de Staat en de gemeente Enschede voor de vuurwerkramp in Enschede. De procedure was aangespannen door drie slachtoffers van de vuurwerkramp. In enkele media is na de uitspraak op 24 december 2003 aandacht geweest voor het feit dat twee van de drie rechters die deze zaak hebben behandeld, bij het ministerie van VROM hebben gewerkt. De rechtbank en de betrokken rechters hebben het arbeidsverleden van beide rechters geen reden gevonden om hen niet aan de behandeling van deze zaak te laten deelnemen.
Het arbeidsverleden van deze rechters is aan het eind van dit persbericht opgenomen.

De zaak van de drie slachtoffers tegen de Staat en de gemeente Enschede is behandeld in de sector civiel recht van de rechtbank. Binnen deze sector is een kamer aangewezen voor de behandeling van zaken op het specialistische terrein van de
overheidsaansprakelijkheid. De sectorvoorzitter en de kamervoorzitter hebben in gezamenlijk overleg de drie meest ervaren rechters uit deze kamer aangewezen voor de behandeling van deze zaak.

Binnen de rechterlijke macht, en ook in de rechtbank 's-Gravenhage, wordt al geruime tijd gesproken over een gedragscode voor rechters. Daarin zou onder meer kunnen worden geregeld in welke gevallen of gedurende welke termijn een rechter geen zaken kan behandelen van zijn vroegere kantoor (wanneer een rechter eerder advocaat is geweest) of van zijn vroegere werkgever. In de regel wordt hierbij gedacht aan een termijn van drie of vier jaren.

Het vonnis van de rechtbank is gewezen door drie rechters, mr. R.A.C. van Rossum, mr. drs. P.A. Koppen en mr. A.V. van den Berg.

Mr. drs. Koppen heeft van november 1991 tot juni 1994 als ambtenaar bij het ministerie van VROM gewerkt. Mr. Van den Berg is van mei 1977 tot september 1994 als ambtenaar bij het toenmalige ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne en later het ministerie van VROM werkzaam geweest.

Mr. A.V. van den Berg is in september 2002 benoemd tot raadsheer in het gerechtshof te 's-Gravenhage en gelijktijdig benoemd tot rechter-plaatsvervanger in de rechtbank. De benoeming tot rechter-plaatsvervanger was bedoeld om enkele lopende zaken binnen de rechtbank te kunnen afmaken.
Hiertoe behoorde de zaak met betrekking tot de vuurwerkramp in Enschede, waarin hij in 2000 was aangewezen als rechter-commissaris voor het houden van voorlopige getuigenverhoren. In deze hoedanigheid heeft mr. Van den Berg in de jaren 2000 en 2001 op negen zittingsdagen vele getuigen gehoord.
Hem is gevraagd bij deze zaak betrokken te blijven na zijn benoeming in het gerechtshof in verband met de wettelijke regel dat de rechter ten overstaan van wie in een zaak bewijs is bijgebracht daarin zoveel als mogelijk is het eindvonnis zal medewijzen.
In het gerechtshof behandelt mr. Van den Berg alleen strafzaken, geen civiele zaken.

Het arbeidsverleden van mr. drs. P.A. Koppen

Stichting Welzijn te Leiden
1977 en 1978 Persoonlijk medewerker van het Tweede-Kamerlid mr. K.G. de Vries
Wetenschappelijk onderzoeker in dienst van de Tweede Kamer ten behoeve van de werkgroep Rhodesiëboycot 16 mei 1980 - juli 1991 Griffier bij de Tweede Kamer
* vanaf april 1983 de griffier van de vaste commissie voor economische zaken

* belast met met bijzondere opdrachten, waaronder begeleiding van delegaties naar het buitenland (Verre Oosten en Midden-Oosten, diverse landen in Europa

*plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer vanaf 23 september 1986
1 juli 1989-november 1991 Wetgevingsjurist bij de centrale directie Wetgeving en
Juridische Aangelegenheden van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

1 november 1991- juni 1994 Plaatsvervangend hoofd van de afdeling Juridische Beleidszaken, directoraat-generaal Milieubeheer van het Ministerie van VROM
Sedert 31 mei 1991 kantonrechter-plaatsvervanger te 's-Gravenhage
23 oktober 1993 Benoemd tot rechter-plaatsvervanger in de rechtbank 's-Gravenhage
11 april 1994 Benoemd tot gerechtsauditeur bij de rechtbank 's-Gravenhage
30 november 1994 Benoemd tot rechter in de rechtbank `s-Gravenhage

Het arbeidsverleden van mr. A.V. van den Berg


1 maart 1970 - 1 mei 1977 Wetenschappelijk medewerker en wetenschappelijk
medewerker eerste klas bij de Rijksuniversiteit Leiden (Faculteit der Rechtsgeleerdheid, vakgroep
Staatsrechtelijke vakken)

1 mei 1977- 1 oktober 1982 Wetgevingsmedewerker bij het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne
(Stafafdeling Wetgeving en Juridische Aangelegenheden)
1 oktober 1982 -1 januari 1987 Wetgevingsmedewerker en coördinator wetgeving bij het
Ministerie van VROM
(Centrale Directie Juridische Zaken, afdeling Wetgeving)
1 januari 1987-1 oktober 1987 Plaatsvervangend hoofd van de Hoofdafdeling Stoffen van het directoraat-generaal Milieubeheer (ministerie van
VROM)

1 oktober 1987- 1 januari 1992 Plaatsvervangend directeur Stoffen en Risicobeheersing
bij het directoraat-generaal Milieubeheer (ministerie van VROM)
1 januari 1992 -

1 september 1994 Plaatsvervangend directeur Internationale Milieuzaken bij
het directoraat-generaal Milieubeheer (ministerie van VROM).

3 december 1992 Benoemd tot rechter-plaatsvervanger in de rechtbank 's-Gravenhage

1 september 1994 Benoemd tot rechter in de rechtbank `s-Gravenhage.


---

---
Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank, tel. (070) 381 1943/1732.